Eläimet potilaina ja omistajat asiak­kaina

Jonna Kuronen on tehnyt pitkän uran Lieksassa kaupun­gi­ne­läin­lää­kä­rinä. Vuosien mittaan paik­ka­kun­ta­laiset eläin­te­no­mis­tajat ovat tulleet tutuiksi ja asia­kas­suh­teet ovat pitkiä.

“Ihmiset ovat asiak­kaita, ja eläimet ovat potilaita,” Jonna kiteyttää työtään.

”On mukavaa, kun voi jutella asiak­kaiden kanssa muustakin kuin eläimistä “, jatkaa Jonnan työpari klinik­kae­läin­ten­hoi­taja Sari Koistinen.

”Lieksassa parhaimmat työ- ja harras­tus­mah­dol­li­suudet”

Jonnalla ei ollut mitään kytköksiä Lieksaan tai Pohjois-Karjalaan ennen kandi­ke­säänsä 2000-luvun alussa. Ensim­mäiset työvuodet hän kertoo kier­tä­neensä ympäri Suomea Sata­kun­nasta Kuusamoon asti.

”Lieksassa oli mieles­täni parhaimmat työ- ja harras­tus­mah­dol­li­suudet. Kun mieskin viihtyi täällä, aloimme rakentaa kotia Ruunaalle jo vuonna 2007. Harras­timme silloin molemmat aktii­vi­sesti koski­me­lontaa eli paikka oli meille täydel­linen. Työ Lieksassa on moni­puo­lista, ja alueen palve­lujen säilyt­tä­minen on tärkeää. Viihdyn liek­sa­lai­sena”, Jonna kertoo.

Nykyi­sessä työssään Jonna Kuronen on ollut jo 13 vuotta. Klinik­kae­läin­ten­hoi­taja Sari Koistinen puoles­taan aloitti työt Jonnan aisa­pa­rina vuosi sitten, ensin lyhyellä sijai­suu­della, mutta jäi tehtävään pidem­mäksi aikaa.

Klinik­kae­läin­ten­hoi­taja Sari Koistinen kertoo eläneensä varhais­lap­suu­tensa Korsossa, mutta sen jälkeen Lieksa on ollut kotio­soit­teena. Sarilla on pitkä kokemus eläinten parissa työs­ken­te­lystä ja eläinten koulut­ta­mista sekä sivu­toi­mi­sesta yrit­tä­jyy­destä.

”En ollut aikai­semmin ollut kunnal­li­sella eläin­lää­kä­rillä töissä. Pidän erityi­sesti työni vaih­te­le­vuu­desta. Aamulla ei voi ikinä tietää mitä päivän aikana tapahtuu. Lisäksi Jonnan kanssa on hyvä tehdä töitä. On tärkeää, että on mukava työpari.”

Sari osal­listuu moniin käytännön tehtäviin eläin­lää­kärin vastaa­no­tolla.

“Teen eläinten labra­näyt­teiden valmis­telua, avustan leik­kauk­sissa, hoidan ajan­va­rausta ja puhe­lin­neu­vontaa.”

Yhteistyö eläin­lää­kärin ja klinik­kae­läin­ten­hoi­tajan välillä on tiivistä, ja molemmat koros­tavat toistensa työn merki­tystä.

“En pärjäisi ilman Saria”, Jonna toteaa hymyillen.

Panos­tusta viih­ty­vyy­teen ja jaksa­mi­seen

Viime vuosina Ylä-Karja­lassa kaikki eläin­lää­kä­reiden virat eivät ole olleet täytet­tyinä, mikä on aiheut­tanut työkuormaa. Jonna Kuronen ei koe sitä kuiten­kaan mahdot­to­maksi ja ratkai­suja tilanteen helpot­ta­mi­seksi on tehty.

”Olemme pyrkineet vaki­nais­ta­maan klinik­kae­läin­ten­hoi­tajia, sillä heidän työpa­nok­sel­laan on suuri merkitys myös eläin­lää­kärin viih­ty­vyy­teen ja jaksa­mi­seen. Kun hoitaja esimer­kiksi hoitaa puhe­li­messa ajan­va­rauksia, eläin­lää­käri voi käyttää senkin ajan potilaan eli eläimen kanssa.”

Hiljat­tain rekry­toin­nissa on tullut onnis­tu­misia, ja alueella aiemmin työs­ken­nel­leitä eläin­lää­kä­reitä on saatu palaamaan takaisin.

”Viime kesänä meillä oli hyvin eläin­lää­kä­reitä myös lomien ajalle. Lisäksi harjoit­te­lussa olleita opis­ke­li­joita on tulossa meille töihin, mikä kertoo siitä, että meillä on tarjota hyvä työym­pä­ristö. Meillä ei tuoretta eläin­lää­käriä tai kandia jätetä yksin, vaan tukea on saata­villa ja pereh­dy­tämme hyvin tehtäviin”, Jonna sanoo tyyty­väi­senä.

Vaikka väli­matkat ovat pitkiä Ylä-Karja­lassa, ei eläin­lää­kärin tarvitse toimia yksin.

”Päivys­ty­sa­lu­eemme työn­te­ki­jöi­neen muodostaa oman pienen työyh­teisön. Meillä on hyvä yhtei­söl­li­syys. Aina voi soittaa kolle­galle ja saada apua.”

Kissoja, koiria, lypsy­lehmiä, undu­laatti ja pässi

Lieksassa eläin­lää­kärin ja klinik­kae­läin­ten­hoi­tajan työpäivät voivat olla hyvin vaih­te­levia. Kaupun­gi­ne­läin­lää­käri hoitaa niin piene­läimiä kuin tuotan­toe­läi­miäkin.

“Meillä käy paljon kissoja ja koiria, mutta myös kaneja, marsuja ja esimer­kiksi viime viikolla undu­laatti. Yhtenä päivänä täällä kävi pässi ja laamo­jakin olen hoitanut paikal­li­sella kotie­läin­ti­lalla. Myös tuotan­toe­läimiä kuten lypsy­karjaa tässä työssä Lieksassa pääsee hoitamaan, vaikka tilojen määrä onkin vähen­tynyt. Vaikka pidän piene­läi­mistä, en haluaisi hoitaa pelkäs­tään niitä. Siksi viihdyn kaupun­gi­ne­läin­lää­kä­rinä”, Jonna kuvailee.

Eläin­lää­kärin työpäivät voivat olla hektisiä, ja päivystys kuuluu työn­ku­vaan.

“On tärkeää olla joustava ja valmis nopeisiin muutok­siin, mutta niistä ei kannata stressata”, Jonna sanoo.

Päivys­täessä voi tulla vastaan yllät­täviä tilan­teita, hätä­ta­pauksia, jotka sekoit­tavat kiireet­tömiä ajan­va­rauksia. Niiden peru­mi­sessa asiak­kaiden ymmärrys ja yhteistyö ovat arvossa.

”Liek­sa­laiset asiakkaat onneksi ymmär­tävät, jos aikoja joudutaan siir­tä­mään hätä­ta­pausten takia.”

Sujuvaa ja kiiree­töntä arkea

Lieksa tarjoaa mielen­kiin­toisen työn lisäksi myös paljon vapaa-ajan mahdol­li­suuksia luonnon keskellä. “Meillä on kolme koiraa, ja lenk­kei­lemme niiden kanssa luonnossa. Talvisin tykkään hiihtää – joskus koiran kanssa, mutta välillä on mukava mennä yksinkin”, Jonna kuvailee.

Myös Sari viihtyy luon­non­lä­hei­sessä ympä­ris­tössä sekä eläinten kanssa, ja korostaa, kuinka helppoa Lieksassa on ylläpitää tasa­pai­noista arkea.

“Sujuva arki on hyvä syy muuttaa Lieksaan. Kiireet­tö­myys on suurta plussaa. Asuminen on edul­li­sempaa kuin etelässä, ja luonto on aina lähellä,” Sari mainitsee.

Kaiken kaikkiaan heidän mieles­tään Lieksassa sekä työssä että vapaa-ajalla luonto ja yhtei­söl­li­syys ovat keskei­sessä roolissa. “Täällä on hyvä olla”, molemmat toteavat.

Kiin­nos­taako Lieksa?

Haluatko eläin­lää­kä­riksi Lieksaan tai muualle Pohjois-Karjalaan? Lähetä hake­muk­sesi tämän linkin kautta: Avoin työha­kemus

Siun soten kaikki avoimet työpaikat koko Pohjois-Karjalan alueelta löydät tästä linkistä: Avoimet työpaikat

Lieksan kaupun­kiin voit tutustua oheisista linkeistä: