Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote käynnistää yhteistoimintaneuvottelut osana vuoden 2025 talousarvion ja vuosien 2026–2028 taloussuunnitelman valmistelua. Taustalla on hyvinvointialueen heikentynyt taloudellinen tilanne, jonka takia ensi vuoden talousarvion ennakoidaan todennäköisesti sisältävän myös henkilöstöön vaikuttavia talouden sopeuttamistoimia. Hyvinvointialueen aluehallitus päätti neuvottelujen käynnistämisestä kokouksessaan 25. syyskuuta.
Kyseessä ovat talousarvion valmisteluun liittyvät yhteistoimintaneuvottelut, joilla ei ole henkilöstövaikutuksia. Neuvottelut ovat lakisääteiset, ja niillä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet ennen vuoden 2025 talousarviosta päättämistä.
Talousarvion valmisteluun liittyvien yhteistoimintaneuvottelujen tarkoituksena on kuulla henkilöstön näkemyksiä siitä, kuinka sopeuttamistoimien henkilöstövaikutukset voisi välttää tai kuinka niitä voisi lieventää. Neuvottelut käydään työnantajan ja henkilöstön edustajien välillä.
Talousarvion valmisteluun liittyvät yhteistoimintaneuvottelut eivät tarkoita henkilöstön lomauttamisia tai irtisanomisia kuluvan vuoden aikana. Vuoden 2025 sopeuttamistoimenpiteet ja niiden mahdolliset henkilöstövaikutukset tarkentuvat talousarviovalmistelun aikana. Talousarvioennusteen perusteella hyvinvointialueen sopeuttamistarve on vuonna 2025 noin 30 miljoonaa euroa ja vuonna 2026 noin 47 miljoonaa euroa.
Hyvinvointialuejohtajan esitys vuoden 2025 talousarviosta käsitellään aluehallituksessa 27. marraskuuta ja aluehallitus vie esityksen aluevaltuuston päätettäväksi 11. joulukuuta. Jos vahvistettuun talousarvioon sisältyy talouden tasapainottamisohjelman seurauksena henkilöstövaikutuksia, päätettäisiin tuotannollistaloudellisten yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä erikseen aluehallituksessa 18. joulukuuta.
Taustalla oleva lainsäädäntö
Neuvottelujen taustalla on laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (13.4.2007/449). Lain 4. pykälän mukaan yhteistoimintaneuvottelut on käytävä, jos talousarvioehdotuksessa edellytetään sellaisia toimenpiteitä, joiden toteuttaminen todennäköisesti aiheuttaisivat irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia tai merkittäviä heikennyksiä palvelussuhteiden ehdoissa. Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistoiminnasta säädetään eri laissa kuin yksityisellä sektorilla, ja siksi hyvinvointialueella neuvottelusta käytetään termiä yhteistoimintaneuvottelut eikä muutosneuvottelut, kuten yksityissektorilla.
Aiempi tiedote aiheesta ja hyvinvointialueen talousennusteesta: 20.9. Hyvinvointialueella esitetään yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä osana vuoden 2025 talousarvion valmistelua
Aluehallituksen 25.9.2024 kokouksen pöytäkirja on julkaistu Siun soten Dynasty-tietopalvelussa: Esityslistat ja pöytäkirjat (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)