Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa perhehoito on yksi vaihtoehto vammaisen henkilön asumispalvelulle. Vammaispalvelut järjestävät perhehoitoa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.
Perhehoito on ympärivuorokautista hoitoa, kasvatusta ja ohjausta, jota annetaan perhehoitajan kotona. Vammaispalvelujen perhehoidon tavoitteena on tukea kehitysvammaisen henkilön turvallista arkea, kasvua ja kehitystä. Perhehoito tarjoaa asiakkaalle kodinomaisen ja yksilöllisiä tarpeita vastaavan elinympäristön.
– Perhehoito tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden kodinomaiseen hoitoon ja läheisiin ihmissuhteisiin sekä edistää hänen perusturvallisuuttaan ja sosiaalisia suhteitaan. Tarkoituksena on tukea asiakkaan arkea ja huolehtia hänen perustarpeidensa toteutumisesta. Kyseessä on tavallisen arjen eläminen turvallisessa kotiympäristössä, sosiaalityöntekijä Viivi Turunen kertoo.
Siun soten vammaispalvelut järjestävät pitkä- ja lyhytaikaista perhehoitoa sekä vaativaa ja erittäin vaativaa perhehoitoa kaikenikäisille erityishuoltoa tarvitseville henkilöille. Siun soten vammaispalvelujen perhehoidon eri muotoja käyttää noin 80 asiakasta. Perhehoitajia Siun soten vammaispalveluissa on puolestaan noin 50.
– Etsimme jatkuvasti uusia perheitä kehitysvammaisten henkilöiden perhehoitajiksi. Tällä hetkellä tarvetta on erityisesti lyhtyaikaisen perhehoidon perheistä, eli niistä, jotka pystyisivät tarjoamaan turvallisen perheenomaisen ympäristön lapsille ja nuorille viikonlopun ajaksi, Turunen kertoo.
Sinustako perhehoitaja?
Perhehoitajaksi voi ruveta henkilö, joka on koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella soveltuva antamaan perhehoitoa. Perhehoitajana voi toimia itselleen sopivimmalla tavalla joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa.
Perhehoitajaksi ryhtyminen edellyttää ennakkovalmennusta, minkä tarkoituksena on saada tietoa perhehoidosta ja perhehoitajana toimisesta erityisesti kehitysvammaisten asiakkaiden kanssa. Siun sote vastaa Pohjois-Karjalan alueella perhehoitajien valmennuksesta, joka toteutetaan yhteistyössä Kiteen kansanopiston kanssa.
Seuraava kehitysvammaisten perhehoidon valmennus järjestetään 25.–27.10.2024 Kiteen kansanopistolla. Mikäli olet kiinnostunut kehitysvammaisten henkilöiden perhehoitajana toimimisesta tai ennakkovalmennukseen osallistumisesta, ota yhteyttä perhehoidon työtekijöihin. Yhteydenotto ei vielä sido perhehoitajaksi ryhtymiseen, vaan auttaa kartoittamaan henkilön tai perheen valmiuksia toimia perhehoitajana.
Ota yhteyttä:
- Sosiaalityöntekijä Viivi Turunen, [email protected] puh. 013 3305550
- Sosiaaliohjaaja Taru Hänninen, [email protected] puh. 013 3305048