Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten tammikuussa tuotannollisista ja taloudellisista syistä käynnistyneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelutulos sisältää toimenpiteet 30 miljoonan euron säästöjen aikaansaamiseksi, jotka ovat välttämättömiä vuoden 2025 talousarviossa pysymiseksi.
Yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena oli löytää sekä nopeasti vaikuttavia säästötoimenpiteitä että pysyviä säästöjä toimintoja uudistamalla ja rakenteita keventämällä. Yhteistoimintaneuvottelut koskivat hyvinvointialueen kaikkia toimialueita ja koko henkilöstöä.
Neuvottelujen käynnistyessä henkilöstön vähennystarpeen arvioitiin olevan noin 270 henkilötyövuotta. Reilun kuuden viikon aikana tarkentunut neuvottelutulos jakautuu seuraavasti: 44 % säästöistä kohdistetaan palvelujen ostoihin ja noin 31 % henkilöstömenoihin. Loput säästöistä kohdistetaan aine- ja tarvikemenoihin ja muihin toimintakuluihin. Myös tulojen lisäämismahdollisuudet otettiin kokonaisuudessa huomioon. Neuvottelutuloksen henkilöstövaikutukset ovat yhteensä 138,5 henkilötyövuotta eli huomattavasti alkuperäistä arviota pienemmät.
Neuvottelujen tuloksena irtisanomisuhan alla on enintään 20 henkilötyövuotta tehtävien lakkaamisen tai toiminnallisten muutosten myötä. Työnantaja selvittää mahdollisuudet sijoittaa näissä tehtävissä työskentelevät henkilöt toisiin tehtäviin ja lopullinen irtisanomisten määrä täsmentyy tämän perusteella. Lisäksi noin 119 tehtävään tai virkaan kohdistuu muita järjestelyjä, muun muassa eläköitymisjärjestelyjä, avointen tehtävien tai virkojen täyttämättä jättämisiä, tehtävämuutoksia ja osa-aikaistamisia. Osa henkilöstöön kohdistuvista säästöistä on suunniteltu toteutettavan mahdollistamalla vapaaehtoisten virkavapaiden pitäminen tai lomarahojen vaihtaminen vapaaksi. Myös henkilöstöetuisuuksia joudutaan leikkaamaan. Aluehallitukselle esitettävä neuvottelutulos ei sisällä henkilöstön lomautuksia vuoden 2025 aikana.
- Yhteistoimintaneuvottelut aiheuttavat aina epävarmuutta ja huolta henkilöstössä. Tavoitteenamme on kuitenkin saada Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen toiminta ja talous tasapainoon lakisääteisessä ajassa niin, että sopeuttamisella olisi mahdollisimman vähän haitallisia vaikutuksia lakisääteisten palvelujen järjestämiseen ja henkilöstöön. Mielestäni nyt valmistunut neuvottelutulos vastaa varsin hyvin tätä tavoitetta, toteaa hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen.
Neuvottelutuloksen hyväksymisestä päättää hyvinvointialueen aluehallitus kokouksessaan 25. helmikuuta 2025.
Neuvottelujen keskeiset tulokset pähkinänkuoressa:
- Neuvottelutulos vastaa vuodelle 2025 asetettua 30 miljoonan euron säästötavoitetta.
- Suurin osa säästöistä toteutetaan vähentämällä palvelujen ostoja ja vajaa kolmasosa pienentämällä henkilöstömenoja. Säästöjä haettiin kaikista kulueristä.
- Irtisanomisuhka koskee enintään 20 henkilötyövuotta. Työnantaja selvittää mahdollisuudet sijoittaa näissä tehtävissä työskentelevät henkilöt toisiin tehtäviin ja lopullinen irtisanomisten määrä täsmentyy tämän perusteella.
- Neuvottelut koskivat hyvinvointialueen koko henkilöstöä. Henkilöstön tehtäviin ja palvelussuhteisiin kohdistuvia säästöjä on kaikilla toimialueilla, kuntien erikseen rahoittamaa ympäristöterveydenhuoltoa lukuun ottamatta.
Aluehallituksen kokouksen esityslista julkaistaan perjantaina 21.2.2025 hyvinvointialueen Dynasty-tietopalvelussa osoitteessa: Esityslistat ja pöytäkirjat (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)
Hyvinvointialue kertoi yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta ja perusteista tiedotteessa 18.12.2024: Pohjois-Karjalan hyvinvointialue käynnistää yhteistoimintaneuvottelut