Punkki kiinni, mitä teen? Miten poistat punkin? — Punkkien puremissa ihon seuranta on A ja O

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten terveys­a­se­mille on tullut useita punkin puremiin ja sen poistoon liittyviä yhtey­den­ottoja erityi­sesti Pohjois-Karjalan pohjoi­so­sissa. Neuvoja ja apua punkkien ja muiden hyönteisten pistoihin sekä iho-oireisiin saa sujuvasti myös Siun soten digitaa­listen palve­luiden kautta osoit­teessa siunsote.fi/digi. 

Punkin poista­minen iholta

Purema­kohdan punoitus ja kutina ovat yleisiä, ja oireet voivat jatkua useamman päivän ajan. Kutinaa voit lievittää hydro­kor­ti­so­nilla, jota saat aptee­kista ilman reseptiä. Ihoa-aluetta voi desin­fioida päivittäin. On tärkeää merkitä punkin poisto­päivä kalen­teriin ja seurata ihon parane­mista. 

Milloin yhteys tervey­den­huollon ammat­ti­laiseen?

Ota yhteys tervey­den­huoltoon vasta, jos punkin pureman kohdalle ilmenee vaeltava punoitus. Tämä tapahtuu yleensä 2–14 vuoro­kauden kuluttua tasavä­risenä tai rengas­maisena leviävänä punoi­tuksena pisto­kohdan ympärillä. Punoi­tuksen halkaisija on yli 5 cm. 

Tervey­den­huollon ammat­ti­laiseen kannattaa ottaa yhteyttä, jos kuukauden kuluessa punkin­pu­reman jälkeen ilmenee kuumetta tai taval­lisen flunssan kaltaisia oireita kuten lihas­kipuja, päänsärkyä ja väsymystä, ja vaikka tyypil­listä ihottumaa ei purema­kohtaan syntyi­sikään. Terveyh­den­huoltoon on hyvä ottaa yhteyttä, jos myöhemmin iholle punkin pisto­kohdan lähei­syyteen, pehmeään kudokseen kuten esimer­kiksi nänni­seutuun, korvan­ni­pukkaan tai kives­pussiin, kehittyy pehmeä, arista­maton, punoittava tai sinertävä turvotus.

- Pelkkä punkin purema ei ole aihe antibioot­ti­kuuriin tai veriko­keisiin. Jos punkki on borrelia-bakteerin kantaja, voi tartunta siirtyä ihmiseen noin 1–2 vuoro­kau­dessa. Punkki­syyni ehkäisee Borel­lioosin siis hyvin, rauhoit­telee Siun soten ylilääkäri Jennifer Sieberns.  
— Puutiai­sai­vo­tu­leh­dusta eli TBE:tä aiheuttava virus voi siirtyä punkista ihmiseen jo muuta­missa minuu­teissa pureman jälkeen. TBE:tä ei hoideta antibiootein. Punkin puremalta suojau­tu­minen on paras ehkäisy. Riskia­lueilla suosi­tellaan lisäksi TBE-rokotteen ottamista, jatkaa Jennifer Sieberns.

Ulkona ja punkkia­lueilla liikut­taessa on tärkeää estää punkkien pääsy iholle. Ulkoil­lessa kannattaa pukeutua pitkä­hi­haisiin ja pitkä­lah­keisiin vaatteisiin, laittaa housun­lahkeet sukkien sisään ja käyttää saappaita. Suosi­tel­tavaa on myös käyttää vaaleita vaatteita, joista punkit on helpompi huomata, ohjeistaa Siun soten ylihoitaja Katja Ahonen.