RAI-arvioin­nista saatu hyviä koke­muksia ikään­ty­neiden ja vammaisten palve­luissa

Toimin­ta­kyvyn ja palve­lu­tar­peen RAI-arvioin­nista on saatu hyviä koke­muksia Siun soten ikäih­misten palve­luissa ja vammais­pal­ve­luissa. RAI-arviointi on käytössä kaikissa Siun soten ikäih­misten palve­luissa sekä vammais­pal­ve­luissa asumis­pal­ve­luissa, sosi­aa­li­työssä ja sosi­aa­lioh­jauk­sessa. Myös yksi­tyi­sessä palve­lu­tuo­tan­nossa tehdään RAI-arvioin­teja.

RAI-arvioinnin avulla asiak­kaiden toimin­ta­kykyä ja palve­lu­tar­peita voidaan arvioida yhden­mu­kaisia mitta­reita hyödyn­täen. Arviointi tehdään yhdessä asiakkaan tai asukkaan kanssa. Omaisen tai läheisen osal­lis­tu­minen arvioin­tiin on myös toivot­tavaa. Arvioinnin myötä asiakkaan palveluja pystytään suun­nit­te­le­maan entistä yksi­löl­li­semmin sekä asia­kas­läh­töi­semmin.

– Arvioinnin avulla selvi­te­tään asioita, joihin ammat­ti­laiset ja asiakas itse voivat kiin­nittää huomiota, jotta hoidosta saadaan juuri kysei­selle asiak­kaalle sopivaa ja entistä parempaa. RAI on hyvä työväline ja tuki työllemme, kertoo sairaan­hoi­taja Hanna Kuikka Rantakylä-Karsikon koti­hoi­dosta.

RAI on koettu toimi­vaksi työvä­li­neeksi palve­lu­tar­peen ja siinä tapah­tu­vien muutosten arvioin­tiin. RAI-arvioin­nista muodostuu tietoa, joka kertoo ammat­ti­lai­sille mahdol­li­sista palve­lu­tar­peen muutok­sista.

– Esimer­kiksi ikäih­misten ympä­ri­vuo­ro­kau­ti­seen asumi­syk­sik­köön muut­ta­neen asukkaan toimin­ta­kyky saattaa kohentua sosi­aa­li­sessa ja virik­keel­li­sessä ympä­ris­tössä niin paljon, että hänelle oikeampi asumis­muoto onkin yhtei­söl­linen asuminen. Myös sään­nöl­linen päivä­rytmi ja ruokailut paran­tavat joidenkin ikään­ty­neiden toimin­ta­kykyä huomat­ta­vasti. RAI-arvioinnin tulok­sista voidaan nähdä myös asiakkaan kasvanut palve­lun­tarve, sanoo palve­lu­joh­taja Kati Poutanen ikäih­misten palve­lujen eteläi­seltä alueelta.

Lähes kaikki ikäih­miset jo RAI-arvioinnin piirissä – ”Arviointi luo turval­li­suutta kotona asumiseen”

RAI-arvioin­tien tekeminen aloi­tet­tiin vaiheit­tain ikäih­misten palve­luissa tammi­kuussa 2020. Nyt arviointi on saatu tehtyä lähes kaikkien sään­nöl­li­sissä palve­luissa olevien asiak­kaiden ja asuk­kaiden kanssa. Arvioin­tiin varataan hyvin aikaa, jotta asiakkaan kanssa keskus­te­luun ja hänen asioi­hinsa voidaan syventyä rauhassa.

– Helmi­kuussa teimme arvioinnin ja se oli ihan hyvä kokemus. Kysy­myksiä oli paljon, perus­teel­linen kysely. Minusta tämä on kyllä hyvä, että näitä asioita arvioi­daan. Arviointi luo turval­li­suutta kotona asumiseen. Tietää, missä mennään, joen­suu­lainen Jukka Jokinen kertoo.

Arvioinnin tulosten perus­teella asiakkaan kanssa asetetaan tavoit­teita, miten toimin­ta­kykyä voidaan ylläpitää tai kohentaa.

– Tavoit­teeksi otin, että pystyisin vähän paremmin toimimaan arjessa ja liik­ku­maan. Jalois­sani ei oikein ole voimia, niin sään­nöl­linen jumppa kirjat­tiin tavoit­teeksi. Olen käynyt kunto­ryh­mässä ja yrittänyt aina kotonakin jumpata, Jokinen kertoo.

Ikäih­misten palve­luissa RAI-arviointi perustuu vanhus­pal­ve­lu­la­kiin ja arviointi on tehtävä puolen vuoden välein tai voinnin muut­tuessa oleel­li­sesti. Sään­nöl­li­sesti tehtävä arviointi antaa katta­vasti tietoa toimin­ta­kyvyn mahdol­li­sista muutok­sista ja asetet­tujen tavoit­teiden toteu­tu­mi­sesta.

– Tavoit­teita kohti on menty hyvää vauhtia. Jalkojen hoito on hyvällä mallilla ja kodin esteet­tö­myyttä on paran­nettu, Kuikka ja Jokinen toteavat tyyty­väi­sinä.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Jukka Jokinen istuu pyörätuolissa.

Kuva­teksti: Jukka Jokisen mielestä arviointi luo turval­li­suutta kotona asumiseen. Kuva: Siun sote / Antti Pitkä­järvi

Toimin­ta­kyvyn arvioin­nissa pysäh­dy­tään asiakkaan äärelle – ”Suosit­telen arviointia kaikille”

RAI-arvioin­tien teko aloi­tet­tiin vammais­pal­ve­lujen asumis­pal­ve­luissa porras­te­tusti vuosien 2019–2022 aikana. Vammais­pal­ve­lujen sosi­aa­li­työssä ja sosi­aa­lioh­jauk­sessa arviointi otetiin käyttöön loppu­vuo­desta 2022. Vammais­pal­ve­luissa RAI:n käyttö ei perustu lakiin, mutta on koettu hyväksi tavaksi selvittää asiak­kaiden toimin­ta­kykyä ja palve­lu­tar­vetta.

– Minulla oli RAI-arviointi muutama viikko sitten. Se tehtiin minulle toisen kerran. On tärkeää, että terveyttä seurataan, Outi Suo-Anttila kertoo.

Asiakas osal­listuu arvioinnin teke­mi­seen aina, kun se on asiakkaan toimin­ta­kyvyn puolesta mahdol­lista, ja pääsee itse pohtimaan toimin­ta­kykyä, terveyttä ja tuen tarpeita. Toisin sanoen sitä, miten asiakas selviytyy joka­päi­väi­sistä toimin­noista, kuten työstä, vapaa-ajasta, harras­tuk­sista ja itsestä huoleh­ti­mi­sesta.

– RAI-arvioin­nissa kyseltiin paljon erilaisia asioita. Keskus­te­limme esimer­kiksi harras­tuk­sis­tani ja elämän­ta­vois­tani. Minä tykkään ajaa pyörällä, raken­nella legoilla ja tehdä pala­pe­lejä, Pirjo Hattunen kertoo.

– Kysy­myksiä oli aika monta, mutta ne olivat selkeitä. Arviointi oli laaja ja keskus­telu oli mukava, Suo-Anttila pohtii.

Arvioinnin myötä asiakasta pystytään tukemaan juuri niissä asioissa, joihin he kokevat itse tarvit­se­vansa tukea.

– Ohjaaja voi auttaa esimer­kiksi siivoa­mi­sessa, Hattunen kertoo.

Arvioinnin tulokset käydään läpi arvioin­nissa mukana olleen asiakkaan kanssa ja niiden pohjalta laaditaan tavoit­teet, joiden avulla toimin­ta­kykyä voi ylläpitää ja edistää. Tavoit­teet voivat olla myös hyvin pieniä arkie­lämän asioita.

– Kävimme ohjaajan kanssa yhdessä läpi arvioinnin tuloksia ja keskus­te­limme myös tavoit­teista. Asetin tavoit­teiksi liikunnan lisää­misen ja terveel­li­sestä ruoka­va­liosta huoleh­ti­misen. Aion lenk­keillä ja pyöräillä enemmän, Suo-Anttila kertoo.

Koko­nai­suu­des­saan RAI-arviointi on ollut vammais­pal­ve­lujen asumis­pal­ve­lujen asiak­kaille mieluinen tapa pysähtyä oman terveyden, toimin­ta­kyvyn ja hyvin­voinnin äärelle.

– Arviointi oli hyödyl­linen. Se oli minun ja ohjaajan välinen keskus­telu, jossa myös nauroimme paljon yhdessä, Hattunen iloitsee.

– Suosit­telen RAI-arviointia kaikille. Se auttaa elämässä eteenpäin, Suo-Anttila kiteyttää.

Outi Suo-Anttila istuu sohvalla.

Kuva­teksti: Outi Suo-Antti­lasta on tärkeää, että terveyttä seurataan. Kuva: Siun sote / Eeli Gröhn

 

Pirjo Hattunen istuu sohvalla.

Kuva­teksti: Erityi­sesti harras­tuk­sista keskus­te­le­minen oli Pirjo Hattusen mieleen. Kuva: Siun sote / Eeli Gröhn