Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote on laatinut säännöllisen kotihoidon hoito- ja palveluketjun. Hoito- ja palveluketjun tavoitteena on tarjota kattavasti luotettavaa tietoa asiakkaille ja heidän läheisilleen sekä toimia ohjeena Siun soten kotihoidossa toimiville ammattilaisille.
Ketjulla pyritään myös varmistamaan, että asiakkaat saavat yhdenvertaiset palvelut Siun sotessa asuinpaikasta riippumatta. Hoito- ja palveluketjussa on omat osiot asiakkaalle ja ammattilaiselle.
- Säännöllisen kotihoidon palvelujen toteuttamiseen osallistuu Siun sotessa kotihoidon yksiköiden lisäksi ammattilaisia esimerkiksi arjen tukipalveluista, vammaispalveluista, mielenterveys- ja päihdepalveluista sekä terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Asiakkaan kannalta on erittäin tärkeää, että kaikilla ammattilaisilla on yhteinen näkemys palvelujen järjestämisestä. Yhteiset pelisäännöt selkiyttävät ammattilaisen työtä ja sujuvoittavat asiakkaan palveluja, kertoo palvelupäällikkö Minna Penttinen Siun soten kotihoidosta.
Säännöllisen kotihoidon hoito- ja palveluketju toteutettiin osana Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille ‑hanketta. Ketjun laadintaan osallistui työpajoissa noin 50 ammattilaista ja lisäksi näkemyksiä saatiin kyselyn kautta 140 kotihoidon työntekijältä. Palveluketjua varten haastateltiin myös asiakkaita ja heidän läheisiään.
- Työpajoissa oli todella innostunut tunnelma. Ammattilaisilla on selkeästi halua tehdä yhteistyötä ja kehittää omaa työtään. Aiemmin reitit yhteistyölle ovat olleet hieman epäselvät, mutta nyt hoito- ja palveluketjun myötä yhteistyökuviot ovat tulleet selkeiksi ja näkyviksi sekä ammattilaisille että asiakkaille, kertoo hoito- ja palveluketjun laadintaan osallistunut muistihoitaja Siru Siimes.
Hoito- ja palveluketjutyössä hyödynnettiin myös Siun soten kokemusasiantuntijan osaamista.
- Kokemusasiantuntija tutustui hoito- ja palveluketjuun asiakkaan näkökulmasta. Kokemusasiantuntija antoi kiitosta muun muassa sisällön selkeydestä ja ymmärrettävyydestä, Siimes kertoo.
Hoito- ja palveluketju kulkee asiakkaan mukana alusta loppuun
Säännöllisen kotihoidon hoito- ja palveluketju alkaa siitä, kun ikääntyneen kotona asumisessa ja arjessa selviytymisessä havaitaan tuen tarvetta. Tunne tuen tarpeesta voi tulla iäkkäältä itseltään, hänen läheiseltään tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselta. Hoito- ja palveluketjusta löytyvät yhteystiedot, mihin olla yhteydessä, kun tuen tarve huomataan.
Tuen tarpeen tunnistamisen jälkeen seuraavana vaiheena on palvelutarpeen arviointi. Osiossa on kerrottu palvelutarpeen arvioinnista, palvelujen myöntämisen perusteita, palvelujen maksuista ja mahdollisista tukipalveluista.
Mikäli arvioinnissa todetaan, että säännölliselle kotihoidolle näyttää olevan tarvetta, aloitetaan palvelujen suunnittelu. Hoito- ja palveluketjussa kerrotaan mm. asiakassuunnitelman tekemisestä yhdessä omatyöntekijän kanssa sekä kotihoidon palvelujen alussa toteutettavasta kuntouttavasta arviointijaksosta.
Palvelut toteutetaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti
Suunnitteluvaiheen jälkeen hoito- ja palveluketjussa edetään palvelujen toteuttamiseen. Säännöllistä kotihoitoa toteutetaan aina asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti yhdessä asiakkaan kanssa. Palvelun toteuttamistapaan vaikuttavat asiakkaan kodin sijainti ja asiakkaan palveluntarve. Palveluja voidaan tuottaa erilaisia teknologiaratkaisuja hyödyntäen.
Säännöllisen kotihoidon hoito- ja palveluketjun viimeinen vaihe on palvelujen päättäminen. Kotihoidon palvelut päätetään, jos toimintakyvyn kohentumisen myötä asiakas ei enää tarvitse kotihoidon palveluita. Palvelut päätetään myös silloin, jos palvelujen tarve kasvaa niin suureksi, että hoitoa ei voida turvallisesti toteuttaa asiakkaan kotona. Tässä tapauksessa ammattilainen tekee asiakkaan kanssa hakemuksen asumispalveluihin.
Säännöllisen kotihoidon hoito- ja palveluketjun lopusta löytyy myös lisätietoa järjestötoiminnasta ja Kelan etuuksista, joita kotihoidon asiakas voi hakea.
Kaikki Siun soten hoito- ja palveluketjut löytyvät osoitteesta palveluketjut.siunsote.fi