Säännöl­lisen kotihoidon hoito- ja palve­lu­ketju antaa katta­vasti tietoa ja ohjeita asiak­kaille ja ammat­ti­lai­sille

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote on laatinut säännöl­lisen kotihoidon hoito- ja palve­lu­ketjun. Hoito- ja palve­lu­ketjun tavoit­teena on tarjota katta­vasti luotet­tavaa tietoa asiak­kaille ja heidän lähei­silleen sekä toimia ohjeena Siun soten kotihoi­dossa toimi­ville ammat­ti­lai­sille.

Ketjulla pyritään myös varmis­tamaan, että asiakkaat saavat yhden­ver­taiset palvelut Siun sotessa asuin­pai­kasta riippu­matta. Hoito- ja palve­lu­ket­jussa on omat osiot asiak­kaalle ja ammat­ti­lai­selle.

- Säännöl­lisen kotihoidon palve­lujen toteut­ta­miseen osallistuu Siun sotessa kotihoidon yksiköiden lisäksi ammat­ti­laisia esimer­kiksi arjen tukipal­ve­luista, vammais­pal­ve­luista, mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­luista sekä terveys- ja sairaan­hoi­to­pal­ve­luista. Asiakkaan kannalta on erittäin tärkeää, että kaikilla ammat­ti­lai­silla on yhteinen näkemys palve­lujen järjes­tä­mi­sestä. Yhteiset pelisäännöt selkiyt­tävät ammat­ti­laisen työtä ja sujuvoit­tavat asiakkaan palveluja, kertoo palve­lu­pääl­likkö Minna Penttinen Siun soten kotihoi­dosta.

Säännöl­lisen kotihoidon hoito- ja palve­lu­ketju toteu­tettiin osana Tulevai­suuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille ‑hanketta. Ketjun laadintaan osallistui työpa­joissa noin 50 ammat­ti­laista ja lisäksi näkemyksiä saatiin kyselyn kautta 140 kotihoidon työnte­ki­jältä. Palve­lu­ketjua varten haasta­teltiin myös asiak­kaita ja heidän lähei­siään.

- Työpa­joissa oli todella innos­tunut tunnelma. Ammat­ti­lai­silla on selkeästi halua tehdä yhteis­työtä ja kehittää omaa työtään. Aiemmin reitit yhteis­työlle ovat olleet hieman epäselvät, mutta nyt hoito- ja palve­lu­ketjun myötä yhteis­työ­kuviot ovat tulleet selkeiksi ja näkyviksi sekä ammat­ti­lai­sille että asiak­kaille, kertoo hoito- ja palve­lu­ketjun laadintaan osallis­tunut muisti­hoitaja Siru Siimes.

Hoito- ja palve­lu­ket­ju­työssä hyödyn­nettiin myös Siun soten kokemus­asian­tun­tijan osaamista.

- Kokemus­asian­tuntija tutustui hoito- ja palve­lu­ketjuun asiakkaan näkökul­masta. Kokemus­asian­tuntija antoi kiitosta muun muassa sisällön selkey­destä ja ymmär­ret­tä­vyy­destä, Siimes kertoo. 

Hoito- ja palve­lu­ketju kulkee asiakkaan mukana alusta loppuun

Säännöl­lisen kotihoidon hoito- ja palve­lu­ketju alkaa siitä, kun ikään­tyneen kotona asumi­sessa ja arjessa selviy­ty­mi­sessä havaitaan tuen tarvetta. Tunne tuen tarpeesta voi tulla iäkkäältä itseltään, hänen lähei­seltään tai sosiaali- ja tervey­den­huollon ammat­ti­lai­selta. Hoito- ja palve­lu­ket­justa löytyvät yhteys­tiedot, mihin olla yhtey­dessä, kun tuen tarve huomataan.

Tuen tarpeen tunnis­ta­misen jälkeen seuraavana vaiheena on palve­lu­tarpeen arviointi. Osiossa on kerrottu palve­lu­tarpeen arvioin­nista, palve­lujen myöntä­misen perus­teita, palve­lujen maksuista ja mahdol­li­sista tukipal­ve­luista. 

Mikäli arvioin­nissa todetaan, että säännöl­li­selle kotihoi­dolle näyttää olevan tarvetta, aloitetaan palve­lujen suunnittelu. Hoito- ja palve­lu­ket­jussa kerrotaan mm. asiakas­suun­ni­telman tekemi­sestä yhdessä omatyön­te­kijän kanssa sekä kotihoidon palve­lujen alussa toteu­tet­ta­vasta kuntout­ta­vasta arvioin­ti­jak­sosta. 

Palvelut toteu­tetaan yksilöl­listen tarpeiden mukai­sesti

Suunnit­te­lu­vaiheen jälkeen hoito- ja palve­lu­ket­jussa edetään palve­lujen toteut­ta­miseen. Säännöl­listä kotihoitoa toteu­tetaan aina asiakkaan yksilöl­listen tarpeiden mukai­sesti yhdessä asiakkaan kanssa. Palvelun toteut­ta­mis­tapaan vaikut­tavat asiakkaan kodin sijainti ja asiakkaan palve­lun­tarve. Palveluja voidaan tuottaa erilaisia tekno­lo­gia­rat­kaisuja hyödyntäen.  

Säännöl­lisen kotihoidon hoito- ja palve­lu­ketjun viimeinen vaihe on palve­lujen päättä­minen. Kotihoidon palvelut päätetään, jos toimin­ta­kyvyn kohen­tu­misen myötä asiakas ei enää tarvitse kotihoidon palve­luita. Palvelut päätetään myös silloin, jos palve­lujen tarve kasvaa niin suureksi, että hoitoa ei voida turval­li­sesti toteuttaa asiakkaan kotona. Tässä tapauk­sessa ammat­ti­lainen tekee asiakkaan kanssa hakemuksen asumis­pal­ve­luihin. 

Säännöl­lisen kotihoidon hoito- ja palve­lu­ketjun lopusta löytyy myös lisätietoa järjes­tö­toi­min­nasta ja Kelan etuuk­sista, joita kotihoidon asiakas voi hakea.  

Kaikki Siun soten hoito- ja palve­lu­ketjut löytyvät osoit­teesta palveluketjut.siunsote.fi