Sähköisten palve­lujen kysyntä kasvaa – Siun sotessa kehi­te­tään digi­taa­lisen sosiaali- ja terveys­kes­kuksen toimin­ta­mallia

Sosiaali- ja terveys­pal­ve­luihin kaivataan yhä enemmän sähköisen asioinnin mahdol­li­suuksia fyysisten palve­lujen rinnalle. Siun sotessa vuonna 2020 käyn­nis­ty­neessä Tule­vai­suuden sosiaali- ja terveys­keskus ‑hank­keessa on kehitetty hyvin­voin­tia­lueen sähköistä asiointia ja etäpal­ve­luita. Etäpal­ve­luita on pilotoitu eri kohde­ryh­mille mm. mielen­ter­veys­pal­ve­luissa, tera­pia­pal­ve­luissa ja terveys­a­se­milla sekä ammat­ti­laisten välistä konsul­tointia erikois­sai­raan­hoidon ja perus­ter­vey­den­huollon välillä.

Tule­vai­suuden sote-keskus ‑hank­keessa kehi­te­tään parhail­laan toimin­ta­mallia uuden­lai­selle digi­taa­li­selle sosiaali- ja terveys­kes­kuk­selle eli digi­so­te­kes­kuk­selle. Tavoit­teena on, että fyysisten sosiaali- ja terveys­a­se­mien rinnalle saatai­siin luotua digi­taa­linen sote-asema, joka palvelee asiak­kaita mm. reaa­liai­kaisen chat-keskus­telun avulla. Digi­so­te­kes­kuk­sessa asiakasta palvelisi sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen ammat­ti­laiset, kuten fyysi­sellä asemal­lakin, mutta asiointi tapah­tuisi digi­taa­lisia välineitä käyttäen. Chat-keskus­telun lisäksi asioin­nissa voidaan hyödyntää esimer­kiksi video­yh­teyttä.

- Siun sotessa on parhail­laan käynnissä palve­lustra­te­gian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman valmis­te­lutyö. Riip­pu­matta tämän työn tulok­sesta ja tulevista suun­ni­tel­mista, hyvin­voin­tia­lueen sähköistä asiointia on kehi­tet­tävä. Erii­tyi­sesti nuorilta on tullut palau­tetta, että sähköisten asioin­ti­ka­na­vien puute on suurin este hoitoon hakeu­tu­mi­seen. Tähän tarpee­seen meidän on vastat­tava. Eikä sähköinen asiointi katso vain ikää, myös iäkkäämmät toivovat parempia ja jous­ta­vampia sähköisen asioinnin tapoja, hyvin­voin­tia­lue­joh­taja Kirsi Leivonen toteaa.

- Sähköisen asioinnin lisää­minen ei tarkoita sitä, että siitä tulisi ainoa asioin­ti­tapa. On paljon asioita, joita ei etäyh­tey­dellä voi hoitaa ja on asiak­kaita, jotka eivät pysty käyt­tä­mään digi­taa­lisia laitteita. Tarvit­semme erilaisia tapoja asioida, kuten puhe­li­mitse, chatilla, paikan päällä käymällä ja etäyh­tey­dellä. Moni­puo­liset asioin­ti­ka­navat ja ‑tavat tukevat palve­lu­lu­paus­tamme ”oikea palvelu, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa”, Leivonen jatkaa.

Tavoit­teena helpottaa yhtey­den­saantia ja pääsyä palve­luihin

Uuden­lainen digi­taa­linen sosiaali- ja terveys­keskus tulee olemaan vaih­toehto taval­li­sessa terveys­kes­kuk­sessa asioi­mi­selle. Digi­so­te­kes­kuksen palvelut ovat kaikille avoimia ja siellä voi asioida ajasta ja paikasta riip­pu­matta. Uuden asioin­ti­ka­navan tavoit­teena on helpottaa asiak­kaiden yhtey­den­saantia ja pääsyä sote-palve­luihin.

- Digi­taa­linen asiointi vähentää palve­lujen ruuh­kau­tu­mista. Kun osa asioin­nista tapahtuu sähköi­sesti, työn­te­ki­jöillä on enemmän aikaa keskittyä palve­le­maan niitä asiak­kaita, jotka tarvit­sevat kasvok­kain kohtaa­mista. Myös takai­sin­soit­to­pal­velu toimii paremmin, kun yhtey­den­otto ei enää tapahdu vain puhe­li­mitse, kehit­tä­jäy­li­lää­käri Kristian Taipale sanoo.

- Osaltaan digi­so­te­kes­kuk­sella pyritään vastaa­maan myös haas­teel­li­seen työvoi­ma­ti­lan­tee­seen sote-alalla. Digi­taa­linen asiointi mahdol­listaa ammat­ti­lai­sille myös etätyön tekemisen. Myös asiakas voi asioida paikasta riip­pu­matta esimer­kiksi kotoaan, töistä tai vaikka mökiltä, Taipale jatkaa.

Siun soten digi­so­te­keskus käyn­nis­telee toimin­taansa

Digi­taa­lisen sosiaali- ja terveys­kes­kuksen kehit­tä­minen on parhail­laan käynnissä. Kehi­tys­työtä tehdään yhdessä sosiaali- ja tervey­salan ammat­ti­laisten kesken. Jo nyt esimer­kiksi Siun soten alueella tehdyistä Omaolo-palvelun oirear­vioista suurin osa käsi­tel­lään digi­so­te­kes­kuk­sesta. Samoin terveys­a­se­mien lääkärien ja sairaan­hoi­ta­jien aikojen teks­ti­vies­ti­pe­ru­miset käsi­tel­lään keskuk­sessa.

Digi­so­te­kes­kuk­sessa tullaan kokei­le­maan video­vä­lit­teisiä sairaan­hoi­tajan etävas­taan­ot­toja jo kesäkuun aikana. Myöhemmin tavoit­teena on käyn­nistää asiointi myös chat-palveluna. Asioin­ti­ka­navia ja tapoja kehi­te­tään parhail­laan ja niiden käyn­nis­ty­mi­sestä tiedo­te­taan, kun asioinnin aloit­ta­minen on mahdol­lista.

- Digi­taa­li­sessa asioin­nissa on valtavat mahdol­li­suudet ja nyt tämä kehit­tä­mistyö on aloitettu.  Palve­luille etsitään uuden­laista digi­taa­lista alustaa, jotta asiointi olisi asiak­kaalle aiempaa helpompaa. Pyrimme siihen, että palvelut löytyi­sivät yhdestä paikasta vaivat­to­masti, Taipale sanoo.

Digi­so­te­kes­kuksen perus­pe­ri­aat­teena on, että asiakkaan asia hoidetaan loppuun yhdellä yhtey­de­no­tolla, tai asiakkaan asia ohjataan eteenpäin oikealle ammat­ti­lai­selle. Digi­taa­lisia palveluja kehi­te­tään vaiheit­tain. Ensim­mäi­sessa vaiheessa palve­luita ja asiak­kaiden asioita hoitavat sairaan­hoi­tajat, fysio­te­ra­peutit ja lääkärit, jotka arvioivat hoidon tarvetta ja toteut­tavat hoitoa etänä.

- Uusi digi­taa­linen asioin­ti­väylä ei poista kivi­jal­ka­pal­ve­luiden eli esimer­kiksi sote-asemien tarvetta tai kilpaile niiden kanssa. Digisote-keskus voi vähentää perin­tei­siin sote-asemiin kohdis­tuvaa kuor­mi­tusta, kun osa asioin­neista voidaan hoitaa osittain tai täysin digi­taa­lista palve­lu­ka­navaa hyödyn­täen, kertoo digi­so­te­kes­kuksen apulai­sy­li­lää­käri Nora Tarvus.

- Tavoit­teena on kehittää toimintaa siten, että jos asia ei sovellu digi­taa­li­sesti hoidet­ta­vaksi tai se edel­lyttää arviota kivi­jal­ka­pal­ve­luissa, asiakas ohjataan heti ensim­mäi­sellä yhtey­den­ot­to­ker­ralla oikeaan paikkaan, täydentää digi­so­te­kes­kuksen palve­lue­si­hen­kilö Elisa Raati­kainen.