Väli­ne­huolto on tärkeä osa asiakas- ja poti­las­tur­val­li­suutta 

Väli­ne­huolto on tärkeä osa infek­tioiden torjuntaa sekä asiakas- ja poti­las­tur­val­li­suutta. Väli­ne­huollon ammat­ti­laiset puhdis­tavat desin­fek­toivat ja steri­loivat asiak­kaiden ja poti­laiden hoidossa käytet­tävät välineet ja instru­mentit.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa on kaksi väli­ne­huol­to­kes­kusta. Toinen keskuk­sista sijaitsee keskus­sai­raa­lassa ja toinen Siilaisen terveys­a­se­malla. Keskuk­sissa huol­le­taan kaikkien Siun soten yksi­köiden uudelleen käytet­tävät välineet ja instru­mentit. Huol­let­tavia välineitä ovat mm. välineet, joita käytetään hammas­lää­kärin ja suuhy­gie­nistin vastaa­no­tolla, leik­kauk­sissa, erilai­sissa tutki­muk­sissa, neuvo­la­työssä ja vastaan­ot­to­työssä. Uusimpana huol­let­ta­vaksi on tullut leik­kaus­ro­bot­tiin liittyvä väli­neistö.

Kädessä olevia saksia katsotaan suurennuslasin läpi.
Kuva: Siun sote/ Antti Pitkä­järvi

Väli­ne­huol­lolla on merkit­tävä tehtävä infek­tioiden torjun­ta­työssä. Väli­ne­huol­tajat jakavat omalla työllään vastuun poti­laiden turval­li­sesta hoidosta huoleh­tien väli­neiden oikean­lai­sesta puhdis­tuk­sesta ja huollosta. Väli­ne­huolto on yksi tärkeim­mistä tuki­toi­min­noista tervey­den­huol­lossa. Väli­ne­huolto tekee yhteis­työtä monien eri tahojen kanssa.

Ilman väli­ne­huoltoa asiak­kaita ja potilaita ei pystyt­täisi hoitamaan. Väli­ne­huol­tajan työssä tärkeää on aseptinen toiminta, infek­tioiden torjunta sekä tarkkuus ja huolel­li­suus, sanovat väli­ne­huol­tajat Ilona Pöppönen ja Aili Sinkonen.

Satoja tuhansia välineitä vuosit­tain

Siun sotessa huol­le­taan vuosit­tain yli 700 000 välinettä tai väli­ne­ko­ko­nai­suutta. Väli­ne­ko­ko­nai­suuksia on esimer­kiksi leik­kauk­sissa käytet­tä­vien instru­ment­tien kori. Yksi väli­ne­ko­ko­nai­suus voi sisältää jopa 100 erilaista instru­menttia. Siun soten väli­ne­huol­lossa työs­ken­telee viiti­sen­kym­mentä ammat­ti­laista. Väli­ne­huol­tajan työ on jatkuvaa uuden oppimista ja omak­su­mista.

Huol­let­ta­vien väli­neiden määrät ovat suuria. Kuukausit­tain väli­ne­huol­lossa huol­le­taan keski­määrin 50 000 välinettä tai väli­ne­ko­ko­nai­suutta. Väli­ne­huol­tajan tulee tuntea huol­let­tavat välineet, niiden ominai­suudet ja huol­to­tavat. Välineitä tulee käsitellä oikein ja turval­li­sesti. Työ on moni­puo­lista ja haas­teel­lista ja sisältää paljon käsin tehtävää työtä, vaikkakin apuna käytetään paljon myös laitteita, kertoo väli­ne­huol­taja Kimmo Tiainen.

Välinehuollon ammattilainen pitää kättään välinehyllyn reunassa.
Kuva: Siun sote/ Antti Pitkä­järvi

Väli­ne­huol­to­työtä ohjaa lain­sää­däntö ja erilaiset stan­dardit, jotka toimivat väli­ne­huollon laadun ja turval­li­suuden tukena. Työ väli­ne­huol­lossa etenee proses­si­mai­sesti.

Ensin kaikki käytetyt välineet pestään ja desin­fioi­daan. Pesun jälkeen väli­neiden puhtaus ja toiminta tarkis­te­taan. Sen jälkeen steri­lointia vaativat välineet pakataan steri­lointia varten joko yksi­tellen tai koko­nai­suuk­siksi, jotka on sovittu käyttäjän kanssa, esim. hammas­kiven pois­to­vä­li­neet, leik­kaus­ko­reiksi, ompe­leen­pois­to­se­tiksi. Välineet steri­loi­daan höyry­au­toklaa­villa ja sen jälkeen pakkaukset tarkis­te­taan, ennen kuin ne lähe­te­tään tai kulje­te­taan hoito­yk­si­köiden käyttöön, sanoo väli­ne­huol­taja Kaija Hurs­kainen.

Siun soten väli­ne­huolto huoltaa myös välineitä, jotka eivät kohdistu suoraan asiakkaan tai potilaan hoitoon. Tällaisia välineitä ovat esimer­kiksi lääk­keiden valmis­tuk­sessa ja labo­ra­to­rio­työssä käytet­tävät välineet. 

Tutustu myös

Avainsanat: