Influenssaepidemia on edelleen käynnissä Pohjois-Karjalassa. Valtaosalla sairastuneista on todettu A‑influenssa, mutta myös muutamia B‑influenssatapauksia on alueellamme todettu. Influenssa A‑viruksen osalta epidemian huippu on jo ohitettu.
Influenssatartuntoja on todettu kaikissa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kunnissa ja kaikenikäisillä henkilöillä. Todetut influenssalöydökset edustavat vain pientä osaa influenssaan sairastuneista, sillä influenssanäytteitä otetaan ainoastaan sairaalahoitoa tarvitsevilta potilailta tai sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä asuvilta, joilla on korkea kuume ja influenssankaltainen taudinkuva.
Influenssarokotteen voi vielä ottaa. Rokotetta voi tiedustella omalta terveysasemalta tai työterveyshuollosta.
- Influenssan lisäksi hengitystieinfektioviruksista RSV-infektiota on myös liikkeellä kohtalaisesti. Nyt kannattaakin kiinnittää huomiota hyvään käsi- ja yskimishygieniaan, jotta vältytään sairastumisilta, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns muistuttaa.
Koronavirustilanne on rauhoittunut
Koronavirustilanne on rauhoittunut tammikuun aikana huomattavasti. Varmistettujen COVID-19-virusinfektioiden määrä on laskenut tasaisesti. Myös Siun soten yksiöissä koronaan sairastuneita on vähemmän kuin vuodenvaihteessa. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna koronaan sairastavien määrä on vähentynyt selvästi.
Koronaa sairastavia on kuitenkin edelleen jonkin verran hoivakodeissa sekä perus- ja erikoissairaanhoidon yksiköissä, vaikka määrä aikaisempaan onkin laskenut. Sairaalakuormittavuus on pysynyt alhaisena. Koronatilanteen rauhoittumisesta kertoo myös Kuhasalon puhdistamon jätevesiseuranta, jossa koronaviruksen RNA-määrä on myös laskenut alkuvuoden aikana.
Rokotukset antavat hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan
Koronarokotukset antavat hyvä suojan vakavalle taudinmuodolle. Lisätietoa koronarokotuksista löytyy Siun soten verkkosivulta osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset.
Tällä hetkellä 1. ja 2. koronarokotuksia tarjotaan edelleen kaikille 12 vuotta täyttäneille. Kolmea koronarokotusannosta suositellaan perusterveille yli 18-vuotiaille sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille. 60–64-vuotiaille suositellaan neljää koronarokoteannosta. Sairastettu tauti vastaa yhtä koronarokoteannosta ja se huomioidaan rokotteiden määrässä.
Lisäksi yli 65-vuotiaille, yli 12-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille ja yli 18-vuotiaille sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville tarjotaan koronarokotteen tehosterokotetta.
Perusterveille alle 12-vuotiaille koronarokotusta ei enää suositella. Siun sote tarjoaa THL:n ohjeistuksen mukaisesti jatkossa koronarokotuksia 6 kuukauden — 11 vuoden ikäisille lapsille, joilla on vakavan koronavirustaudin riski. Alle 12-vuotiaan rokotustarpeen varmistaa aina lääkäri yksilöllisen harkinnan perusteella.
Lievää koronavirustautia voi hoitaa kotona
Useimmiten koronavirusinfektiota voi hoitaa kotona, kuten muitakin hengitystieinfektioita. Lievää koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa.
Kotona sairastettavassa koronavirusinfektiossa toimitaan kuten tavallisen flunssan ja nuhakuumeen kanssa: arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään. Hyvä käsi- ja yskimishygienia tulee muistaa.
Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuoltoon, jossa voidaan tarvittaessa aloittaa lääkehoito koronavirusoireiden hoitoon.
Lisätietoa koronaviruksesta:
Korona — siunsote.fi
Koronavirus SARS-CoV‑2 ja koronavirustauti COVID-19 — THL