Koti- ja ensihoito tiivis­tävät yhteis­työtä asiak­kaiden yöaikai­sessa hoidossa

Siun soten ensi- ja kotihoidon yhteistyö tiivistyy, kun pelas­tus­lai­toksen ensihoi­tajat ryhtyvät hoitamaan kotihoitoa tarvit­sevien turva-autta­mis­teh­täviä ja kotihoi­to­päi­vys­tystä yöaikaan eri puolilla maakuntaa. Siun sotessa ikäih­misten palve­lujen ja pelas­tus­lai­toksen yhteistyö on ollut edistyk­sel­listä. Myös muilla hyvin­voin­tia­lueilla on kiinnos­tuttu vastaa­van­laisen tiiviin yhteistyön kehit­tä­mi­sestä.

-Yhteis­työtä on tehty jo aiemminkin hoidon­tarpeen arvioin­nissa ja saatto­hoi­to­po­ti­laiden hoidossa yhdessä kotihoidon ja sosiaa­li­päi­vys­tyksen kanssa, mutta nyt yhteis­työhön tulee mukaan uusi osa-alue – yöaikaiset kotihoidon tehtävät ja tuki, kertoo ensihoi­to­pääl­likkö Kari Törrönen.

Yhteistyön tiivis­tä­misen taustalla on vuoden­vaih­teessa voimaan tullut lakiuu­distus, joka velvoittaa järjes­tämään kotihoidon asiak­kaille tarvit­taessa hoitoa vuoro­kauden ajasta riippu­matta. Tähän saakka kotihoidon yöhoi­tajat ovat vastanneet asiak­kaiden yöaikai­sesta hoidosta osassa maakunnan kunnista. Lakiuu­dis­tuksen myötä yöaikaisen hoitoon tarvitaan kuitenkin merkit­tä­västi enemmän resurssia, jotta hoito voidaan turvata tasapuo­li­sesti koko maakunnan alueella.

Kun yöaikaisen hoidon järjes­tä­mistä lähdettiin pohtimaan Siun soten alueella, vastaukset löytyivät eri hoiva­muo­tojen yhteis­työstä. Kotihoidon yöhoi­tajien ja ensihoi­tajien yhteis­työllä varmis­tetaan, että asiakas saa tarvit­se­mansa hoidon myös yöllä. Yhteis­työllä voidaan myös sujuvoittaa työnte­ke­mistä.

- Eteläi­sellä alueella meillä on yöhoitaja Kiteellä ja Ilomant­sissa, mutta esimer­kiksi Rääkky­lässä ja Kesälahden pitäjässä yöhoi­tajaa ei ole, koska yöaikaisen hoidon tarve on ollut vähäistä. Yhteistyö ensihoidon kanssa tuo jatkossa palvelun myös näille alueilla, toteaa eteläisen alueen kotihoidon palve­lu­pääl­likkö Mari Korhonen.

Toiminta on jo käynnis­tynyt Lieksassa ja Lieksan ensihoi­to­yk­si­köillä myös Uimahar­jussa. Helmikuun aikana yhden­hoi­tajan ensihoi­to­yk­sikkö käynnistää yhteis­toi­minnan Joensuun kaupun­ki­kes­kustan ympäris­tössä Enossa, Tuupo­vaa­rassa, Kiihte­lys­vaa­rassa, Hammas­lah­dessa ja Kontio­lah­dessa. Lisäksi yhteistyö kotihoidon kanssa käynnistyy kevään aikana Keski-Karja­lassa, Kiteen Kesälah­della ja Rääkky­lässä.

-Yhteis­toi­min­nasta hyötyy eritoten maaseu­dulla asuva ja kotihoidon apua tarvitseva maakunnan asukas. Näin saamme järke­västi kotihoidon asiak­kaille palvelua yöaikaan ja samalla pitkään toivottua lisäre­surssia ensihoitoon. Esimer­kiksi Lieksaan saamme tämän toiminnan avulla toisen ensihoi­to­yk­sikön päivys­tämään yöaikaan. Nyt yhden ambulanssin sijaan Lieksassa on kaksi ambulanssia öisin, kun ensihoi­tajat tukevat kotihoitoa turva-autta­mis­teh­täviä ja yöaikai­sissa tehtä­vissä. Ja, kun kotihoidon tehtäviä ei ole, yksikkö on ensihoi­to­teh­täviin käytet­tä­vissä. Tämä on todella hyvä asia, Törrönen summaa.

- Yhteis­toi­minnan syven­tä­minen ja kehit­tä­minen toteu­tetaan vaaran­ta­matta ensihoi­to­pal­velun perus­teh­tävää. Kiireel­liset ensihoi­to­teh­tävät menevät aina kiireet­tömien tehtävien edelle.