Syksyllä 2021 käynnistyneen Hyvinvoinva siunsotelainen – kriittinen menestystekijä ‑hankkeen tavoitteena oli luoda uudistumisen johtamisen toimintaperiaate Siun soteen sekä kehittää henkilöstöjohtamista muutoksissa eri organisaatiotasoilla. Uudistumisen johtamista vahvistamalla pyritään tukemaan ennalta ehkäisevästi Siun soten henkilöstön työkykyä ja työhyvinvointia.
– Maailma ympärillämme muuttuu jatkuvasti ja toimintatapojen uudistamisesta on tullut osa jokaisen työtä. Jatkuvan toimintatapojen uudistamisen rinnalla on ensiarvoisen tärkeää tukea sekä johdon että henkilöstön kykyä uudistua, työhyvinvointiasiantuntija Outi Kuningas pohtii.
Hankkeen aikana luodun toimintaperiaatteen ja ennakoivien toimintamallien avulla tuetaan suunnitelmallista johtamista muutostilanteessa. Tavoitteena on lisätä henkilöstön hyvinvointia jatkuvan muutoksen keskellä ja pitää henkilöstö työkykyisenä tuottavassa ja mielekkäässä työssä.
Onnistunut uudistus tehdään yhdessä
Uudistumisen johtamisen toimintaperiaate luotiin moniammatillisessa yhteistyössä. Toimintaperiaatteen ensimmäinen versio rakentui työpajatyöskentelyjen tuotoksena, johon osallistui linjajohtoa sekä esihenkilöitä terveysasemapalveluista ja henkilöstöpalveluista.
Työpajojen aiheina olivat mielekäs tavoite ja motivaatio, osaaminen ja kasvunasenne sekä uudistumisen rakenteet. Työpajoissa pohdittiin, miten työntekijät aktivoidaan mukaan muutokseen, miten motivaatiota ja uuden oppimisen intoa voidaan vahvistaa ja miten erilaiset rakenteet huomioidaan onnistuneessa uudistuksessa.
– Työpajoissa nousi esiin muun muassa muutoksen merkityksellisyyden vahvistaminen, onnistunut viestintä, henkilöstön osallistaminen, osaamisen vahvistaminen sekä kuuleminen ja kuulluksi tuleminen uudistumisen johtamisessa, Kuningas avaa työpajoissa käytyä keskustelua.
Toimintaperiaatteen ensimmäistä versiota pilotoitiin viidessä eri Siun soten yksikössä. Työpajojen ja pilotointien pohjalta rakentui uudistumisen johtamisen toimintaperiaate, jonka keskiössä on henkilöstön osallisuus uudistumisen edistämisessä.
– Yhteisen pohdinnan tuloksena syntyneen työvälineen tavoitteena on, että jatkossa uudistukset tehdään yhä enemmän yhdessä, Kuningas kertoo.
Uudistumisen johtamisen toimintaperiaate on ihmisten johtamisen näkökulmia huomioiva, oivalluttavia kysymyksiä sisältävä työväline, jonka tarkoituksena on tukea esihenkilöiden työtä.
– Toimintaperiaate sisältää oivalluttavia kysymyksiä sekä tarjoaa uusia ajattelumalleja. Toimintaperiaatteen tarkoituksena on auttaa miettimään, kuinka ihmisiä tulisi johtaa uudistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Kevään aikana tehdään töitä toimintaperiaatteen juurruttamisen parissa, Kuningas kertoo.
Monialainen yhteistyö tukena uuden työvälineen rakentamisessa
Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus on toiminut hankkeen tärkeänä yhteistyökumppanina. Jatkuvan oppimisen keskuksen suunnittelijat Arttu Puhakka ja Pauli Kallio ohjasivat uudistumisen johtamisen työvälineen rakentamista työpajoissa. Työvälineen käyttöä tukemaan luotiin esihenkilöille suunnattu, tutkittuun tietoon perustuva verkko-opintokokonaisuus.
– Oli merkittävää, että työpajatyöskentelyn ohjaaminen tuli organisaation ulkopuolelta. Usein ulkopuolinen toimija pystyy antamaan uusia näkökulmia asioiden ajatteluun, Puhakka pohtii.
– Työpajoissa työntekijät osallistuivat aktiivisesti ja saimme paljon materiaalia uudistumisen johtamisen työvälineen rakentamiseen, Puhakka jatkaa.
Monialainen yhteistyö johti tavoitteen saavuttamiseen ja Siun soteen valmistui uudistumisen johtamisen toimintaperiaate.
– Yhteistyön parasta antia oli valmistunut uudistumisen johtamisen toimintaperiaate. Toimintaperiaate on laadittu Siun soten toimintaympäristöön yhdessä siunsotelaisten kanssa, Puhakka kertoo.
– Lisäksi toimintamalli on monistettavissa monenlaisiin tilanteisiin ja toimintaympäristöihin, myös muihin organisaatioihin. Esimerkiksi hankkeelle rahoitusta myöntänyt työeläkevakuuttaja Keva hyödynsi Siun soten ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyön tuloksia oppimisympäristössään, Kuningas jatkaa.
Siun soten ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyö koettiin onnistuneena ja antoisana.
– Hankekumppanuus yliopiston kanssa on ollut todella toimivaa. Näen tärkeänä, että työpajatyöskentelyjen johdannot ja verkkokurssien sisällöt perustuvat tutkittuun tietoon, Kuningas kiittelee.
– Yliopistolla on ilo olla mukana oman alueen kehittämisessä. Monialaisesta yhteistyöstä hyötyvät kaikki, Puhakka kiteyttää.