2023: Omaolo-palvelun käyttöä laajen­netaan flunssaan liitty­vissä oirear­vioissa

Päivi­tettyä tietoa Omaolon käytöstä:
Omaolon käyttö Siun sotessa on lakannut. Voit asioida digitaa­li­sesti osoit­teessa www.siunsote.fi/digi tai Siun sote ‑mobii­li­so­vel­luk­sessa.

Siun sotessa halutaan lisätä sähköistä asiointia ja palvella asukkaita paremmin ja nopeammin kansal­lisen Omaolo-palvelun oirear­vioiden kautta. Tällä hetkellä eniten käytettyjä oirear­vioita ovat virtsa­tiein­fektion, seksi­tau­tie­päilyn ja korona­vi­rus­taudin oirearviot. 

Siun sote on laajen­tanut Omaolo-palvelun käyttöä flunssaan liitty­vissä oirear­vioissa. Jatkossa palvelun kautta voi saada Siun soten ammat­ti­laisen kiinni sähköi­sesti kahdessa tunnissa arkisin klo 8–16 flunssaan liitty­vissä oirear­vioissa, jos Omaolon hoidon­tarpeen arvio suosit­telee yhtey­den­ottoa ammat­ti­laiseen. Flunssaan liittyviä oirear­vioita ovat hengi­tys­tie­tu­lehdus, kurkkukipu, korvan kipu tai lukkoisuus, yskä ja silmän rähmi­minen, vetisyys tai punoitus. 

Flunssaan liittyviä oirear­vioita on voinut tehdä aiemminkin Omaolo-palve­lussa, mutta jos oireet ovat vaatineet yhtey­den­ottoa ammat­ti­laiseen, on palvelu ohjannut asiakkaan soittamaan terveys­a­se­malle. Jatkossa puhelin­soittoa ei tarvita, vaan asiointi onnistuu myös sähköi­sesti Omaolo-palvelun välityk­sellä. 

Miten oirearvio tehdään?

Omaolon flunssaan liittyvän oirearvion voi tehdä osoit­teessa omaolo.fi. Palve­lusta valitaan flunssaan liittyvä oire, esimer­kiksi yskä, ja vastataan tämän jälkeen palvelun esittämiin kysymyksiin. Jos oireet ovat lieviä eikä ammat­ti­laisen tarkempaa arviota tarvita, asiakas saa Omaolo-palve­lusta itsehoito-ohjeet. 

Jos Omaolon hoidon tarpeen arviointi suosit­telee yhtey­den­ottoa ammat­ti­laiseen, voi oirearvion vastaukset lähettää palvelun kautta ammat­ti­lai­selle. Oirearvion lähet­tä­minen ammat­ti­lai­selle vaatii vahvan tunnu­nis­tau­tu­misen Omaolo-palveluun. Ilman tunnis­tau­tu­mista oirearvion tiedot eivät päädy ammat­ti­lai­selle. Ammat­ti­laisen ja asiakkaan välinen viestintä tapahtuu Omaolo-palve­lussa Viestit-osion kautta. Asioin­ti­kanava on tarkoi­tettu yli 15-vuotiaille.

Flunssaan liittyviä oirear­viota käsitellään arkisin klo 8–16, jolloin ammat­ti­lainen vastaa asiakkaan lähet­tämään oirear­vioon kahdessa tunnissa. Arkisin ennen klo 15 saapu­neisiin oirear­vioihin vastataan vielä saman päivän aikana.

Oirear­vioiden käyttöä laajen­netaan kevään aikana

Oirear­vioiden monipuo­lista käyttöä lisätään kevään aikana mm. alaselän, olkapään ja polven oirear­vioihin. Omaolo-palvelun oirear­vioiden monipuo­li­sempi hyödyn­tä­minen on osa Siun soten digitaa­lisen sosiaali- ja terveys­kes­kuksen kehit­tä­mistä. 

- Tulevai­suuden sote-keskus ‑hankkeessa kehitetään parhaillaan uuden­laista toimin­ta­mallia digitaa­li­selle sosiaali- ja terveys­kes­kuk­selle. Hankkeessa tehdyissä asukas­ky­se­lyissä on noussut esille kansa­laisten tarve asioida vaihtoeh­toi­sesti myös sähköisiä asioin­ti­ka­navia pitkin eli kysyntää palvelun laajen­ta­mi­selle kyllä on, projek­ti­pääl­likkö Marjo-Riikka Huppunen kertoo.