Hyvin­voin­tialue myönsi 200 000 euroa järjes­töjen toiminta-avustuksia

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunta päätti 16.3. järjes­töjen toiminta-avustusten myöntä­mi­sestä. Avustuksia myönnettiin 85 eri järjes­tölle. Avustuksia oli jaossa yhteensä 200 000 euron edestä.

Avustuksia myönnettiin toimintaan, joka sisäl­löltään liittyy hyvin­voin­tia­lueen tehtäviin eli sosiaali- ja tervey­den­huollon sekä pelas­tus­toimen järjes­tä­miseen. Avustus­ha­ke­muksia saapui 103 järjes­töltä, joista osa oli jättänyt useamman avustus­ha­ke­muksen.

Avustusta myönnettiin muun muassa vertais- ja ryhmä­toi­minnan sekä asian­tun­ti­ja­luen­tojen järjes­tä­miseen, mielen­ter­veyden edistä­miseen, sotave­te­raanien toimin­ta­kyvyn ylläpi­tä­miseen, eri potilas­ryh­mille räätä­löidyn liikunnan järjes­tä­miseen, ensiapu- ja turval­li­suus­kou­lu­tusten järjes­tä­miseen sekä talou­del­li­sesti heikossa asemassa olevien autta­miseen ja tukemiseen. Suurimmat myönnetyt avustukset olivat yli 10 000 euron suuruisia ja pienimmät muutaman sadan euron avustuksia.

– Hakemuksia saatiin kaiken­ko­koi­silta järjes­töiltä ja joka puolelta maakuntaa. Avustuksia myönnettiin paljon myös pienten vapaa­eh­tois­jär­jes­töjen toimintaan, mikä on järjes­töjen alueel­lisen elinvoi­mai­suu­denkin kannalta hieno asia, kertoo Siun soten kehit­tä­mis­johtaja Heli Aalto.

Avustus­ha­ke­mukset olivat hyvin eri suuruisia, eikä kaikkia avustuksia voitu myöntää haetun suuruisina. Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunnan varapu­heen­johtaja Anna Karjula ymmärtää hyvin, että avustus­päätös voi herättää keskus­telua erityi­sesti niiden kohdalla, jossa päätös avustuksen määrästä jäi kauas haetusta summasta.

– On varsin selvää, että kun haettujen avustusten yhteis­summa oli yli kaksin­ker­tainen määrä­rahaan nähden, eivät kaikki välttä­mättä ole tyyty­väisiä saamansa toiminta-avustuksen määrään, Karjula toteaa.

Avustusten myöntä­mi­sehdot on laadittu yhdessä järjes­töjen kanssa

Järjes­töjen toimin­tae­del­ly­tysten turvaa­minen hyvin­voinnin ja terveyden edistä­mi­sessä on yksi hyvin­voin­tia­lueiden lakisää­tei­sistä tehtä­vistä.

Järjes­töjen rahal­linen avusta­minen ei suoraan ole lakisää­teistä, vaan hyvin­voin­tia­lueet eri puolilla Suomea päättävät itsenäi­sesti, millä tavoin järjes­töjen tekemää terveyden- ja hyvin­voinnin edistä­mistä tuetaan. Siun sotessa järjes­töjen tukemisen tapoja ovat vuosit­taiset, määrä­ra­ha­si­don­naiset toiminta-avustukset sekä kumppanuus- ja yhteis­työ­so­pi­mukset. Avustusten myöntä­misen ehdot on laadittu viime vuoden aikana tiiviissä yhteis­työssä Pohjois-Karjalan järjes­tö­kentän kanssa.

– Keskeisin ehto avustusten saami­selle on se, että avustettava toiminta liittyy hyvin­voin­tia­lueen tehtäviin. Samalla tämä on ollut ehkä kaikkein eniten puhut­tanut asia niin valmis­te­lussa kuin päätök­sen­teos­sakin, kertoo kehit­tä­mis­johtaja Aalto.

– Linjanveto järjes­töjen avusta­mi­sessa lähtee siitä, mikä on hyvin­voin­tia­lueen perus­tehtävä ja mikä taas kuuluu kuntien perus­teh­tävään, jatkaa lauta­kunnan puheen­johtaja Karjula.

Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­minen on lain mukaan sekä kuntien että hyvin­voin­tia­lueen tehtävä. Julki­suu­dessa on käyty keskus­telua muun muassa lasten­hoi­to­toi­mintaan liitty­vistä avustuk­sista sekä eläke­läis­jär­jes­töjen mahdol­li­suuk­sista saada hyvin­voin­tia­lueen toiminta-avustusta.

– Lasten­hoidon järjes­tä­minen yleisesti ei ole sellaista toimintaa, joka liittyisi hyvin­voin­tia­lueen perus­teh­täviin. Sen sijaan jos avustus­ha­ke­muk­sessa toiminta oli perus­tel­lusti kohden­nettu tietylle asiakas tai potilas­ryh­mälle, avustusta voitiin myöntää. Vastaa­vasti eläke­läis­jär­jes­töjen perus­toi­minta ei ole hyvin­voin­tia­lueen avustuseh­tojen mukaista toimintaa. Sen sijaan avustuksia on nyt myönnetty vaikkapa hoiva­ko­deissa tehtäviin vierai­luihin, jotka selvästi liittyivät hyvin­voin­tia­lueen tehtä­vä­kenttään, avaa Karjula päätök­senteon taustoja.

Jokai­selle hyvin­voin­tia­lueen toiminta-avustusta hakeneelle järjes­tölle lähtee tarkempi tieto päätöksen sisäl­löstä sekä palau­te­kysely toiminta-avustusten hakupro­ses­sista. Järjes­tö­avus­tusten hakupro­sessia kehitetään edelleen ja palaut­teita käydään läpi kevään aikana järjes­tet­tä­vässä järjes­tö­foo­ru­missa sekä muissa tapaa­mi­sissa.

Hyvin­voin­tia­lueen järjes­tö­avus­tukset pähki­nän­kuo­ressa:

Hyvin­voin­tia­lueen hallin­to­ra­ken­teessa järjes­tö­avus­tuk­sista päättä­minen kuuluu hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunnan tehtäviin.

Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunnan esitys­listat ja pöytä­kirjat Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa: Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunnan kokous­asia­kirjat

Tietoa järjes­tö­avus­tuk­sista Siun soten verkko­si­vuilla: Järjes­tö­avus­tukset

Aiempi tiedote 10.3.2023 Hyvin­voin­tia­lu­eelle 110 avustus­ha­ke­musta yli sadalta järjes­töltä