Puutiai­sai­vo­tu­leh­dus­ro­ko­tusta suosi­tellaan Joensuun Niini­vaa­ralla ja Hukan­hau­dalla kaikille luonnossa liikku­ville

Terveyden ja hyvin­voinnin laitos (THL) on päivit­tänyt puutiai­sai­vo­tu­leh­dus­ro­ko­tusten eli TBE-rokotusten suosi­tuksia. Pohjois-Karja­lassa rokotus­suo­si­tukset pysyvät muuten samoina, mutta Niini­vaaran ja Hukan­haudan alueilla suosi­tusta on päivi­tetty.

Uudessa päivi­tyk­sessä Joensuun Niini­vaa­ralla ja Hukan­hau­dalla TBE-rokotusta suosi­tellaan kaikille luonnossa liikku­ville asukkaille ja mökki­läi­sille. Alueella on isot ulkoi­lua­lueet, joissa vierai­levien kannattaa huomioida Niini­vaaran ja Hukan­haudan rokotus­suo­si­tukset. Muualla Joensuussa rokotusta suosi­tellaan edelleen luonnossa erityisen paljon yli neljän viikon ajan liikku­ville. Tohma­jär­vellä on edelleen voimassa sama suositus kuin nyt Niini­vaa­ralla ja Hukan­hau­dalla.

THL laskee viiden vuoden ilmaan­tu­vuuden mukaan, minkä­lainen riski alueella on saada puutiai­sai­vo­tu­lehdus. Rokotus­suo­si­tukset perus­tuvat tapaus­määrien ja ilmaan­tu­vuuden lisäksi tapaus­koh­taiseen harkintaan. Kaikki puutiai­sai­vo­tu­leh­dukseen sairas­tuneet eivät välttä­mättä asu niillä alueilla, joista punkit ovat tulleet. Esimer­kiksi suositut ulkoi­lua­lueet vaikut­tavat asiaan, kuten Niini­vaa­ralla ja Hukan­hau­dalla.

TBE-rokotuksia tarjotaan kansal­lisen rokotus­oh­jelman osana niille, jotka asuvat tai mökkei­levät alueilla, joissa puutiai­sai­vo­tu­leh­duksen ilmaan­tuvuus on korkea. THL antaa rokotus­suo­si­tuksia myös niille alueille, jotka eivät kuulu kansal­liseen rokotus­oh­jelmaan puutiai­sai­vo­tu­leh­dusta vastaan. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote ei kuulu TBE-rokotusten kansal­liseen rokotus­oh­jelmaan, jolloin TBE-rokote on omakus­tan­teinen.

TBE-rokotukset Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella TBE-rokotteen reseptin saa koko perheelle soitta­malla omalle terveys­a­se­malleen: Terveys­a­semien vastaa­notot — siunsote.fi. Aptee­kista hankittu rokote otetaan mukaan rokotus­vas­taa­no­tolle. Rokotteen nouta­misen jälkeen rokotusajan voi varata ensisi­jai­sesti sähköisen ajanva­rauksen kautta, mutta ajan saa myös soitta­malla terveys­a­se­malle. Sähköiseen ajanva­raukseen: Verkkoa­jan­varaus (siunsote.fi).

Jos perheessä on neuvola- tai koului­käisiä lapsia, rokotukset voidaan antaa koko perheelle neuvo­loissa tai koulu­ter­vey­den­huol­lossa. Ajan voi varata sähköisen ajanva­rauksen kautta huomioiden, että jokai­selle perheen­jä­se­nelle tulee varata oma aika.

TBE-rokotteen voi saada myös oman työter­veys­huollon kautta, mikäli työhön kuuluu paljon luonnossa liikku­mista. Riski­narvio tehdään työter­veys­huol­lossa.

TBE-rokotus­sarjaan kuuluu kolme rokotetta, ja yhden annoksen hinta on noin 30 euroa. THL suosittaa rokotetta yli kolme vuotta täyttä­neille henki­löille.

Punkin puremalta kannattaa suojautua

– Puutiai­sai­vo­tu­lehdus on edelleen harvi­nainen tauti Pohjois-Karjalan alueella, vaikka se on lisään­tynyt. Kannattaa suojautua punkin puremalta aina, kun liikkuu luonnossa ja harkita rokotusta suosi­tuksen mukai­sesti, infek­tio­y­li­lääkäri Jennifer Sieberns muistuttaa.

Puutiai­sai­vo­tu­leh­duksen lisäksi kaikkia punkin eli puutiaisen levit­tämiä tauteja voi ehkäistä suojau­tu­malla punkin puremilta. Kannattaa pukeutua vaaleisiin, pitkä­hi­haisiin ja ‑lahkeisiin vaatteisiin, kun liikkuu alueilla, joilla esiintyy punkkeja. Housun­lahkeet on hyvä laittaa sukkien sisään ja käyttää korkea­var­tisia saappaita. Myös iholle levitet­täviä hyönteis­kar­kot­teita voi käyttää. Luonnossa liikku­misen jälkeen kannattaa tarkastaa vaatteet ja lemmik­kie­läinten turkki, jotta niihin ei jää punkkeja.

Lisätietoa aiheesta:

THL: Puutiai­sai­vo­tu­leh­duksen tapaus­määrät laskivat hieman edellis­vuo­desta — kansal­linen rokotus­oh­jelma laajenee Espoon Suvisaa­ristoon

THL: Infek­tio­tautien seuranta ja riski­nar­viointi Atlas