Vammais­pal­ve­lujen lainsää­däntö uudistuu

Eduskunta hyväksyi uuden vammais­pal­ve­lulain 1.3.2023. Uusi vammais­pal­ve­lulaki yhdistää pääosin voimassa olevat vammais­palvelu- ja kehitys­vam­malain sekä niitä vastaavat palvelut ja tukitoimet sisäl­tyvät jatkossa vammais­pal­ve­lu­lakiin. Lakiuu­distus tuo muutoksia myös muihin sosiaali- ja tervey­den­huollon lakeihin.

Pitkään valmis­teilla ollut vammais­lain­sää­dännön uudistus tulee voimaan 1.10.2023. Lakiin on määri­tetty kolmen vuoden siirty­mäaika. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan palvelut jatkuvat entisellään päätöksiin merkityn voimas­sao­loajan tai enintään kolme vuotta, mikäli palvelun tarve ei muutu.

Uuden vammais­pal­ve­lulain tavoit­teena on vammaisten henki­löiden yhden­ver­tai­suuden, osalli­suuden ja osallis­tu­misen vahvis­tu­minen yhteis­kun­nassa. Lain tarkoi­tuksena on tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemää­rää­mi­soi­keutta sekä turvata asiakkaan tarpeita vastaavat, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.

Uuden vammais­pal­ve­lulain yhtenä tavoit­teena on, että vamman vuoksi tarvit­tavat palvelut olisivat saata­villa nykyistä yhden­ver­tai­semmin. Uudis­tuk­sella tavoi­tellaan niin sanottua normaa­liuden periaa­tetta, jossa vammaiset henkilöt saavat tarvit­se­mansa sosiaa­li­huollon palvelut ensisi­jai­sesti sosiaa­li­huol­tolain perus­teella ja tervey­den­huolto järjes­tetään ensisi­jai­sesti tervey­den­huol­tolain nojalla. Vammais­pal­ve­lulain perus­teella tullaan järjes­tämään erityis­pal­ve­luita vammai­sille henki­löille, jotka eivät saa yksilöl­lisen tarpeensa mukaisia ja arjessaan tarvit­se­miaan palve­luita yleis- tai ensisi­jaisten lakien perus­teella.

Uuden vammais­pal­ve­lulain tavoit­teiden toteu­tu­mi­seksi hyvin­voin­tia­lueilla käynnistyy uusia palveluja, kuten vaativa osalli­suuden tuki, tuettu päätök­senteko, lapsen asumisen tuki sekä liikku­misen tuen palvelut.