Eduskunta hyväksyi uuden vammaispalvelulain 1.3.2023. Uusi vammaispalvelulaki yhdistää pääosin voimassa olevat vammaispalvelu- ja kehitysvammalain sekä niitä vastaavat palvelut ja tukitoimet sisältyvät jatkossa vammaispalvelulakiin. Lakiuudistus tuo muutoksia myös muihin sosiaali- ja terveydenhuollon lakeihin.
Pitkään valmisteilla ollut vammaislainsäädännön uudistus tulee voimaan 1.10.2023. Lakiin on määritetty kolmen vuoden siirtymäaika. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan palvelut jatkuvat entisellään päätöksiin merkityn voimassaoloajan tai enintään kolme vuotta, mikäli palvelun tarve ei muutu.
Uuden vammaispalvelulain tavoitteena on vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja osallistumisen vahvistuminen yhteiskunnassa. Lain tarkoituksena on tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeutta sekä turvata asiakkaan tarpeita vastaavat, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.
Uuden vammaispalvelulain yhtenä tavoitteena on, että vamman vuoksi tarvittavat palvelut olisivat saatavilla nykyistä yhdenvertaisemmin. Uudistuksella tavoitellaan niin sanottua normaaliuden periaatetta, jossa vammaiset henkilöt saavat tarvitsemansa sosiaalihuollon palvelut ensisijaisesti sosiaalihuoltolain perusteella ja terveydenhuolto järjestetään ensisijaisesti terveydenhuoltolain nojalla. Vammaispalvelulain perusteella tullaan järjestämään erityispalveluita vammaisille henkilöille, jotka eivät saa yksilöllisen tarpeensa mukaisia ja arjessaan tarvitsemiaan palveluita yleis- tai ensisijaisten lakien perusteella.
Uuden vammaispalvelulain tavoitteiden toteutumiseksi hyvinvointialueilla käynnistyy uusia palveluja, kuten vaativa osallisuuden tuki, tuettu päätöksenteko, lapsen asumisen tuki sekä liikkumisen tuen palvelut.