2023: Omaolo-palvelun käyttö laajenee entisestään Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella

Päivi­tettyä tietoa Omaolon käytöstä:
Omaolon käyttö Siun sotessa on lakannut. Voit asioida digitaa­li­sesti osoit­teessa www.siunsote.fi/digi tai Siun sote ‑mobii­li­so­vel­luk­sessa.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote on laajen­tanut jälleen kansal­lisen Omaolo-palvelun käyttöä. Sähköinen palvelu auttaa asiakasta nopeasti arvioimaan hoidon tai palvelun tarvetta oirear­vioiden kautta. Omaolo-palvelun käyttö on laajen­nuksen myötä mahdol­lista myös näräs­tyksen, peräaukon seudun oireen, päänsäryn ja ripulin oirear­vioissa.

Edellä mainittuja oirear­vioita on voinut tehdä aiemminkin Omaolo-palve­lussa, mutta jos oireet ovat vaatineet yhtey­den­ottoa ammat­ti­laiseen, palvelu on ohjannut asiakkaan soittamaan terveys­a­se­malle. Nyt puhelin­soittoa ei tarvita, vaan asiointi onnistuu myös sähköi­sesti Omaolo-palvelun välityk­sellä.
Omaolon oirearvion voi tehdä näräs­tyk­sestä, peräaukon seudun oireesta, päänsä­rystä ja ripulista osoit­teessa www.omaolo.fi. Palve­lusta valitaan oire ja vastataan tämän jälkeen palvelun esittämiin kysymyksiin. Jos oireet ovat lieviä eikä ammat­ti­laisen tarkempaa arviota tarvita, asiakas saa Omaolo-palve­lusta itsehoito-ohjeet.

Jos oireet vaativat yhteyttä tervey­den­huollon ammat­ti­laiseen, vastaukset voi lähettää palvelun kautta ammat­ti­lai­selle. Tällöin tulee tunnis­tautua vahvan tunnis­tau­tu­misen kautta eli esimer­kiksi pankki­tun­nuk­silla Omaolo-palveluun. Tämän jälkeen asiakas voi lähettää oirearvion tiedot Siun soten ammat­ti­lai­selle. Ammat­ti­laisen ja asiakkaan välinen viestintä tapahtuu Omaolo-palve­lussa Viestit-osion kautta. Asioin­ti­kanava on tarkoi­tettu yli 15-vuotiaille. Oirearviot käsitellään arkisin kello 8–16, ja ammat­ti­lainen vastaa asiakkaan lähet­tämään oirear­vioon kahdessa tunnissa. Arkisin ennen kello 15 saapu­neisiin oirear­vioihin vastataan vielä saman päivän aikana.

Siun soten ammat­ti­laisen tavoittaa kahdessa tunnissa Omaolon oirearvion kautta myös hengi­tys­tie­tu­leh­dukseen, korona­vi­rukseen, korvan kipuun tai lukkoi­suuteen, kurkku­kipuun tai nieluoi­reeseen, yskään ja silmän rähmi­miseen, vetis­tykseen tai punoi­tukseen liitty­vissä oireissa. Virtsa­tie­tu­leh­duksen oirear­viossa asia on hoidettu neljässä tunnissa ja seksi­tau­tie­päilyn oirear­vioita käsitellään arkipäi­visin.