Omaolon käyttö Siun sotessa on lakannut. Voit asioida digitaalisesti osoitteessa www.siunsote.fi/digi tai Siun sote ‑mobiilisovelluksessa.
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote on laajentanut jälleen kansallisen Omaolo-palvelun käyttöä. Sähköinen palvelu auttaa asiakasta nopeasti arvioimaan hoidon tai palvelun tarvetta oirearvioiden kautta. Omaolo-palvelun käyttö on laajennuksen myötä mahdollista myös närästyksen, peräaukon seudun oireen, päänsäryn ja ripulin oirearvioissa.
Edellä mainittuja oirearvioita on voinut tehdä aiemminkin Omaolo-palvelussa, mutta jos oireet ovat vaatineet yhteydenottoa ammattilaiseen, palvelu on ohjannut asiakkaan soittamaan terveysasemalle. Nyt puhelinsoittoa ei tarvita, vaan asiointi onnistuu myös sähköisesti Omaolo-palvelun välityksellä.
Omaolon oirearvion voi tehdä närästyksestä, peräaukon seudun oireesta, päänsärystä ja ripulista osoitteessa www.omaolo.fi. Palvelusta valitaan oire ja vastataan tämän jälkeen palvelun esittämiin kysymyksiin. Jos oireet ovat lieviä eikä ammattilaisen tarkempaa arviota tarvita, asiakas saa Omaolo-palvelusta itsehoito-ohjeet.
Jos oireet vaativat yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, vastaukset voi lähettää palvelun kautta ammattilaiselle. Tällöin tulee tunnistautua vahvan tunnistautumisen kautta eli esimerkiksi pankkitunnuksilla Omaolo-palveluun. Tämän jälkeen asiakas voi lähettää oirearvion tiedot Siun soten ammattilaiselle. Ammattilaisen ja asiakkaan välinen viestintä tapahtuu Omaolo-palvelussa Viestit-osion kautta. Asiointikanava on tarkoitettu yli 15-vuotiaille. Oirearviot käsitellään arkisin kello 8–16, ja ammattilainen vastaa asiakkaan lähettämään oirearvioon kahdessa tunnissa. Arkisin ennen kello 15 saapuneisiin oirearvioihin vastataan vielä saman päivän aikana.
Siun soten ammattilaisen tavoittaa kahdessa tunnissa Omaolon oirearvion kautta myös hengitystietulehdukseen, koronavirukseen, korvan kipuun tai lukkoisuuteen, kurkkukipuun tai nieluoireeseen, yskään ja silmän rähmimiseen, vetistykseen tai punoitukseen liittyvissä oireissa. Virtsatietulehduksen oirearviossa asia on hoidettu neljässä tunnissa ja seksitautiepäilyn oirearvioita käsitellään arkipäivisin.