Influenssaepidemia on Suomessa edelleen käynnissä, mutta raportoidutinfluenssalöydösmäärät ovat selvästi vähentyneet epidemian huippuviikoista. Myös Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa tapausmäärät ovat olleet laskusuunnassa, ja yksittäisiä influenssatautitapauksia varmistetaan viikoittain. RSV-kausi on ollut maakunnassa kohtalainen.
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella väestön influenssarokotuskattavuus oli tällä kaudella 30 prosenttia, ja väestön rokotuskattavuudessa oli pudotusta viisi prosenttiyksikköä edelliseen kauteen verrattuna.
Tämän influenssakauden aikana käytössä olevien influenssarokotteiden suojateho on Suomessa ollut 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa kohtuullinen, 41 prosenttia ja alle 7‑vuotiaiden keskuudessa hyvä, 66 prosenttia.
Koronatapaukset ovat hieman nousussa
Koronaviruksen määrä on hyvinvointialueella lähtenyt nousuun jätevesitulosten valossa. Terveydenhuollon kuormitus on ollut alhainen, mutta koronatapaukset ovat kahden viikon aikana hieman lisääntyneet etenkin hoitokodeissa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa koronaviruksen määrää Suomen jätevesissä. Koronaviruksen määrää tutkitaan mittaamalla puhdistamattomasta jätevedestä koronaviruksen geeniperimää. Suomessa yhdeksällä jätevedenpuhdistamolla seurantaa toteutetaan viikoittain ja kahdella jätevedenpuhdistamolla kerran kuukaudessa. Jätevesiseurantaan osallistuu viikoittain Joensuun Kuhansalon jätevesipuhdistamo. Kuhansalon viemäriverkostoon kuuluu Joensuu, Kontiolahti, Liperi ja Polvijärvi.
Muutamia vakavia A‑streptokokkitapauksia on todettu maakunnassa
Tavallisia A‑streptokokkitautitapauksia on todettu tänä vuonna normaalimäärä, mutta vakavia tautitapauksia on löytynyt Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella tämän vuoden aikana enemmän kuin normaalisti koko vuodessa yhteensä. Tapausmäärien kasvun arvellaan osin liittyvän pandemiavuosien jälkeiseen ihmisten välisen kanssakäymisen lisääntymiseen.
Tavallisin streptokokki A:n aiheuttama infektio on kuumeinen nielutulehdus eli angiina. A‑streptokokki voi angiinan lisäksi aiheuttaa märkärupea, tulirokkoa, ruusua ja pienillä lapsilla pyllyreiän alueella tarkkarajaista punoitusta.
Streptokokki A voi harvakseltaan aiheuttaa aiemmin terveellekin ihmiselle vakavia yleisinfektioita päästyään elimistöön.
A‑streptokokkia voi torjua tehokkaimmin huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
Lisätietoa jätevesiseurannasta THL:n nettisivuilla