Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun soten palvelustrategia sekä palveluverkkosuunnitelman skenaariot ovat tulossa lausuntokierrosvaiheeseen. Tulevaisuuslautakunta päättää asiakirjojen lähettämisestä lausuntokierrokselle kokouksessaan 12.4.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategia vastaa väestön muuttuviin tarpeisiin
Palvelustrategia ja palveluverkkosuunnitelma ohjaavat hyvinvointialueen toimintaa pitkälle 2030-luvulle saakka. Niiden valmistelu pohjautuu tietoon maakunnan väestörakenteen ja asukkaiden palvelutarpeiden muutoksista seuraavan 15 vuoden aikana.
Siun soten palvelustrategian tarkoitus on vastata siihen, miten väestön muuttuvia tarpeita vastaavat palvelut saadaan järjestettyä mahdollisimman laadukkaasti ja kustannusvaikuttavasti ottaen huomioon paikalliset olosuhteet ja käytettävissä olevat resurssit. Strategiassa määritellään nykytila, tavoitteet sekä keskeiset toimenpiteet tavoitteisiin pääsemiseksi tulevien vuosien aikana.
Sote-asemaverkoston kolme tulevaisuusnäkymää
Palvelustrategia on mittava, yli 60-sivuinen asiakirja. Strategiaa konkretisoi palveluverkkosuunnitelma, eli kuvaus siitä, minne Siun soten eri toimipaikat tulevaisuudessa sijoittuisivat. Palveluverkkosuunnitelmassa on otettu huomioon myös olemassa olevien pelastusasemien, ikäihmisten asumispalvelujen sekä perhe‑, sosiaali- ja vammaispalvelujen toimipisteiden sijoittuminen maakunnassa.
Lisäksi on laadittu kolme erilaista tulevaisuudennäkymää eli skenaariota siitä, missä ja miten sosiaali- ja terveysasemien palvelut voitaisiin maakunnassa järjestää – fyysisinä toimipaikkoina, liikkuvina palveluina sekä digitaalisina palveluina.
– Erot skenaarioiden ääripäiden välillä syntyvät siitä, painotetaanko palvelujen saatavuutta vai saavutettavuutta. Saatavuudella tarkoitetaan sitä, että toimipaikassa on monipuolisesti erilaisia palveluja tarjolla. Saavutettavuudella taas sitä, että toimipaikka sijaitsee mahdollisimman lähellä, vaikka merkittävästi suppeammalla palveluvalikoimalla ja aukioloajoilla, kertoo tulevaisuuslautakunnan esittelijänä toimiva strategiajohtaja Ilkka Pirskanen.
– Lopullinen palveluverkko voi olla lähellä jotakin näistä skenaarioista tai jotain niiden välillä. Lausuntokierroksella lähdetään kysymään laajasti eri tahojen näkemyksiä asiasta, Pirskanen jatkaa.
Ammattitaitoisen henkilöstön riittävyys on huomioitava eri vaihtoehtoja arvioitaessa. Siun sotella on tällä hetkellä arviolta noin 500 työntekijän vaje. Väestön palvelutarpeen kasvun ja henkilöstön eläköitymisen takia tämän arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Nämä tosiasiat pakottavat miettimään koko palvelutuotannon uudella tavalla.
– Käytännössä mitä laajempaa ja toimintavarmempaa palvelua sote-asemalle halutaan, sitä suurempia työyhteisöjä sote-asemilla on oltava. Silloin sote-asemien verkosto on selvästi nykyistä harvempi. Jos taas painotetaan laajaa lähitoimipisteiden verkostoa, ovat monet asemista nykyiseen tapaan hyvin pieniä ja haavoittuvia. Tällöin jousto tulee esimerkiksi aukioloajoista. Näiden välille taas sijoittuu skenaario, jossa pienempiä sote-asemia olisi vähemmän kuin nyt, mutta henkilöstöä riittäisi myös nykyistä laajempiin liikkuviin palveluihin ja digitaalisiin palveluihin, selventää Pirskanen painotusten vaikutuksia eri skenaarioissa.
Henkilöstön riittävyyden ohella skenaarioiden laatimisessa on otettu huomioon hyvinvointialueelle myönnettävä valtionrahoitus. Eri skenaarioissa myös kustannukset painottuvat eri tavoin: laaja lähitoimipisteiden verkosto tarkoittaa samalla myös investoimista useiden toimipaikkojen rakentamiseen ja remontoimiseen, harvempi toimipisteiden verkosto puolestaan tarvitsee rinnalleen kattavat digipalvelut.
– Palveluverkkoskenaarioita katsoessa on tärkeää pitää mielessä, että karttakuvissa on esitetty vain fyysiset toimipaikat eli rakennukset, joihin asiakas tulee paikan päälle. Palvelustrategian koko kuva on laajempi, siihen kuuluvat myös ne palvelut, jotka tuodaan liikkuvina palveluina asiakkaan lähelle tai suoraan kotiin sekä digitaaliset palvelut, joita asiakas voi käyttää ajasta ja paikasta riippumatta, muistuttaa Pirskanen.
Palvelustrategia ja palveluverkkosuunnitelma ovat osa hyvinvointialueen strategiakokonaisuutta, johon kuuluu myös myöhemmin valmistuva ensihoidon ja pelastustoimen palvelutasopäätös.
Lausuntokierros edessä, päätökset kesäkuussa
Palvelustrategia ja palveluverkkosuunnitelma ovat menossa hyvinvointialueen aluevaltuuston päätettäväksi kesäkuussa. Valmistelua on tehty tulevaisuuslautakunnan ja aluehallituksen linjausten mukaisesti projektiryhmissä ja työpajoissa, joissa on ollut mukana kaikkien Siun soten toimialojen ja henkilöstön edustajia.
Päätöksentekoa edeltää laaja lausuntokierros, joka on määrä toteuttaa 13.4.–2.5. Palvelustrategia ja palveluverkkosuunnitelma viimeistellään lausuntokierroksen jälkeen, lisäksi kokonaisuutta täydennetään tarkemmalla toimeenpanosuunnitelmalla sekä vaikutusten arvioinnilla.
Lausuntokierroksen aikana niin Pohjois-Karjalan kunnilla ja muilla Siun soten tärkeillä yhteistyötahoilla, henkilökunnalla kuin alueen asukkaillakin on mahdollisuus kertoa näkökulmansa asiaan. Asukkaiden lausuntokierros toteutetaan verkkokyselynä. Siun sote järjestää asukkaille Teams-välitteisen infotilaisuuden 13.4., jossa avataan asiaa ja kerrotaan lausuntokierroksesta.
– Palvelustrategia ja palveluverkko tulevat olemaan hyvinvointialueen aluevaltuuston tärkein päätös, sillä ne määrittävät toimintaamme ja pohjoiskarjalaisten sote-palveluja pitkälle tulevaisuuteen. Eteenpäin katsomista ja rohkeutta tarvitaan niin päättäjiltä kuin virkakunnaltakin, jotta palvelutuotantomme saadaan tasapainoon käytettävissä olevien taloudellisten ja henkilöstövoimavarojen kanssa, toteaa hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen.
Lausuntokierroksen alkamisesta tiedotetaan erikseen. Palvelustrategiaan ja palveluverkkosuunnitelmaan liittyvä tieto on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/palvelustrategia.
Palvelustrategian ja palveluverkkosuunnitelman luonnokset on julkaistu 6.4. hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunnan esityslistalla. Kokousasiakirjat löytyvät Siun soten Dynasty-tietopalvelun verkkosivuilta: Tulevaisuuslautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat.
Perustietoa valmistelusta sekä keskeiset päivämäärät aiemmassa tiedotteessa:
24.2.2023 Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen palveluverkkoa uudistetaan palvelutarve edellä