Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma lausun­to­kier­ros­vai­heeseen

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten palve­lustra­tegia sekä palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman skenaariot ovat tulossa lausun­to­kier­ros­vai­heeseen. Tulevai­suus­lau­ta­kunta päättää asiakir­jojen lähet­tä­mi­sestä lausun­to­kier­rok­selle kokouk­sessaan 12.4.

Sosiaali- ja tervey­den­huollon palve­lustra­tegia vastaa väestön muuttuviin tarpeisiin

Palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma ohjaavat hyvin­voin­tia­lueen toimintaa pitkälle 2030-luvulle saakka. Niiden valmistelu pohjautuu tietoon maakunnan väestö­ra­kenteen ja asukkaiden palve­lu­tar­peiden muutok­sista seuraavan 15 vuoden aikana.

Siun soten palve­lustra­tegian tarkoitus on vastata siihen, miten väestön muuttuvia tarpeita vastaavat palvelut saadaan järjes­tettyä mahdol­li­simman laaduk­kaasti ja kustan­nus­vai­kut­ta­vasti ottaen huomioon paikal­liset olosuhteet ja käytet­tä­vissä olevat resurssit. Strate­giassa määri­tellään nykytila, tavoitteet sekä keskeiset toimen­piteet tavoit­teisiin pääse­mi­seksi tulevien vuosien aikana.

Sote-asema­ver­koston kolme tulevai­suus­nä­kymää

Palve­lustra­tegia on mittava, yli 60-sivuinen asiakirja. Strategiaa konkre­tisoi palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma, eli kuvaus siitä, minne Siun soten eri toimi­paikat tulevai­suu­dessa sijoit­tui­sivat. Palve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­massa on otettu huomioon myös olemassa olevien pelas­tus­a­semien, ikäih­misten asumis­pal­ve­lujen sekä perhe‑, sosiaali- ja vammais­pal­ve­lujen toimi­pis­teiden sijoit­tu­minen maakun­nassa.

Lisäksi on laadittu kolme erilaista tulevai­suu­den­nä­kymää eli skenaa­riota siitä, missä ja miten sosiaali- ja terveys­a­semien palvelut voitaisiin maakun­nassa järjestää – fyysisinä toimi­paik­koina, liikkuvina palve­luina sekä digitaa­lisina palve­luina.

– Erot skenaa­rioiden ääripäiden välillä syntyvät siitä, paino­te­taanko palve­lujen saata­vuutta vai saavu­tet­ta­vuutta. Saata­vuu­della tarkoi­tetaan sitä, että toimi­pai­kassa on monipuo­li­sesti erilaisia palveluja tarjolla. Saavu­tet­ta­vuu­della taas sitä, että toimi­paikka sijaitsee mahdol­li­simman lähellä, vaikka merkit­tä­västi suppeam­malla palve­lu­va­li­koi­malla ja aukio­loa­joilla, kertoo tulevai­suus­lau­ta­kunnan esitte­lijänä toimiva strate­gia­johtaja Ilkka Pirskanen.

– Lopul­linen palve­lu­verkko voi olla lähellä jotakin näistä skenaa­rioista tai jotain niiden välillä. Lausun­to­kier­rok­sella lähdetään kysymään laajasti eri tahojen näkemyksiä asiasta, Pirskanen jatkaa.

Ammat­ti­tai­toisen henki­löstön riittävyys on huomioitava eri vaihtoehtoja arvioi­taessa. Siun sotella on tällä hetkellä arviolta noin 500 työnte­kijän vaje. Väestön palve­lu­tarpeen kasvun ja henki­löstön eläköi­ty­misen takia tämän arvioidaan lähes kaksin­ker­tais­tuvan vuoteen 2030 mennessä. Nämä tosiasiat pakot­tavat miettimään koko palve­lu­tuo­tannon uudella tavalla.

– Käytän­nössä mitä laajempaa ja toimin­ta­var­mempaa palvelua sote-asemalle halutaan, sitä suurempia työyh­teisöjä sote-asemilla on oltava. Silloin sote-asemien verkosto on selvästi nykyistä harvempi. Jos taas paino­tetaan laajaa lähitoi­mi­pis­teiden verkostoa, ovat monet asemista nykyiseen tapaan hyvin pieniä ja haavoit­tuvia. Tällöin jousto tulee esimer­kiksi aukio­loa­joista. Näiden välille taas sijoittuu skenaario, jossa pienempiä sote-asemia olisi vähemmän kuin nyt, mutta henki­löstöä riittäisi myös nykyistä laajempiin liikkuviin palve­luihin ja digitaa­lisiin palve­luihin, selventää Pirskanen paino­tusten vaiku­tuksia eri skenaa­rioissa.

Henki­löstön riittä­vyyden ohella skenaa­rioiden laati­mi­sessa on otettu huomioon hyvin­voin­tia­lu­eelle myönnettävä valtion­ra­hoitus. Eri skenaa­rioissa myös kustan­nukset painot­tuvat eri tavoin: laaja lähitoi­mi­pis­teiden verkosto tarkoittaa samalla myös inves­toi­mista useiden toimi­paik­kojen raken­ta­miseen ja remon­toi­miseen, harvempi toimi­pis­teiden verkosto puolestaan tarvitsee rinnalleen kattavat digipal­velut.

– Palve­lu­verk­kos­ke­naa­rioita katsoessa on tärkeää pitää mielessä, että kartta­ku­vissa on esitetty vain fyysiset toimi­paikat eli raken­nukset, joihin asiakas tulee paikan päälle. Palve­lustra­tegian koko kuva on laajempi, siihen kuuluvat myös ne palvelut, jotka tuodaan liikkuvina palve­luina asiakkaan lähelle tai suoraan kotiin sekä digitaa­liset palvelut, joita asiakas voi käyttää ajasta ja paikasta riippu­matta, muistuttaa Pirskanen.

Palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma ovat osa hyvin­voin­tia­lueen strate­gia­ko­ko­nai­suutta, johon kuuluu myös myöhemmin valmistuva ensihoidon ja pelas­tus­toimen palve­lu­ta­so­päätös.

Lausun­to­kierros edessä, päätökset kesäkuussa

Palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma ovat menossa hyvin­voin­tia­lueen alueval­tuuston päätet­tä­väksi kesäkuussa. Valmis­telua on tehty tulevai­suus­lau­ta­kunnan ja aluehal­li­tuksen linjausten mukai­sesti projek­ti­ryh­missä ja työpa­joissa, joissa on ollut mukana kaikkien Siun soten toimia­lojen ja henki­löstön edustajia.

Päätök­sen­tekoa edeltää laaja lausun­to­kierros, joka on määrä toteuttaa 13.4.–2.5. Palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma viimeis­tellään lausun­to­kier­roksen jälkeen, lisäksi kokonai­suutta täyden­netään tarkem­malla toimeen­pa­no­suun­ni­tel­malla sekä vaiku­tusten arvioin­nilla.

Lausun­to­kier­roksen aikana niin Pohjois-Karjalan kunnilla ja muilla Siun soten tärkeillä yhteis­työ­ta­hoilla, henki­lö­kun­nalla kuin alueen asukkail­lakin on mahdol­lisuus kertoa näkökul­mansa asiaan. Asukkaiden lausun­to­kierros toteu­tetaan verkko­ky­selynä. Siun sote järjestää asukkaille Teams-välit­teisen infoti­lai­suuden 13.4., jossa avataan asiaa ja kerrotaan lausun­to­kier­rok­sesta.

– Palve­lustra­tegia ja palve­lu­verkko tulevat olemaan hyvin­voin­tia­lueen alueval­tuuston tärkein päätös, sillä ne määrit­tävät toimin­taamme ja pohjois­kar­ja­laisten sote-palveluja pitkälle tulevai­suuteen. Eteenpäin katso­mista ja rohkeutta tarvitaan niin päättä­jiltä kuin virka­kun­nal­takin, jotta palve­lu­tuo­tan­tomme saadaan tasapainoon käytet­tä­vissä olevien talou­del­listen ja henki­lös­tö­voi­ma­va­rojen kanssa, toteaa hyvin­voin­tia­lue­johtaja Kirsi Leivonen.

Lausun­to­kier­roksen alkami­sesta tiedo­tetaan erikseen. Palve­lustra­te­giaan ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telmaan liittyvä tieto on koottu Siun soten verkko­si­vuille osoit­teeseen www.siunsote.fi/palvelustrategia.

Palve­lustra­tegian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman luonnokset on julkaistu 6.4. hyvin­voin­tia­lueen tulevai­suus­lau­ta­kunnan esitys­lis­talla. Kokous­asia­kirjat löytyvät Siun soten Dynasty-tieto­pal­velun verkko­si­vuilta: Tulevai­suus­lau­ta­kunnan esitys­listat ja pöytä­kirjat.

 

Perus­tietoa valmis­te­lusta sekä keskeiset päivä­määrät aiemmassa tiedot­teessa:
24.2.2023 Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen palve­lu­verkkoa uudis­tetaan palve­lu­tarve edellä