Virtu­aa­linen ensihoi­to­yk­sikkö on aloit­tanut toimin­tansa

Siun soten yhtei­sessä tilan­ne­kes­kuk­sessa toimiva ensihoidon virtu­aa­liyk­sikkö eli etäar­viointi on aloit­tanut toimin­tansa huhtikuun puoli­vä­lissä. Virtu­aa­liyk­si­kössä työsken­te­levät hoitajat eivät mene potilaiden luokse vaan tekevät ensihoidon etäar­vioinnin. He neuvovat ja opastavat apua tarvit­sevia puhelimen välityk­sellä tietyissä kiireet­tö­missä ensihoi­to­teh­tä­vissä.

– Vastaa­van­laiset virtu­aa­liset yksiköt ovat jo käytössä muun muassa Pohjois-Savossa, Satakun­nassa, Pohjois-Pohjan­maalla ja Etelä-Karja­lassa. Toimin­nasta on hyviä kokemuksia ja näistä on haettu oppeja myös tänne Pohjois-Karjalaan, toteaa ensihoidon palve­lu­pääl­likkö, ylihoitaja Päivi Heikkinen.

Miten virtu­aa­liyk­sikkö toimii käytän­nössä?

Apua tarvitseva soittaa hätäkes­kukseen, jossa päivystäjä tekee riskiarvion. Jos kyseessä on kiireetön ensihoi­to­tehtävä ja virtu­aa­linen ensihoi­to­yk­sikkö on vapaana, hätäkes­kus­päi­vystäjä voi ohjata tehtävän virtu­aa­li­selle yksikölle. Tällöin hätäkes­kus­päi­vystäjä kertoo soitta­jalle, että hänelle soitetaan takaisin. Virtu­aa­liyk­si­kössä työsken­televä sairaan­hoitaja soittaa apua tarvit­se­valle, kartoittaa hänen tarpeensa ja ohjaa hänet oikean avun pariin. Tarvit­taessa ensihoidon kenttä­johtaja voi liittää virtu­aa­liyk­sikön hoita­malle tehtä­välle myös perin­teisen, kumipyö­rillä kulkevan ensihoi­to­yk­sikön.

– Mikäli potilasta ei saada linjan päähän tai hän ei ole tunnis­tet­ta­vissa, kohteeseen hälytetään aina perin­teinen ambulanssi, kertoo palve­lu­vas­taava Mari Auvinen.

Sairaan­hoi­tajat Anu Piiroinen ja Katja Laava ovat aloit­taneet työsken­telyn virtu­aa­liyk­si­kössä. Molem­milla on sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tuksen lisäksi hätäkes­kus­päi­vys­täjän koulutus ja kokemusta hätäkes­kus­päi­vys­täjän työstä. Virtu­aa­liyk­sikön toimin­nassa molempia kiehtoo se, että pääsee hyödyn­tämään omaa osaamistaan erilai­sesta näkökul­masta ja tekemään apua tarvit­sevien eteen jotain uutta. Molemmat toteavat, että ihmeitä ei tule tapah­tumaan yhden päivän aikana, mutta pikku­hiljaa yksikön toiminta tulee helpot­tamaan ensihoi­tajien työkuormaa.

– Ehdot­to­masti tärkeintä tässä on se, että apua tarvit­sevat ohjataan suoraan oikean avun piiriin, kun tarve on jokin muu kuin ensihoito. Toimimme yhteis­työssä eri toimi­joiden kanssa asiakkaan parhaaksi, toteavat Piiroinen ja Laava.

Virtu­aa­liyk­sikön toiminnan käynnis­tä­misen taustalla on ensihoi­to­re­surssin oikean­mu­kainen kohden­tu­minen.

– Paikka­kun­nilla, joissa virtu­aa­liyk­sikkö on käytössä, on kiireet­tömien ensihoi­to­teh­tävien määrä vähen­tynyt jopa 40 prosenttia. Näin ensihoi­to­yk­si­köiden tärkeä työ saadaan kohdis­tumaan sinne, missä sitä eniten tarvitaan eli tehtä­ville, joissa potilaan perus­e­lin­toi­minnot vaativat jatkuvaa seurantaa ja kuljet­ta­mista sairaa­la­hoitoon, kertoo Mari Auvinen.

Ensihoidon virtu­aa­liyk­sikkö on osa Siun soten yhteistä tilan­ne­kes­kusta, joka aloitti toimin­tansa huhtikuun alussa. Virtu­aa­liyk­sikkö toimii joka päivä kello 8.00–20.45 välisenä aikana. Ensihoidon virtu­aa­liyk­sikön lisäksi Siun soten yhtei­sessä tilan­ne­kes­kuk­sessa työsken­telee tällä hetkellä sosiaali- ja kriisi­päi­vystys, päivystävä palomestari, ensihoidon kenttä­johtaja ja ensihoidon palve­lu­vas­taava. Lisäksi Tulevai­suuden sote-keskus ‑hankkeessa kehitet­tävään tilan­ne­kes­kukseen ollaan rekry­toi­massa asiakas­oh­jaajaa, jonka työ painottuu iäkkäiden hoidon- ja tuentarpeen arviointiin ja lyhyt­kes­toisten palve­lujen järjes­tä­miseen nopeissa kotiu­tus­ti­lan­teissa joko asiakkaan kotiin tai asumis­pal­ve­luihin.