Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen toiminta on laajen­tunut koko Siun soten alueelle

Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen toiminta on käynnis­tynyt touko­kuussa Juuassa ja Polvi­jär­vellä, ja samalla osaamis­kes­kuksen toiminta laajentui koko Siun soten alueelle. Diabe­tes­osaa­mis­keskus aloitti vuoden 2022 alusta siten, että toiminta on tullut terveys­a­se­mille vähitellen.

Diabe­tes­osaa­mis­kes­kukseen keski­tetään ammat­ti­tai­toista diabe­teksen hoitoa koko Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa. Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen toimintaa on sekä keskus­sai­raalan diabe­tes­po­likli­ni­kalla että hyvin­voin­tia­lueen terveys­a­se­milla. Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen tavoit­teena on parantaa hoidon saata­vuutta ja helpottaa yhtey­den­ottoa diabe­tes­hoi­tajaan. Osaamis­kes­kuksen myötä asiak­kaille pystytään tarjoamaan lähipal­veluna erikois­osaa­mista, jota diabe­teksen hoito edellyttää.

Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen vahvuus on motivoi­tunut ja ammat­ti­tai­toinen henki­lö­kunta. Pyrimme aina toimimaan asiakkaan parhaaksi: vierellä tukien ja lempeästi kannustaen. Laadukas ja huolel­linen työ on meille sydäme­nasia, endokri­no­logian ylilääkäri Päivi Rautiainen kertoo.

Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen henki­lö­kunta tukee myös terveys­a­se­milla toteu­tet­tavaa diabe­tes­hoi­to­työtä koulut­ta­malla ja konsul­toi­malla.

Mistä tiedän, minne hoitoni kuuluu?

Terveys­a­semien diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen hoito­vas­tuulle kuuluu aikuisten tyypin 1 diabe­testa ja vaikea­hoi­toista tyypin 2 diabe­testa sairas­tavien hoito. Vaikea­hoi­toi­seksi tyypin 2 diabe­tek­seksi määri­tellään insulii­ni­hoitoa vaativa diabetes tai diabetes, johon liittyy muita hoito-ongelmia. Hoito-ongelmia voivat olla esimer­kiksi korkea sokeri­ta­sa­paino, mitä ei ole yrityk­sistä huoli­matta saatu korjaan­tumaan, tai haasteet sopivan lääke­hoidon löyty­mi­sessä.

Hyvän hoito­ta­sa­painon saavut­ta­neiden elintapa- ja tablet­ti­hoi­toisten diabee­ti­koiden hoito kuuluu pääsään­töi­sesti terveys­a­semien muun toiminnan yhteyteen. Tyypin 2 diabe­testa sairas­ta­ville arvio hoidon­siir­rosta tehdään yksilöl­li­sesti hoitavan henki­löstön kanssa.

Keskus­sai­raalan diabe­tes­osaa­mis­kes­kuk­sessa hoidetaan vasta­sai­ras­tuneet tyypin 1 diabee­tikot ja diabee­tikot, joilla on käytössä insulii­ni­pump­pu­hoito. Diabee­ti­koiden raskauden ajan seuranta kuuluu myös keskus­sai­raalan diabe­tes­po­likli­ni­kalle. Keskus­sai­raa­lassa kokoontuu moniam­ma­til­linen diabe­tes­jal­ka­työ­ryhmä, jossa hoidetaan diabee­tikon jalkaon­gelmia.

Jos asiakas kokee epävar­muutta siitä, missä oma hoito jatkuu, voi oman terveys­a­seman diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen puhelin­neu­vontaan olla yhtey­dessä.

Kuinka saan yhteyden diabe­tes­hoi­ta­jaani?

Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen puhelin­neu­vonta on tarkoi­tettu osaamis­kes­kuksen asiak­kaille helpot­tamaan yhtey­den­ottoa diabe­tes­hoi­tajaan. Puhelin­neu­vonta on auki arkipäi­visin kello 8–10 välisenä aikana, ja neuvontaan voi jättää myös takai­sin­soit­to­pyynnön. Oman alueen diabe­tes­hoitaja soittaa takaisin mahdol­li­simman pian, kuitenkin viimeistään saman työpäivän aikana. Lomien ja äkillisten poissao­lojen aikana puhelin­pal­veluun vastaavat muiden alueiden diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen hoitajat.

Jos asiakkaan diabe­teksen hoito­vastuu kuuluu terveys­a­se­malle, tulee diabe­tekseen liitty­vissä kysymyk­sissä soittaa oman terveys­a­seman palve­lu­nu­meroon.

Sekä diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen että terveys­a­semien palve­lu­nu­merot ovat Diabe­teksen hoito ‑sivulla.

Vastaan­ot­to­toi­minta

Diabe­tes­hoi­tajat ovat tavat­ta­vissa terveys­a­se­milla arkipäi­visin ajanva­rauk­sella. Toimintaa on terveys­a­se­ma­koh­tai­sesta tarpeesta riippuen 1–5 päivänä viikossa. Asiakas tapaa diabe­tes­hoi­tajan yleensä vähintään kerran vuodessa.
Diabe­tes­lää­kärin kontrol­li­käynnit toteu­tuvat asiakkaan yksilöl­lisen suunni­telman mukai­sesti, useim­miten 1–2 vuoden välein.

Palve­lu­maksut ja lähete­käy­täntö

Terveys­a­semien diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen lääkärin vastaanotto maksaa asiak­kaalle 20,90 euroa ja hoitajan vastaanotto on maksuton. Terveys­a­semien diabe­tes­osaa­mis­kes­kukseen ei tarvita erillistä lähetettä.

Keskus­sai­raalan diabe­tes­po­likli­ni­kalla asioin­nista asiakas maksaa erikois­sai­raan­hoidon polikli­nik­ka­maksun eli 41,80 euroa. Keskus­sai­raalan palve­luihin tarvitaan lähete lääkä­riltä.