Hakematta paras – ethän välitä alkoholia alaikäi­sille?

Hakematta paras ‑kampanja on käynnis­tynyt Pohjois-Karja­lassa. Kampanjan tavoit­teena on ehkäistä päihteiden välit­tä­mistä alaikäi­sille. Koulujen ja oppilai­tosten päättä­jäiset lähes­tyvät, joten aihe alkaa olla näin touko­kuussa ajankoh­tainen – päättä­jäis­vii­kon­loppua edelleen juhlis­tetaan myös alkoholin voimin. Hakematta paras ‑kampanjan sanoma on suunnattu erityi­sesti alaikäisten lasten ja nuorten huolta­jille sekä nuoren lähipiiriin kuulu­ville täysi-ikäisille kavereille ja sisaruk­sille.

Hakamatta paras ‑kampanja muistuttaa, ettei alkoholia tai muitakaan päihteitä pidä välittää alaikäi­sille. Päihteiden välit­tä­miseen liitty­vissä tiedoissa vaikuttaa edelleen olevan aukkoja, joita nyt halutaan täyttää.

Vastuuta ja välit­tä­misen seurauksia ei aina ymmärretä, varsinkaan jos välittäjä on itsekin nuori. Alkoholin tai nikotii­ni­tuot­teiden välit­tä­minen alaikäi­selle on kuitenkin aina rikos. Laki suojelee lapsia ja nuoria alkoholin ja nikotii­ni­tuot­teiden haitta­vai­ku­tuk­silta, edellyttäen että kaikki täysi-ikäiset noudat­tavat sitä, kertoo ennal­taeh­käi­sevän päihdetyön asian­tuntija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eelta – Siun sotesta.

Tutki­musten valossa nuori saa alkoholia juuri perhe­pii­ristä, huolta­jilta, täysi-ikäisiltä sisaruk­silta tai kavereiltaan, vaikka sosiaa­lisen median rooli päihteiden hankinnan kanavana onkin kasvanut.

Osa huolta­jista kieltäytyy ostamasta alkoholia alaikäi­selle, osa huolta­jista puolestaan suhtautuu asiaan kevyemmin. Ostamalla itse tuotteita nuorelle, he kuvit­te­levat voivansa ohjata nuorta vastuul­liseen alkoho­lin­käyttöön. Tällä tavoin toimi­malla huoltaja kuitenkin vain viestii hyväk­sy­vänsä alaikäisen päihteiden käytön, Ojala jatkaa.

Juuri ilmes­tyneen väitös­kir­ja­tut­ki­muksen mukaan nuoret odottavat, että huoltajat asettavat rajat alkoholin käytölle. Itäsuo­ma­laiset 9.-luokkalaiset ovat toivoneet, että huoltajat osoit­tai­sivat kiinnos­tusta ja huolen­pitoa nuoriaan kohtaan. Tämä tapahtuu muun muassa määrä­tie­toi­sella alkoholin käytön kieltä­mi­sellä, jolloin juomat­to­muutta on helpompi perus­tella kavereille. Nuoret ovat tutki­muksen mukaan olleet jopa huolissaan siitä, että jotkut huoltajat eivät puutu nuorten alkoholin käyttöön.

Alkoholin käyttö vaikuttaa haital­li­sesti lapsen ja nuoren terveyteen sekä aivojen kehitykseen. Alaikäi­sillä päihtei­den­käyttö voi hidastaa tai pahim­millaan jopa pysäyttää normaalin hermoston kypsy­misen, ja haitta voi jäädä pysyväksi. Alle 15 vuoden iässä alkoholia kokeil­leella on monin­ker­tainen riski myöhemmin alkoho­li­riip­pu­vuuden kehit­ty­miseen.

Miten menetellä, jos alle 18-vuotias pyytää hakemaan pari kaljaa tai siideriä?

Huoltajan kannattaa jo etukäteen pohtia omaa vastaustaan sen varalta, että alaikäinen tulee pyytämään alkoholia.

Täysi-ikäisen tulee kantaa vastuunsa ja olla suostu­matta pyyntöön. Kyse on laitto­masta teosta myös siinä tapauk­sessa, että kysymys on omasta lapsesta. Kieltäy­tyessä kannattaa olla päättä­väinen ja perus­tella oma kantansa nuorelle. Parhaim­millaan aiheesta viriää hyvää keskus­telua ja yhdessä voi pohtia muita, päihteet­tömiä juhli­mis­tapoja, Ojala toteaa.

Hakematta paras ‑kampanja näkyy Siun soten, Pohjois-Karjalan kuntien ja yhteis­työ­kump­pa­neiden viestin­tä­ka­na­vissa 15.5.–4.6.2023. Kampanja on osa Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karja­lassa ‑hanketta. Sitä rahoit­tavat Siun sote, Pohjois-Karjalan kansan­ter­veyden keskus, Pohjois-Karjalan Sosiaa­li­tur­vayh­distys, Pohjois-Karjalan kunnat, Euroopan Sosiaa­li­ra­hasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Lisäksi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry järjestää valta­kun­nal­lisen kampanjan vuosittain.

#Hakemat­ta­Paras