Ikära­ja­val­vonta toimii hyvin Pohjois-Karja­lassa

Ostoko­keiden perus­teella vähit­täis­myyn­ti­paikat toteut­tavat ikära­ja­val­vontaa hyvin Pohjois-Karja­lassa. Ikära­ja­val­vontaa testattiin ostoko­keilla, jotka kohdis­tettiin alkoholiin, tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teisiin sekä raapu­tet­taviin raha-arpoihin. Henki­löl­li­syys­to­dis­tusta kysyttiin 90 prosen­tilta alkoholin koeos­ta­jista ja liki 80 prosen­tilta tupak­ka­tuot­teiden koeos­ta­jista. Ikä tarkas­tettiin 80 prosen­tilta raapu­tet­tavien raha-arpojen koeos­ta­jista. Päivit­täis­ta­va­ra­kau­poissa henki­löl­li­syys­to­dis­tusta kysyttiin hieman useammin kuin huoltoa­se­milla ja kioskeissa. Pienissä kaupoissa ikära­ja­val­vonta oli hieman aktii­vi­sempaa kuin isoissa kaupoissa.

Yli 65 ostokoetta tehtiin Joensuun, Liperin, Lieksan, Ilomantsin ja Rääkkylän vähit­täis­myyn­ti­pis­teissä helmikuun aikana. Ostoko­keita tekivät täysi-ikäiset, 18–26-vuotiaat Riverian opiske­lijat.

Ostoko­keilla kartoi­tetaan ikära­ja­val­vonnan tasoa vähit­täis­myyn­ti­pai­koissa. Päivit­täis­ta­va­ra­kauppa ry ohjeistaa kysymään asiak­kaalta henki­löl­li­syys­to­dis­tusta aina, kun alle 30-vuoti­aalta vaikuttava henkilö ostaa ikära­ja­val­vot­tavia tuotteita. Ostoko­keiden tarkoi­tuksena on ehkäistä ikära­ja­val­vot­tujen tuotteiden pääty­mistä alaikäi­sille.

– Lähtö­koh­tai­sesti nuoret suhtau­tuvat myöntei­sesti iän tarkas­ta­miseen kassalla, ja suurin osa heistä on valmis­tau­tunut todis­tamaan ikänsä oma-aloit­tei­sesti. Paperit­tomat ostokoey­ri­tykset saivat Riverian tarjoilija- ja kokkio­pis­ke­lijat pohtimaan omaa toimin­taansa tulevassa työelä­mässä. Heidän mielestään iän kysymiseen liittyy myös viesti asiak­kaille siitä, miten vastuul­li­sesti myynti­pis­teessä toimitaan K18-tuotteiden kohdalla, kertoo terveyden edistä­misen asian­tuntija Tiina Vlasoff Pohjois-Karjalan kansan­ter­veyden keskuk­sesta.

Ostoko­keiden tulok­sista tukea oman toiminnan kehit­tä­miseen

Ostoko­keisiin valitut myynti­pisteet saavat omat tulok­sensa ja voivat halutessaan hyödyntää niitä oman toimin­tansa kehit­tä­mi­sessä. Tulok­sista ei voida tunnistaa yksit­täistä myyjää, eikä niitä käytetä viran­omaisten valvon­ta­työhön. Ikära­ja­val­vontaa tekevät myös yritykset itse osana omaval­vontaa.

– Kaupoissa ohjeistus on tarkastaa ikä, jos asiakas vaikuttaa alle 30-vuoti­aalta. Tätä seurataan säännöl­li­sillä ostoko­keilla sekä jatku­vasti päivittäin. Ikära­ja­val­vonta on lakisää­teistä ja jokainen kaupan­työn­tekijä on henki­lö­koh­tai­sesti vastuussa sen toteu­tu­mi­sesta, kertoo Pohjois-Karjalan Osuus­kaupan vähit­täis­kaupan toimia­la­johtaja Henrik Härkönen.

Ikära­ja­val­vonta on yksi keino toteuttaa ehkäi­sevän päihdetyön tehtävää

Puolu­eet­tomia ostoko­keita toteutti Pohjois-Karja­lassa nyt ensim­mäisen kerran maakun­nal­linen elinkeino- ja viran­omais­toi­mi­joista koostuva Pakka-työryhmä. Sen tehtävänä on kehittää ja toimeen­panna alkoholin, tupak­ka­tuot­teiden ja rahapelien saata­vuuden sääntelyyn liittyviä toimen­pi­teitä. Saata­vuuden säänte­lyllä ehkäistään alaikäi­sille myyntiä ja päihty­neille annis­kelua, joista säädetään laeissa. Ehkäisevä päihdetyö ja siihen liittyvä yhteistyö elinkei­noe­lämän ja viran­omaisten kanssa on kuntien ja hyvin­voin­tia­lueen lakisää­teinen tehtävä.

– Päihteet aiheut­tavat valta­vasti inhimil­listä kärsi­mystä, lisäävät sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen tarvetta ja kasvat­tavat väestö­ryhmien välisiä tervey­seroja. Saata­vuuden sääntely on yksi keino ehkäistä päihde­haittoja ja sen vaikut­ta­vuu­desta on myös kansain­vä­listä tutki­mus­näyttöä, toteaa ennal­taeh­käi­sevän päihdetyön asian­tuntija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eelta – Siun sotesta.

Ostoko­keiden käytännön järjes­te­lyistä vasta­sivat Siun sote ja sen hallin­noima Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karja­lassa ‑hanke. Hanketta rahoit­tavat Siun sote, Pohjois-Karjalan kansan­ter­veyden keskus, Pohjois-Karjalan Sosiaa­li­tur­vayh­distys, Pohjois-Karjalan kunnat, Euroopan Sosiaa­li­ra­hasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.