Kuntout­tavan työtoi­minnan ostopal­ve­luso­pi­mukset voimaan – asiak­kaiden palve­lun­tar­jonta monipuo­listuu

Kuntout­tavan työtoi­minnan ostopal­ve­lujen ensim­mäiset kilpai­lu­tukset ovat päättyneet ja ensim­mäinen etusi­ja­kausi on käynnis­tynyt. Palve­lun­tuot­tajat jättivät tarjouk­sensa hankin­ta­jär­jes­telmän sisällä käydyissä kilpai­lu­tuk­sissa osa-aluekoh­tai­sesti ja tarjouksien perus­teella palve­lun­tuot­ta­jaksi ensim­mäi­selle etusi­ja­kau­delle (1.4.–31.12.2023) saatiin 21 palve­lun­tuot­tajaa. Näiden palve­lun­tuot­tajien kanssa on tehty sopimukset kuntout­tavan työtoi­minnan tuotta­mi­sesta.

Hankinta toteu­tetaan Siun soten omana dynaa­misen hankin­ta­jär­jes­telmän kaltaisena hankin­ta­mallina. Hankin­ta­jär­jes­tel­mässä on hankittu kolmea erilaista ostopal­velua:

Asiakkaan palve­lu­tuot­ta­jaksi valitaan asiakkaan tarpeita vastaava, asiak­kaalle soveltuva ja sopiva palve­lun­tuottaja etusi­ja­jär­jes­tyksen mukai­sesti. Palve­lun­tuot­tajien keski­näinen etusi­ja­jär­jestys syntyy hankin­ta­jär­jes­telmän sisällä käytyjen kilpai­lu­tuk­sista annet­tujen pisteiden perus­teella. Pisteytys tehdään tarjoajien antamien laatu­lu­pausten mukaan.

Hankin­ta­jär­jes­telmän keston ennakoidaan olevan kuusi vuotta. Dynaa­minen hankin­ta­malli mahdol­listaa jatkuvan osallis­tu­misen eli palve­lun­tuot­tajat voivat jättää osallis­tu­mis­ha­ke­muksen hankin­ta­jär­jes­telmään koko sen keston ajan. Hakemuksia käsitellään seuraavan kerran 1.9.2023 alkaen. Myös seuraavat sisäiset kilpai­lu­tukset toteu­tetaan syksyllä 2023.

Kilpai­lu­tukset toteu­tetaan yhteis­työssä Pohjois-Karjalan hankin­ta­toimen kanssa. Hankin­ta­me­net­telyä ja palve­lun­tuot­ta­jaksi hakeu­tu­mista koske­vissa kysymyk­sissä voi ottaa yhteyttä Pohjois-Karjalan hankin­ta­toimeen: [email protected].

Asiak­kaalle monipuo­li­sesti vaihtoehtoja palvelun toteut­ta­miseen

Kuntout­tavan työtoi­minnan järjes­tä­minen myös ostopal­veluna monipuo­listaa asiakkaan palve­lun­tar­jontaa.

Kuntout­tavaan työtoi­mintaan ohjau­dutaan TE-palve­luiden kanssa tehdyn aktivoin­ti­suun­ni­telman kautta. Aktivoin­ti­suun­ni­telmaan kirjatut tavoitteet ohjaavat työtoi­min­ta­paikan valit­se­mi­sessa. Sosiaa­li­huollon ammat­ti­henkilö tukee asiakasta ohjau­tumaan asiakkaan tavoit­teita parhaiten vastaavaan ja toimin­ta­kykyä lisäävään työtoi­mintaan. Työtoi­min­ta­paikka voidaan järjestää asiak­kaalle:

Säännöl­linen työtoi­minta tukee asiakkaan työkyvyn vahvis­tu­mista. Työtoi­minta tarjoaa ohjatun ja kannus­tavan ympäristön kehittää elämän­hal­lintaa, hyvin­vointia ja antaa eväitä elämään, opiskeluun ja työllis­ty­miseen.

Monipuo­linen työtoi­min­ta­paik­kojen järjes­tä­minen mahdol­listaa asiak­kaalle etene­misen kohti työelämää. Asiakas voi siirtyä voima­va­ro­jensa ja taito­jensa mukaan vaiheittain yhä itsenäi­sempiin ja haasta­vampiin työteh­täviin.