Palve­lustra­tegian lausun­to­kier­roksen satoa: lähipal­velut ja digita­li­saatio koros­tuvat

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten palve­lustra­tegian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman luonnosten lausun­to­kierros päättyi 16.5. Kaikkiaan hyvin­voin­tialue sai noin 2500 lausuntoa yksityis­hen­ki­löiltä, yrityk­siltä, yhtei­söiltä, oppilai­tok­silta ja järjes­töiltä, mukaan lukien Siun soten työyh­tei­söjen vastaukset sekä lausun­toaikana kerätty laaja kansa­lai­sadressi.

Lausun­tojen näkökulmat palve­lu­verkon eri skenaa­rioihin vaihte­levat laidasta laitaan. Esimer­kiksi alueen kuntien lausunnot palve­lu­ver­kosta jakau­tuivat lähes tasan eri vaihtoeh­tojen välillä.

– Vaikka näkökulmat palve­lu­verkon eri skenaa­rioihin vaihte­levat rajus­tikin, kaksi keskeistä teemaa nousee esille lähes kaikissa lausun­noissa: lähipal­ve­lujen ja digita­li­saation tärkeys, kertoo strate­gia­johtaja Ilkka Pirskanen.

Verkko­ky­selyt asukkaille ja hyvin­voin­tia­lueen työyh­tei­söille kertovat hyvin siitä, miten nämä kaksi teemaa kytkey­tyvät toisiinsa. Asukkaiden kysely­tu­lok­sissa palve­lujen saaminen läheltä omaa asuin­paikkaa oli selkeästi tärkein teema. Asukkailla on myös halua ja valmiuksia käyttää sähköisiä palveluja. Ensisi­jai­sesti ajanva­rauksen ja yhtey­den­saannin halut­taisiin olevan helpompaa myös sähköisten kanavien kautta. Siun soten työyh­tei­söjen vastauk­sissa digita­li­saatio puolestaan nousee esille tärkeimpänä keinona, joka voisi auttaa jakamaan resursseja siten, että henki­lö­kuntaa riittää myös lähipal­ve­luihin ja joka uudis­taisi työn tekemisen tapoja.

– Ehkä yksi keskeinen väärin­kä­sitys lausun­toaikana käydyssä keskus­te­lussa on liittynyt siihen, mitä lähipal­ve­luilla tarkoi­tetaan. Palveluja voidaan tuoda asiak­kaiden lähelle muillakin tavoin kuin tarjoa­malla niitä sote-asemilla, toteaa Pirskanen.

– Esimer­kiksi liikkuva palve­lukin on lähipal­velua. Jo nyt osassa meidän pienem­mistä toimi­pai­kois­tamme palvelu toteu­tetaan liikkuvana palveluna, kun tietty ammat­ti­lainen käy tiettyinä viikon­päivinä pitämässä vastaan­ottoa tietyssä paikassa. Ammat­ti­lainen siis liikkuu asiakkaan luo, täsmentää Pirskanen.

Asukkaiden näkökulmia edustavat vahvasti myös hyvin­voin­tia­lueen niin sanotut vaikut­ta­mis­toi­mie­limet, eli nuori­so­val­tuusto, vammais- ja vanhus­neu­vosto sekä lapsi- ja perhea­siain­neu­vosto.

Nuori­so­val­tuusto katsoi, että helppo­käyt­töiset digipal­velut madal­tai­sivat nuorten kynnystä hakeutua palve­luihin. Lapsi- ja perhea­siain­neu­vosto näki niin ikään digitaa­liset palvelut tärkeinä, samoin kuin ammat­ti­laisten välisen yhteistyön lasten ja perheiden lähiym­pä­ris­tössä eli kouluissa ja päivä­ko­deissa. Vanhus- ja vammais­neu­vostot toivat puolestaan esille liikku­miseen ja digio­saa­miseen liittyviä haasteita, jotka täytyisi ratkaista, jos sote-asemien verkosto harvenee. Vanhus­neu­vosto korosti vahvasti myös tarvetta lisätä ja kehittää liikkuvia palveluja erityi­sesti reuna-alueilla. Ennal­taeh­käi­sevän työn merkitys nousi esille kaikissa lausun­noissa.

– Erilaiset ikä- ja asiakas­ryhmät tarvit­sevat eri tavoin toteu­tettuja palveluja, ja kaikki nämä näkökulmat ovat yhtä tärkeitä. Lausun­tojen moniää­nisyys tukee itse asiassa hyvin sitä lähtö­kohtaa, että palvelut muovau­tuvat sen mukaan, millainen väestö­ra­kenne milläkin alueella on, pohtii Pirskanen.

Lausun­tonsa ovat anteet myös hyvin­voin­tia­lueen kaikki lauta­kunnat. Lausun­to­kier­rok­sella saadut kuntien ja kaupunkien sekä hyvin­voin­tia­lueen toimie­linten lausunnot, koonnit asiak­kaiden ja Siun soten työyh­tei­söjen verkko­ky­se­lyjen tulok­sista sekä lausun­toaikana kerätty kansa­lai­sadressi on julkaistu tulevai­suus­lau­ta­kunnan 2.6. kokouksen esitys­listan liitteenä.

Palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma päätök­sen­tekoon kesäkuussa

Palve­lustra­tegian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman valmistelu on edennyt hyvin­voin­tia­lueen alueval­tuuston asettaman aikataulun mukai­sesti alkuvuoden ajan. Lausun­to­kier­rosta jatkettiin 16.5. saakka kunnilta saadun palautteen perus­teella, ja vastaa­vasti päätök­senteon aikatauluja siirrettiin parilla viikolla eteenpäin.

Lausun­to­kier­roksen perus­teella muokattu ja täsmen­netty esitys hyvin­voin­tia­lueen palve­lustra­te­giaksi ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­maksi on menossa 2.6. hyvin­voin­tia­lueen tulevai­suus­lau­ta­kunnan päätet­tä­väksi. Tulevai­suus­lau­ta­kunnan esitys­lista on julkaistu 29.5.2023 Siun soten verkko­pal­ve­lussa: Tulevai­suus­lau­ta­kunnan esitys­listat ja pöytä­kirjat.

Tulevai­suus­lau­ta­kunnan kokouksen jälkeen hyvin­voin­tia­lue­johtaja tekee asiasta esityksen aluehal­li­tuk­selle, joka puolestaan vie esityk­sensä alueval­tuuston päätet­tä­väksi. Alueval­tuuston on määrä päättää Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen palve­lustra­te­giasta ja palve­lu­ver­kosta 22. kesäkuuta 2023.

www.siunsote.fi/palvelustrategia