Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen asukkaille suunnatuissa kyselyissä on toistuvasti noussut esille toive mahdollisuudesta asioida myös sähköisiä asiointikanavia pitkin. Siun soten digitaalisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa Siun soten digitaalisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa on käynnistetty hoitajan etävastaanoton pilotti hyönteisen pistoon tai puremaan sekä punkin puremaan. Myöhemmässä vaiheessa myös lääkärin etävastaanottoja tullaan pilotoimaan videovälitteisesti.
Työvälineenä pilottivaiheessa on Teams, joka mahdollistaa videovastaanoton hoitajan ja asiakkaan välillä. Etävastaanottoaika on mahdollista varata sähköisen ajanvarauksen osoitteessa https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi/.
Sähköisessä ajanvarauksessa asiakas täyttää omat tietonsa varatessaan aikaa videovälitteiseen etävastaanottoon. Varauksen jälkeen asiakas saa sähköpostiinsa ohjeistuksen, miten videovastaanotolle liitytään varattuna ajankohtana.
Videovälitteisellä etävastaanotolla voidaan hoitaa punkin puremia ja näistä aiheutuneita iho-oireita. Videovälitteiselle etävastaanotolle soveltuvat myös hyönteisen pistot ja puremat, jotka vaativat ammattilaisen arviota, mutta eivät ole henkeä uhkaavia.
Vakavissa reaktioissa, ota yhteys päivystysapuun tai hätäkeskukseen. Jos tarvitset apua punkin poistoon, ota yhteys lähimmälle terveysasemalle. Hoitajan toteuttamat etävastaanotot ovat maksuttomia.
Etänä voidaan arvioida ja hoitaa monenlaisia oireita ja asiointiaiheita
Etäasiointi sopii monenlaisten oireiden ja asioiden hoitoon. Nyt käynnistyvien hyönteisten puremien lisäksi etäyhteyttä voidaan hyödyntää jatkossa esimerkiksi silmä- ja flunssaoireiden hoitoon. Etähoitopolkuja kehitetään jatkuvasti ja etäasiointia lisätään tulevaisuudessa.
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella on menossa hankkeita, joissa kehitetään sähköisiä asiointimahdollisuuksia. Osana tulevaisuuden sote-keskus ‑hanketta kokeillaan ja kehitetään digitaalista sosiaali- ja terveyskeskusta. Keskuksen tavoitteena on parantaa hoidon tasavertaista saavutettavuutta ja hoitoon pääsyä Pohjois-Karjalassa. Tällä hetkellä digisotekeskuksesta potilaiden asioita hoitavat sairaanhoitajat, fysioterapeutit ja lääkärit, jotka arvioivat hoidon tarvetta ja toteuttavat hoitoa etänä.
Nyt käynnistyvän videovastaanoton lisäksi digisotekeskuksen käytössä ovat kansallisen Omaolo-palvelun oirearviot. Kun asiakas täyttää Omaolon oirearvion, voi hän saada hoito-ohjeita, ohjeen lähettää arvio ammattilaisillemme tai ohjeen hakeutua muun Siun soten palvelun pariin.
Omaolon kautta lähetetyt tehtävät hoidetaan nopeasti ja ammattilainen vastaa Omaolon viestien kautta. Useissa tapauksissa asia voidaan hoitaa kokonaan digitaalisen palvelun kautta. Toimintaa kehitetään jatkuvasti, jotta hyvinvointialueen asukkaille pystytään tarjoamaan mahdollisuus sujuvaan asiointiin sähköisesti etäratkaisuja hyödyntäen. Etäasiointi onkin siis vaihtoehtoinen asiointiväylä puhelimelle.