Sammu­tus­ve­si­suun­ni­telma kuntiin lausut­ta­vaksi

Pohjois-Karjalan pelas­tus­laitos on laatinut sammu­tus­ve­si­suun­ni­telman kuntien ja keskeisten vesihuol­to­lai­tosten kanssa yhteis­työssä. Sammu­tus­ve­si­suun­ni­telma laaditaan niin, että sammu­tus­veden hankinta ja toimit­ta­minen vastaavat paikal­li­sesti määri­teltyjä onnet­to­muusuhkia sekä esitetään ratkaisut sammu­tus­veden toimit­ta­mi­selle pelas­tus­toi­minnan tarpeisiin. Pelas­tus­laitos on tarvinnut lisävettä vuosina 2013–2022 yhteensä 1 936 kertaa.

Sammu­tus­veden hankin­nasta vastaavat kunnat

Pelas­tuslain 30 §:n mukai­sesti kunnan tulee huolehtia alueellaan sammu­tus­veden hankin­nasta sekä sammu­tus­veden ottopai­koista pelas­tus­lai­toksen tarpeisiin. Nyt uudis­te­tussa sammu­tus­ve­si­suun­ni­tel­ma­luon­nok­sessa on aiempaa tarkemmin määri­telty sammu­tus­veden saata­vuuden vaati­mukset. Määrit­telyt perus­tuvat pelas­tus­toimen riski­ruu­tuai­neistoon ja ruutua­lueilla arvioituun sammu­tus­ve­si­tar­peeseen. Kaikkialla ei ole tarvetta palopos­ti­ver­kos­tolle, tällöin pelas­tus­laitos hoitaa sammu­tus­veden toimit­ta­misen säiliö­vuo­roajona tai luonnon­ve­si­läh­teistä. Osassa riski­koh­teita palopostien on puolestaan oltava riittävän hyvätuot­toisia, helposti käyttöö­no­tet­tavia ja säännöl­li­sesti kunnos­sa­pi­dettyjä. Lisäksi palove­sia­semia täytyy olla sijoi­tettuna riittävän lähekkäin.

Turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunta päätti kokouk­sessaan pyytää lausuntoa maakunnan kunnilta sammu­tus­ve­si­huol­to­suun­ni­tel­ma­luon­nok­sesta 30.8.2023 mennessä. Sammu­tus­ve­si­suun­ni­telman hyväksyy lopul­li­sesti hyvin­voin­tia­lueen alueval­tuusto.

Pelas­tus­lai­toksen alkuvuoden tehtä­vä­määrät

Pelas­tus­toi­mella on ollut hälytys­teh­täviä alkuvuoden aikana yhteensä 886 kappa­letta. Tehtävät ovat vähen­tyneet 17 prosenttia edelliseen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Ensihoi­dossa on puolestaan ollut kiirettä, 11 107 hätäkes­kuksen välit­tämän ensihoi­to­teh­tävän verran. Ensihoi­don­teh­tä­vä­määrä on lisään­tynyt 1,2 prosenttia edelliseen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Siirto­kul­je­tuksia, kotisai­raan­hoitoa ja kotiin vietäviä palve­luita tukevia tehtäviä oli 420 kappa­letta. Ambulans­si­teh­täviä on ollut yhteensä 14 191 kappa­letta alkuvuoden aikana.

Huhtikuun alussa toimin­tansa aloit­tanut tilan­ne­keskus on saanut hoidet­ta­vaksi huhtikuun aikana 203 kiiree­töntä ensihoi­to­teh­tävää. Tehtä­vistä noin kolmas­osassa oli kulje­tuksen tarve jatko­hoitoon tai apua tarvitseva hoidettiin kohteessa ensihoidon toimesta. Kahdessa kolmas­osassa tehtä­vistä asiakkaat ohjattiin muiden palve­luiden piiriin tai heillä ei ollut välitöntä avun tarvetta.

Linkki pöytä­kirjaan: http://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/VateJulk/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2023100241