Siun sote tekee Terveys­kes­kus­lääkäri 2.0 ‑mallista pysyvän käytännön

Hyviä kokemuksia kerryt­tä­neestä Terveys­kes­kus­lääkäri 2.0 ‑mallista tulee osa Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten pysyvää toimintaa. Siun sote käynnisti perus­ter­vey­den­huollon lääkä­ri­pulan helpot­ta­mi­seksi syksyllä 2021 Terveys­kes­kus­lääkäri 2.0 ‑mallin kokeilun. Kokei­lussa terveys­kes­kus­lää­kä­reille tarjottiin mahdol­lisuus käyttää jopa yksi päivä työvii­kosta omaan koulut­tau­tu­miseen ja kehit­tä­miseen. Päivien käytön suunnit­telua tukemaan luotiin myös lääkä­reiden monipuo­lisia suuntau­tu­mis­vaih­toehtoja kuvaavat viisi urapolkua.
Vuoden 2023 loppuun asti jatkuvan kokeilun tavoit­teena on ollut parantaa henki­löstön ammatil­lisen osaamisen kehit­ty­mistä, parantaa jaksa­mista ja hyvin­vointia terveys­a­se­ma­työssä sekä edistää lääkä­reiden hakeu­tu­mista ja sitou­tu­mista perus­ter­vey­den­huoltoon. Siun sote on kevään aikana tehdyn arvioinnin pohjalta todennut tavoitteet monelta osin saavu­te­tuiksi ja päättänyt tehdä käytän­nöstä pienin muutoksin toistai­seksi voimassa olevan.

Kokeilu on tuottanut juuri niitä tuloksia, joita lähdimme alussa tavoit­te­lemaan, toteaa Siun soten kehit­tä­mi­sy­li­lääkäri Kristian Taipale.

Merkit­tävää paran­nusta työssä jaksa­miseen ja ammatil­lisen osaamisen laaje­ne­miseen

Siun sote on seurannut kokeilun tavoit­teiden toteu­tu­mista säännöl­li­sesti muun muassa malliin osallis­tu­neille suunna­tuilla kyselyillä. Yli 90 prosenttia mallissa työsken­nel­leistä on kertonut kyselyissä mallin paran­tavan työssä jaksa­mista ja viihty­mistä sekä ammatil­lisen osaamisen kehit­ty­mistä. Kokeilun aikana tehty toimin­ta­mallin hiominen on myös onnis­tunut, sillä mallissa työsken­telyn suosit­te­luin­deksi oli tuoreim­massa vuoden 2023 kyselyssä noussut noin 70 prosenttiin, eli lähes kaksin­ker­tais­tunut kokeilun alkuvai­heeseen verrattuna. Työter­veys­lai­toksen vuosittain toteut­ta­massa Mitä kuuluu? ‑kyselyssä niiden terveys­a­semien lääkärien osuus, jotka kokivat ammat­ti­taidon vastaavan työteh­tävien vaati­muksia, kasvoi myös merkit­tä­västi kokeilun aloituksen jälkeen.

Terveys­kes­kus­lääkäri 2.0 ‑malli sai minut jäämään töihin Siun soteen lääkä­riksi valmis­tu­misen jälkeen. Koulu­tus­päivät ovat auttaneet tasoit­tamaan viikon kuormi­tusta ja olen päässyt syven­tämään osaamistani ja oppimaan uutta hyvin laajasti, muun muassa Siun soten erikois­sai­raan­hoidon klini­koissa ja muiden perus­ter­vey­den­huollon lääkärien opissa, itsenäistä opiskelua unohta­matta, kertoo yleis­lää­ke­tie­teeseen erikoistuva lääkäri Heidi Kanerva Niini­vaaran terveys­a­se­malta.

Kokeilu on lisännyt lääkärien veto- ja pitovoimaa Siun soten asemilla

Siun sote on rekry­toinut Terveys­kes­kus­lääkäri 2.0:n ansiosta useita uusia lääkä­reitä, jotka eivät oman kerto­mansa mukaan olisi muuten alueelle osanneet hakeutua. Lisäksi malli on saanut monet jatkamaan terveys­kes­kuk­sessa työsken­telyä suunni­teltua pidempään, mikä on erityisen tärkeää hoidon jatku­vuuden kannalta. Urapol­kujen seuraa­minen on myös yksit­täis­ta­pauk­sissa johtanut kokonaan uuden­laisten työmah­dol­li­suuksien aukea­miseen perus­ter­vey­den­huol­lossa.

Koulu­tus­päivien järjes­telyt aiheut­tavat välillä päänvaivaa ylilää­kä­rille, mutta osaamisen ja jaksa­misen paran­ta­minen tukee henki­lö­kunnan pysyvyyttä ja terveys­a­seman toimintaa pidem­mällä aikavä­lillä. Asemamme on myös saanut paljon uusia työnte­ki­jöitä mallin ansiosta, joten olin ilman muuta sen jatka­misen kannalla, kertoo Niini­vaaran terveys­a­seman ylilääkäri Tomi Kiiala.

Pysyvään toimin­ta­malliin pieniä muutoksia

Saatujen tulosten perus­teella Siun soten päätti kesäkuun alussa tehdä kokeilun päätty­misen jälkeen mallista pysyvän vuodesta 2024 lähtien. 20 prosentin työajan kohden­ta­mi­sesta koulu­tukseen ja kehit­tä­miseen pidetään jatkos­sakin kiinni. Kaiken koulu­tus­si­sällön kohdis­ta­minen nimetyille koulu­tus­päi­ville on kuitenkin osoit­tau­tunut haasteel­li­seksi. Siun sote on kehit­tänyt koulu­tus­tar­jontaa myös Terveys­kes­kus­lääkäri 2.0 ‑mallin ulkopuo­lella, ja tälle varataan jatkossa osa koulu­tukseen ja kehit­tä­miseen käytet­tä­västä ajasta. Muutoksen seurauksena koulu­tus­päivien määrä laskee, mutta koulu­tusta tarjotaan lääkä­reille viikoittain myös muissa yhteyk­sissä.

Malli on rohkeu­destaan huoli­matta osoit­tau­tunut kannat­ta­vaksi. Kokeilu on paran­tanut tilan­net­tamme, vaikka lääkärien saata­vuu­dessa on edelleen haasteita ratkot­ta­vaksi. Saatuja kokemuksia on mahdol­lista hyödyntää myös muualla organi­saa­tios­samme. Muiden ammat­ti­ryhmien kokei­lujen lisäksi olemme parhaillaan pohti­massa, miltä voisi näyttää Sairaa­la­lääkäri 2.0 ‑malli, kertoo Siun soten terveys- ja sairaan­hoi­to­pal­ve­lujen toimia­lue­johtaja Susanna Wilén.