Tarkka talou­denpito toi arvioitua suuremman lainan­ot­to­val­tuuden Siun sotelle

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote on saanut ainoana hyvin­voin­tia­lueena lainan­ot­to­val­tuutta vuodelle 2024. Tämä tarkoittaa sitä, että Siun sote voi ottaa uutta lainaa tuleviin pitkä­ai­kaisiin inves­toin­teihin tai niitä vastaaviin sopimuksiin.

Valtio­neu­voston 1.6.2023 tekemän päätöksen mukaan uutta lainaa on mahdol­lista ottaa uusiin pitkä­ai­kaisiin vuonna 2024 aloitet­taviin inves­toin­teihin kaikkiaan 139 miljoona euroa. Hyvin­voin­tia­lueen lainan­ot­to­val­tuuden suuruus riippuu vuosi­kat­teesta.

- Olimme asettaneet aiemmin tavoit­teeksi ensi vuodelle vajaan 40 miljoonan euron lainan­ot­to­val­tuuden saamisen. Nyt tämä tavoite ylittyi huomat­ta­vasti, mikä oli mukava yllätys. Tämä on palkinto hyvästä talou­den­pi­dos­tamme, jota olemme tehneet koko Siun soten olemas­saolon ajan. Nyt saimme tästä tunnus­tusta maan ainoana hyvin­voin­tia­lueena, talous­johtaja Ismo Rouvinen iloitsee.

Lainan­ot­to­valtuus mahdol­listaa asiakas- ja potilas­tie­to­jär­jes­telmän suunnit­telun aikais­ta­misen

Lainan­ot­to­valtuus mahdol­listaa Siun sotelle pitkä­ai­kaisen lainan ottamisen ensi vuonna käynnis­tet­täviin inves­toin­teihin. Inves­tointien kustan­nukset voivat jakautua useam­malle vuodelle, mutta aloitus tai inves­tointeja vastaaviin sopimuksiin sitou­tu­minen pitää tapahtua vuoden 2024 aikana.

Alueval­tuusto on jo hyväk­synyt inves­toin­ti­suun­ni­telmaan vuosille 2024–2027 vuoden vaihteessa. Suunni­telma on tehty aiemmin arvioidun vajaan 40 miljoonan euron lainan­ot­to­val­tuuden perus­teella. Nyt suunni­telmaa on päivi­tettävä.

Hyväk­sy­tyssä inves­toin­ti­suun­ni­tel­massa esimer­kiksi asiakas- ja potilas­tie­to­jär­jes­telmä on ajateltu käynnis­tet­tävän inves­toin­ti­kauden loppu­puo­lella, mutta nyt lainan­ot­to­valtuus mahdol­lis­taisi järjes­tel­mä­han­kinnan suunnit­telun käynnis­tä­misen jo ensi vuonna.

- Meille tarjoutuu hyvä mahdol­lisuus käynnistää asiakas- ja potilas­tie­to­jär­jes­telmän suunnittelu. Jotta voimme hyödyntää meille myönnettyä lainan­ot­to­val­tuutta, pitää suunnittelu käynnistää vuoden 2024 aikana. Nyt voisi olla mahdol­lisuus lähteä uudis­tamaan ja suunnit­te­lemaan uutta asiakas- ja potilas­tie­to­jär­jes­telmään yhteis­työssä henki­löstön kanssa, hyvin­voin­tia­lue­johtaja Kirsi Leivonen sanoo.

Harkittuja ja strategiaa tukevia hankintoja

Jos lainan­ot­to­val­tuutta päätetään käyttää asiakas- ja potilais­tie­to­jär­jes­telmään, saattaa siihen kulua lähes puolet myönne­tystä laina­mää­rästä. Järjes­telmän lisäksi lainan­ot­to­valtuus mahdol­listaa strategiaa tukevia laite- ja kalus­to­han­kintoja, joita on mahdol­li­sesti jouduttu viiväs­tyt­tämään aiempina vuosina.

- Hankinnat tulee olla edelleen tarkkaan harkittuja. Ennen kaikkea laina mahdol­listaa rikkoon­tu­neiden ja huono­kun­toisten laitteiden ja kaluston uusimista, jotta pystymme turvaamaan nykyistä paremmin lakisää­teiset palvelut mahdol­li­simman hyvällä kalus­tolla, Rouvinen toteaa.

- Lainan­ot­to­val­tuuden käytössä on huomioitava, että kyseessä on laina eikä avustus. Otettu laina on maksettava takaisin ja myös lainalla toteu­te­tuista inves­toin­neista aiheu­tuvat jatkuvat kustan­nukset on pystyttävä kattamaan, Rouvinen jatkaa.

Tämän­het­kisen arvion mukaan Siun sote ei tule saamaan lainan­ot­to­val­tuutta vuodelle 2025. Lainan­ot­to­val­tuutta myönnetään hyvin­voin­tia­lueen vuosi­katteen perus­teella. Tavoit­teena on, että Siun soten vuosi­ka­tetta saadaan kasva­tettua tarkalla talou­den­pi­dolla niin, että lainan­ot­to­val­tuutta saataisiin jälleen vuodelle 2026.

Vuoden 2024 lainan­ot­to­val­tuuden käyttöä ja inves­toin­ti­koh­teita käydään läpi hyvin­voin­tia­lueen aluehal­li­tuksen kanssa. Aluehal­li­tuk­selle järjes­tetään aiheesta seminaari ja tavoit­teena on, että aluehal­litus linjaa strate­gi­sella tasolla inves­tointien aikataulua kesäkuun loppuun mennessä.

Inves­toin­ti­suun­ni­telman päivi­tyk­sestä päättää alueval­tuusto 12.9.2023 kokouk­sessaan, jonka jälkeen inves­toin­ti­suun­ni­telma 2024–2027 vaatii vielä minis­teriön hyväk­synnän ennen toimeen­panoa.