Yli 2000 ikäih­misten palve­lujen ammat­ti­laista koulu­tettiin hoidon tarpeen arviointiin

Siun soten ikäih­misten palve­luissa toteu­tettu laaja hoidon tarpeen arvioinnin koulutus on saatu päätökseen. Varsi­nai­sesti vuonna 2022 käynnis­ty­nyttä koulu­tusta pilotoitiin vuonna 2021 yhteis­työssä Karelia ammat­ti­kor­kea­koulun kanssa osana kahden sairaan­hoi­ta­jao­pis­ke­lijan opinnäy­te­työ­pro­sessia.

Koulu­tusta järjes­tettiin 18 kotihoidon yksikössä ja 73 asumis­pal­ve­lu­yk­si­kössä. Kaikkiaan koulu­tukseen osallistui yli 2000 hyvin­voin­tia­lueen sekä yksityisten palve­lun­tuot­tajien ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­luissa ja kotihoi­dossa työsken­te­levää ammat­ti­laista. Koulu­tukset toteu­tettiin yhteis­työssä ikäih­misten toimia­lueen kanssa, osana Tulevai­suuden sosiaali- ja terveys­kes­kus­han­ketta. 

- Oli tärkeää hoidon tarpeen arviointi ‑prosessin juurtu­misen kannalta, että pystyimme järjes­tämään näin kattavan koulu­tus­kier­roksen kotihoidon ja asumis­pal­ve­lu­yk­si­köiden työnte­ki­jöille. Tavoi­timme koulu­tet­ta­vista työnte­ki­jöistä suurimman osan, koulu­tuksia pitänyt projek­ti­asian­tuntija Johanna Erholtz kertoo.

Selkeät ohjeet hoidon tarpeen arviointiin

Mittavan koulu­tus­kier­roksen tavoit­teena oli vahvistaa ikäih­misten parissa työsken­te­levien osaamista sekä luoda selkeä toimin­ta­malli ikään­tyneen asiakkaan tai asukkaan muuttuneen tervey­den­tilan arviointiin, konsul­toin­ti­mah­dol­li­suuksiin sekä hoito­pää­töksen tekoon. 

Osaamisen vahvis­ta­mi­sella ja selkeillä toimin­ta­mal­leilla voidaan vähentää ikäih­misten tarpeet­tomia siirtoja ja päivys­tys­käyntejä. Se tukee myös työnte­ki­jöiden työn hallinnan tunnetta ja sitä kautta työssä jaksa­mista. Laajasti toteu­te­tulla koulu­tuk­sella pyrittiin varmis­tamaan, että jokainen kotihoidon asiakas ja asumi­syk­sikön asukas saa saman­laisen avun riippu­matta asuin­pai­kastaan.

-  Työnte­kijät koulu­tettiin käyttämään hoidon tarpeen arvioinnin tukena perus­e­lin­toi­min­tojen aistin­va­raista arviointia, mittauksia ja niin sanottua NEWS-pistey­tystä, joka löytyy jokai­selle työnte­ki­jälle annetusta tasku­kor­tista. Lisäksi kiireet­tö­missä tilan­teissa työnte­kijät koulu­tettiin konsul­toimaan tehtyjen tutki­musten pohjalta itsenäi­sesti NEWS-pistey­tyksen riskiarvion ohjaamana joko omaa sairaan­hoi­tajaa tai lääkäriä, Erholtz kertoo.

- Monesti herätteen hoita­jalle antaa asiakkaan toimin­ta­kyvyn muutos. Tällöin hoidon tarpeen arvio tulisi tehdä mahdol­li­simman pian. Kun pääsemme tarttumaan tervey­son­gelmiin ajoissa, hätäti­lan­teisiin ajautu­misen riski pienenee ja pystymme antamaan oikean­laisen avun mahdol­li­simman alkuvai­heessa, Erholtz jatkaa.

Työnte­ki­jöille koulu­tuk­sessa annetussa tasku­kor­tissa on kerrottu, mitkä mittaukset tehdään aina ja missä järjes­tyk­sessä, kun hoidon tarvetta arvioidaan. Kun mittaukset on tehty, verrataan saatuja arvoja tasku­kor­tissa oleviin arvoihin. Tasku­kortin kääntö­puo­lella on mittausar­voihin perus­tuvat toimin­taohjeet, millaista hoitoa ja seurantaa ikäih­minen kulloinkin tarvitsee. Kortti ei kuitenkaan korvaa ammat­ti­laisen aistin­va­rai­sesti tekemiä havaintoja asiakkaan tilan­teesta, vaan tarkoi­tuksena on tukea ammat­ti­lasta päätök­sen­teossa. 

Koulutus koettiin tarpeel­li­seksi

Koulu­tukseen osallis­tu­neilta kerättiin palau­tetta. Palaut­teiden mukaan valtaosa oli sitä mieltä, että koulutus oli onnis­tunut ja he kokivat, että hoidon tarpeen arvio ‑toimin­ta­malli antaa hyvän työkalun hoidon tarpeen arvioin­ti­ti­lan­teisiin. 

Myös asiakkaan saaman palvelun laadun koettiin paranevan hoidon tarpeen arviointi ‑toimin­ta­mallin myötä. Saadun palautteen perus­teella NEWS-pisteiden käyttö osana hoidon tarpeen arviointia on juurtu­massa hyvin käyttöön. 

Koulu­tusu­rakka toteu­tettiin vuoden 2021 pilotin jälkeen kolmen koulut­tajan voimin. Hoidon tarpeen arvioinnin verkko­kou­lutus jää pysyväksi osaksi Siun soten koulu­tus­tar­jontaa. Lisäksi nyt koulu­tet­ta­vista henki­löistä osa on koulu­tettu simulaatio-ohjaa­jiksi, jotka huoleh­tivat jatkossa koulu­tuksen käytännön harjoi­tuksen 

 

Lue aiemmpi tiedote aiheesta: Ikäih­misten hoitoa paran­netaan vahvis­ta­malla hoidon tarpeen arvioinnin osaamista