Siun soten ikäihmisten palveluissa toteutettu laaja hoidon tarpeen arvioinnin koulutus on saatu päätökseen. Varsinaisesti vuonna 2022 käynnistynyttä koulutusta pilotoitiin vuonna 2021 yhteistyössä Karelia ammattikorkeakoulun kanssa osana kahden sairaanhoitajaopiskelijan opinnäytetyöprosessia.
Koulutusta järjestettiin 18 kotihoidon yksikössä ja 73 asumispalveluyksikössä. Kaikkiaan koulutukseen osallistui yli 2000 hyvinvointialueen sekä yksityisten palveluntuottajien ikääntyneiden asumispalveluissa ja kotihoidossa työskentelevää ammattilaista. Koulutukset toteutettiin yhteistyössä ikäihmisten toimialueen kanssa, osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanketta.
- Oli tärkeää hoidon tarpeen arviointi ‑prosessin juurtumisen kannalta, että pystyimme järjestämään näin kattavan koulutuskierroksen kotihoidon ja asumispalveluyksiköiden työntekijöille. Tavoitimme koulutettavista työntekijöistä suurimman osan, koulutuksia pitänyt projektiasiantuntija Johanna Erholtz kertoo.
Selkeät ohjeet hoidon tarpeen arviointiin
Mittavan koulutuskierroksen tavoitteena oli vahvistaa ikäihmisten parissa työskentelevien osaamista sekä luoda selkeä toimintamalli ikääntyneen asiakkaan tai asukkaan muuttuneen terveydentilan arviointiin, konsultointimahdollisuuksiin sekä hoitopäätöksen tekoon.
Osaamisen vahvistamisella ja selkeillä toimintamalleilla voidaan vähentää ikäihmisten tarpeettomia siirtoja ja päivystyskäyntejä. Se tukee myös työntekijöiden työn hallinnan tunnetta ja sitä kautta työssä jaksamista. Laajasti toteutetulla koulutuksella pyrittiin varmistamaan, että jokainen kotihoidon asiakas ja asumisyksikön asukas saa samanlaisen avun riippumatta asuinpaikastaan.
- Työntekijät koulutettiin käyttämään hoidon tarpeen arvioinnin tukena peruselintoimintojen aistinvaraista arviointia, mittauksia ja niin sanottua NEWS-pisteytystä, joka löytyy jokaiselle työntekijälle annetusta taskukortista. Lisäksi kiireettömissä tilanteissa työntekijät koulutettiin konsultoimaan tehtyjen tutkimusten pohjalta itsenäisesti NEWS-pisteytyksen riskiarvion ohjaamana joko omaa sairaanhoitajaa tai lääkäriä, Erholtz kertoo.
- Monesti herätteen hoitajalle antaa asiakkaan toimintakyvyn muutos. Tällöin hoidon tarpeen arvio tulisi tehdä mahdollisimman pian. Kun pääsemme tarttumaan terveysongelmiin ajoissa, hätätilanteisiin ajautumisen riski pienenee ja pystymme antamaan oikeanlaisen avun mahdollisimman alkuvaiheessa, Erholtz jatkaa.
Työntekijöille koulutuksessa annetussa taskukortissa on kerrottu, mitkä mittaukset tehdään aina ja missä järjestyksessä, kun hoidon tarvetta arvioidaan. Kun mittaukset on tehty, verrataan saatuja arvoja taskukortissa oleviin arvoihin. Taskukortin kääntöpuolella on mittausarvoihin perustuvat toimintaohjeet, millaista hoitoa ja seurantaa ikäihminen kulloinkin tarvitsee. Kortti ei kuitenkaan korvaa ammattilaisen aistinvaraisesti tekemiä havaintoja asiakkaan tilanteesta, vaan tarkoituksena on tukea ammattilasta päätöksenteossa.
Koulutus koettiin tarpeelliseksi
Koulutukseen osallistuneilta kerättiin palautetta. Palautteiden mukaan valtaosa oli sitä mieltä, että koulutus oli onnistunut ja he kokivat, että hoidon tarpeen arvio ‑toimintamalli antaa hyvän työkalun hoidon tarpeen arviointitilanteisiin.
Myös asiakkaan saaman palvelun laadun koettiin paranevan hoidon tarpeen arviointi ‑toimintamallin myötä. Saadun palautteen perusteella NEWS-pisteiden käyttö osana hoidon tarpeen arviointia on juurtumassa hyvin käyttöön.
Koulutusurakka toteutettiin vuoden 2021 pilotin jälkeen kolmen kouluttajan voimin. Hoidon tarpeen arvioinnin verkkokoulutus jää pysyväksi osaksi Siun soten koulutustarjontaa. Lisäksi nyt koulutettavista henkilöistä osa on koulutettu simulaatio-ohjaajiksi, jotka huolehtivat jatkossa koulutuksen käytännön harjoituksen
Lue aiemmpi tiedote aiheesta: Ikäihmisten hoitoa parannetaan vahvistamalla hoidon tarpeen arvioinnin osaamista