Siun soten IPS – Sijoita ja valmenna ‑kehittämishankkeessa on tehty töitä mielenterveyskuntoutujien työllistymisen eteen. Alkuvuodesta 2021 käynnistyneen hankkeen tavoitteena oli luoda IPS-mallin käyttöönotolle edellytykset Siun sotessa, tunnistaa toimintamallista hyötyvät asiakkaat ja työnantajat, järjestää toimintamallin mukaista työhönvalmennustyötä sekä arvioida mallin toimivuutta.
IPS-työhönvalmennus on vahva tuetun työllistymisen malli, jossa valmennetaan työikäisiä mielenterveyden häiriöihin sairastuneita henkilöitä työelämään osana psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta. Mallin tavoitteena on edistää mielenterveyshäiriöitä sairastavien henkilöiden työllistymistä palkkatyösuhteeseen. Pilotoinnista saatujen hyvien kokemusten myötä mallia jatketaan osana Siun soten mielenterveys- ja päihdepalvelujen toimintaa ainakin tämän vuoden loppuun saakka.
– IPS-malli täyttää paikkansa mielenterveys- ja päihdepalveluissa, koska asiakkaiden työllistymisen kysyntä on jatkuvasti kasvanut. IPS-mallin myötä ammattilaiset osaavat ohjata asiakkaita yhä paremmin työllistymisen polulle, mielenterveys- ja päihdepalvelujen ylilääkäri Johanna Suvanto kiittelee.
Siun soten IPS – Sijoita ja valmenna ‑kehittämishanke päättyi 30.6.2023. Hanketta rahoitti sosiaali- ja terveysministeriö sekä toiminnan koordinoinnista vastasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
IPS-mallin pilotoinnista myönteisiä kokemuksia
Hankkeen aikana IPS-mallia pilotoitiin Joensuun kantakaupungin alueella ja Lieksassa. Työhönvalmennusta tarjottiin 18–40-vuotiaille mielenterveyshäiriöitä sairastaville henkilöille. Pilotin aikana työhönvalmennuksella pyrittiin edistämään ensisijaisesti skitsofreniaa, masennusta tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien työllistymistä. Hankkeen päättyessä ikä- ja diagnoosirajaukset poistuvat, eli IPS-mallin mukaista työhönvalmennusta voidaan tarjota mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakkaalle, jolla on vahvan tuen työhönvalmennuksen tarve.
IPS-mallin mukaisessa työhönvalmennuksessa työhönvalmentaja etsii yhdessä asiakkaan kanssa työpaikan, joka vastaa asiakkaan voimavaroja ja mielenkiinnon kohteita. Työhönvalmentaja tukee myös työnantajaa esimerkiksi työnkuvan räätälöinnissä sekä asiakkaan että työnantajan tarpeita vastaaviksi. Lisäksi asiakkaan tukena on psykiatrinen hoitotaho ja työhönvalmentajat tekevät tiivistä yhteistyötä hoitotiimin kanssa. Yhteistyön tuloksena asiakas saa aidosti yksilöllistä, tilanteeseensa soveltuvaa tukea, joka jatkuu myös työsuhteen aikana.
– IPS-mallin avulla mielenterveyshäiriöitä sairastavat ihmiset pääsevät töihin tai koulutuspoluille aiempaa nopeammin ja sujuvammin, työhönvalmentaja Heini Nöjd-Saastamoinen kertoo.
– Työhönvalmentaja tukee asiakasta juuri niissä asioissa, joihin asiakas kokee tarvitsevansa yksilöllistä tukea. Nämä asiat voivat liittyä esimerkiksi etuuksiin tai veroasioiden hoitamiseen, Nöjd-Saastamoinen jatkaa.
Mielekäs ja soveltuva työ tukee mielenterveyshäiriöitä sairastavien hyvinvointia ja kuntoutumista. Hankkeen aikana on saatu työllistymään useita asiakkaita työhönvalmennuksen tuella.
– Työhönvalmennuksen parasta antia on asiakkaan itsetunnon kasvattaminen. Asiakas voi aluksi ajatella, ettei ole kykenevä työhön sairautensa takia. Onnistumisten kautta asiakas alkaa itsekin huomata mahdollisuutensa ja vahvuutensa työelämässä, Nöjd-Saastamoinen kertoo.
Työhönvalmentajan ja asiakkaan omahoitajan työparityöskentely ja tiivis yhteistyö ovat tärkeässä roolissa, jotta asiakas voidaan huomioida kokonaisvaltaisesti. IPS-työhönvalmentajalla on osaamista sekä asiakasryhmästä ja työhönvalmennuksesta että työllistymistä tukevasta palveluverkostosta.
– Yhteistyössä voidaan varmistaa, että asiakkaan työllistyminen etenee hänen hoito- ja kuntoutumispolkunsa rinnalla. Tämän mahdollistaa yhteisesti sovitut toimintatavat ja sujuva tiedonvaihto erityisesti asiakkaan muutostilanteissa, Nöjd-Saastamoinen korostaa.
Valtakunnallisella arvioinnilla seurataan IPS-mallin laatua – Siun sotessa toteutettu työhönvalmennus laadukasta
THL ja Kuntoutussäätiö arvioivat säännöllisesti IPS-mallin mukaisen työhönvalmennuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta 25 laatukriteerin avulla.
Siun soten IPS-mallin mukaista työhönvalmennusta arvioitiin edellisen kerran maaliskuussa 2023. Laatuarvioinnissa tarkasteltiin Siun soten työhönvalmennuksen laatua eli sitä, noudattaako palvelu tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen periaatteita.
Siun soten IPS-mallin kokonaispistemääräksi arvioitiin 113/125. Arvioinnin tulos osoittaa, että palvelu on laadukasta ja työhönvalmennusta toteutetaan Siun soten alueella laatukriteerien mukaisesti. Työhönvalmennuksen laatu ja palvelulla saavutetut tulokset perustelevat palvelun tarpeellisuutta myös tulevaisuudessa.