Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa on otettu käyttöön sosiaalinen luototus elokuun alusta alkaen.
Sosiaalinen luotto tarkoittaa kohtuuehtoista lainaa, jota voidaan myöntää perustellusta syystä pohjoiskarjalaiselle henkilölle, jolla ei pienituloisuutensa, vähävaraisuutensa tai muun syyn vuoksi ole mahdollisuutta saada luottoa muilla keinoin. Sosiaalista luottoa voidaan myöntää muun muassa velkojen yhdistämiseen ja velkakierteen katkaisuun, talouden kuntoon saattamiseen, asumisen turvaamiseen, välttämättömiin hankintoihin, sosiaalisen kriisin ylittämiseen tai työllistymisen edistämiseen. Siun sote voi myöntää sosiaalista luottoa 500‑8000 euroa hakemusta kohden, ja lainan takaisinmaksuaika on enintään seitsemän vuotta.
Siun soten alueella sosiaalisen luototuksen tarve painottuu ensisijaisesti työllisyyden edistämiseen sekä lapsiperheköyhyyden ehkäisemiseen. Palvelun tavoitteena on, että Pohjois-Karjalassa saadaan kohennettua työllisyyttä, edesautettua yksilön osallisuutta yhteiskunnan jäsenenä sekä laskettua lapsiperheköyhyyttä.
Palveluun hakeudutaan ottamalla yhteyttä sosiaalipalvelujen keskitettyyn puhelinpalveluun (puh. 013 330 2810), mikä on avoinna arkisin klo 10–14. Puhelinpalvelussa sosiaalihuollon ammattihenkilö arvio alustavasti asiakkaan kokonaistilanteen ja luoton saamisen edellytykset.
Luoton myöntäminen perustuu sosiaalihuoltolain mukaiseen palvelutarpeen arvioon. Luottoa myönnettäessä huomioidaan hakijan tulot ja menot, velat, varallisuus ja ansaintamahdollisuudet. Luottokelpoisuus ja lainan takaisinmaksukyky tarkastetaan osana sosiaalisen luototuksen hakemisprosessia. Hakijaa edellytetään myös tekemään vapaaehtoinen maksuhäiriömerkintä lainan nostamisen yhteydessä.
Luottopäätökset käsitellään työikäisten sosiaalipalveluiden taloussosiaalityössä. Luotosta ja sen takaisinmaksusta laaditaan asiakkaan kanssa sopimus, jonka toteutumista seurataan. Lisäksi luoton saaneella on mahdollisuus taloudelliseen neuvontaan ja ohjaukseen koko luoton takaisinmaksuajan. Vaikka luottopäätöstä ei voitaisikaan tehdä, asiakkaan taloudelliseen tilanteeseen voidaan löytää muita ratkaisukeinoja. Sosiaalinen luotto on aina viimesijainen palvelu suhteessa muihin palveluihin.
Sosiaalisesta luototuksesta annetussa laissa (1133/2002) säädetään sosiaalisen luototuksen palvelun sisällöstä. Elokuussa 2023 voimaan tulevat lakimuutokset edellyttävät hyvinvointialueita tarjoamaan sosiaalisen luototuksen palvelua. Hyvinvointialueet järjestävät sosiaalista luototusta sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisena kuin alueella esiintyvä tarve edellyttää. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus päätti 30.6.2023 kokouksessaan sosiaalisen luoton myöntämisperusteista ja soveltamisohjeista.
Lisätietoja sosiaalisesta luototuksesta löytyy verkkosivuiltamme: Sosiaalinen luototus — siunsote.fi.