Asiakkaan ääni kuulu­ville Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen osalli­suus­oh­jel­massa

”Kyselyitä riittää, mutta mihin niillä on ollut vaiku­tusta?” Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sotessa kyselyillä on ollut suora vaikutus ainakin hyvin­voin­tia­lueen osalli­suus­oh­jelmaan, johon on koottu konkreet­ti­siksi toimen­pi­teiksi asukkailta, henki­lös­töltä ja luotta­mus­hen­ki­löiltä netissä, kunta­kier­rok­silla sekä turuilla ja toreilla kerät­tyjen kyselyjen vastaukset.

– Hyvin­voin­tia­lueen valmis­telun aikana tehtyjen kyselyjen joka ikinen vastaus on käyty läpi ja kitey­tetty konkreet­ti­siksi toimen­pi­teiksi. Osalli­suus­oh­jelman kantavan teeman voikin sanoa olevan asukkaiden äänen kuulu­minen ja näkyväksi tekeminen, kiteyttää Siun soten kumppa­nuus­pääl­likkö Maarita Mannelin.

Osalli­suus­oh­jelma on valmis­teltu hyvin­voin­tia­lueen osalli­suus­va­lio­kun­nassa. Ohjel­ma­luonnos käsiteltiin hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kun­nassa 14.9., josta se lähtee alueval­tuuston päätet­tä­väksi.

– Osalli­suus­va­lio­kunnan henki on ollut se, että haluamme saada pohjois­kar­ja­laiset kokemaan, että Siun soten palvelut ovat heitä varten, ja asukkaille raken­netaan mahdol­li­suuksia tuoda ääntään esille palve­lujen kehit­tä­mi­sessä. Siksi osalli­suus­oh­jelmaan on koottu toimen­pi­teitä, joilla lisäämme organi­saation tietoa siitä, mitä asukkaat haluavat, tarvit­sevat ja toivovat, kertoo osalli­suus­va­lio­kunnan puheen­johtaja Anu Huusko.

Siun soten osalli­suus­oh­jelman laati­minen sattuu oival­liseen ajankohtaan, sillä paraikaa vietetään kansal­lista asiakas- ja potilas­tur­val­li­suus­viikkoa, jonka teemana on osallisuus. Siun sotessa asukas­ky­se­lyillä, asiakas­raa­ti­toi­min­nalla ja kokemus­asian­tun­ti­ja­toi­min­nalla on pitkät perinteet, mutta osalli­suus­oh­jelma laadittiin nyt ensim­mäistä kertaa. Tavoit­teena on myös koordi­noi­dumpi ote osalli­suus­työhön, mikä helpottaa itse asian tekemistä näkyväksi.

Osalli­suus­oh­jelman yksi tavoite – osallis­tu­misen eri mahdol­li­suuksien kokoa­minen verkko­si­vuilla yhteen – on samalla jo toteu­tunut: Siun soten verkko­si­vuille Osallistu ja vaikuta ‑osioon on koottu yhteen eri tavat antaa palau­tetta, vaikuttaa toimintaan, antaa vapaa­eh­toisapua tai vaikka toimia kokemus­asian­tun­tijana. Sisältöä karttuu lisää sitä mukaa, kun osalli­suus­oh­jelman tavoit­teita toteu­tetaan.

Seuraa­vaksi toteu­tukseen lähtee uuden­laisen polis-kysely­alustan pilotointi. Tietoa haetaan polis-kyselyn avulla nuorten yksinäi­syyden kokemuk­sista sekä lapsi­per­heiden tuen tarpeesta. Polis-kyselyn kokeilu on osa Sitran rahoit­tamaa kaksi­vuo­tista Uudet vaikut­ta­misen tavat ‑hanketta.

Osalli­suuden lonkerot ulottuvat laajalle, hyvin­voin­tia­lue­laista strate­giaan sekä asiakkaan oikeuk­sista hyvin­voinnin ja terveyden edistä­miseen, siksi ohjelma käsiteltiin myös hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kun­nassa:

– Osallisuus lisää hyvin­vointia ja hyvin­vointi lisää osalli­suutta. Tämä on myönteinen kehä, joka lisää koettua terveyttä. Lisäksi hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kun­nassa päätämme muun muassa järjes­tö­avus­tuk­sista, ja järjestöt puolestaan ovat merkit­täviä osalli­suuden ja osallis­tu­misen mahdol­lis­tajia. Näin liitos osalli­suuden sekä hyte-toiminnan välillä on selkeä, kuvaa hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunnan puheen­johtaja Virve Mikkonen.

Hyvin­voin­tia­luelain mukaan hyvin­voin­tia­lueiden asukkailla ja palve­lujen käyttä­jillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvin­voin­tia­lueen toimintaan. Osalli­suus­oh­jel­massa kerrotaan tavoitteet ja toimen­piteet osalli­suustyön suunnit­te­lulle, toimen­pi­teille ja onnis­tu­misen arvioin­nille.