”Kyselyitä riittää, mutta mihin niillä on ollut vaikutusta?” Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sotessa kyselyillä on ollut suora vaikutus ainakin hyvinvointialueen osallisuusohjelmaan, johon on koottu konkreettisiksi toimenpiteiksi asukkailta, henkilöstöltä ja luottamushenkilöiltä netissä, kuntakierroksilla sekä turuilla ja toreilla kerättyjen kyselyjen vastaukset.
– Hyvinvointialueen valmistelun aikana tehtyjen kyselyjen joka ikinen vastaus on käyty läpi ja kiteytetty konkreettisiksi toimenpiteiksi. Osallisuusohjelman kantavan teeman voikin sanoa olevan asukkaiden äänen kuuluminen ja näkyväksi tekeminen, kiteyttää Siun soten kumppanuuspäällikkö Maarita Mannelin.
Osallisuusohjelma on valmisteltu hyvinvointialueen osallisuusvaliokunnassa. Ohjelmaluonnos käsiteltiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnassa 14.9., josta se lähtee aluevaltuuston päätettäväksi.
– Osallisuusvaliokunnan henki on ollut se, että haluamme saada pohjoiskarjalaiset kokemaan, että Siun soten palvelut ovat heitä varten, ja asukkaille rakennetaan mahdollisuuksia tuoda ääntään esille palvelujen kehittämisessä. Siksi osallisuusohjelmaan on koottu toimenpiteitä, joilla lisäämme organisaation tietoa siitä, mitä asukkaat haluavat, tarvitsevat ja toivovat, kertoo osallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Anu Huusko.
Siun soten osallisuusohjelman laatiminen sattuu oivalliseen ajankohtaan, sillä paraikaa vietetään kansallista asiakas- ja potilasturvallisuusviikkoa, jonka teemana on osallisuus. Siun sotessa asukaskyselyillä, asiakasraatitoiminnalla ja kokemusasiantuntijatoiminnalla on pitkät perinteet, mutta osallisuusohjelma laadittiin nyt ensimmäistä kertaa. Tavoitteena on myös koordinoidumpi ote osallisuustyöhön, mikä helpottaa itse asian tekemistä näkyväksi.
Osallisuusohjelman yksi tavoite – osallistumisen eri mahdollisuuksien kokoaminen verkkosivuilla yhteen – on samalla jo toteutunut: Siun soten verkkosivuille Osallistu ja vaikuta ‑osioon on koottu yhteen eri tavat antaa palautetta, vaikuttaa toimintaan, antaa vapaaehtoisapua tai vaikka toimia kokemusasiantuntijana. Sisältöä karttuu lisää sitä mukaa, kun osallisuusohjelman tavoitteita toteutetaan.
Seuraavaksi toteutukseen lähtee uudenlaisen polis-kyselyalustan pilotointi. Tietoa haetaan polis-kyselyn avulla nuorten yksinäisyyden kokemuksista sekä lapsiperheiden tuen tarpeesta. Polis-kyselyn kokeilu on osa Sitran rahoittamaa kaksivuotista Uudet vaikuttamisen tavat ‑hanketta.
Osallisuuden lonkerot ulottuvat laajalle, hyvinvointialuelaista strategiaan sekä asiakkaan oikeuksista hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, siksi ohjelma käsiteltiin myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnassa:
– Osallisuus lisää hyvinvointia ja hyvinvointi lisää osallisuutta. Tämä on myönteinen kehä, joka lisää koettua terveyttä. Lisäksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnassa päätämme muun muassa järjestöavustuksista, ja järjestöt puolestaan ovat merkittäviä osallisuuden ja osallistumisen mahdollistajia. Näin liitos osallisuuden sekä hyte-toiminnan välillä on selkeä, kuvaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Virve Mikkonen.
Hyvinvointialuelain mukaan hyvinvointialueiden asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Osallisuusohjelmassa kerrotaan tavoitteet ja toimenpiteet osallisuustyön suunnittelulle, toimenpiteille ja onnistumisen arvioinnille.
- Osallisuusohjelman luonnos hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan 14.9.2023 kokouksen asialistalla
- Osallistu ja vaikuta ‑sivu Siun soten verkkosivuilla: Osallistu ja vaikuta