Asiak­kail­lakin on mahdol­lisuus ilmoittaa havait­se­mistaan vaara­ti­lan­teista hoidossa tai palve­lussa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa uudis­tettiin keväällä 2023 verkko­si­vujen palau­te­lo­makkeet ja otettiin samalla käyttöön erillinen vaara­ti­lan­neil­moitus asiak­kaille ja heidän lähei­silleen.

Asiak­kaiden ja heidän läheis­tensä tekemiä vaara­ti­lan­neil­moi­tuksia on kevään käyttöönoton jälkeen tullut 28 kappa­letta. Verkko­si­vujen kautta on annettu tänä vuonna yli 1300 muuta palau­tetta toimin­nasta. Onko vaara­ti­lan­neil­moi­tuksia tehty siis paljon vai vähän?

– Vaara­ti­lan­neil­moi­tuk­sista saatetaan helposti ajatella, että niiden suuri määrä olisi jotenkin negatii­vinen asia. Toiminnan turval­li­suuden ja jatkuvan paran­ta­misen kannalta se on itse asiassa päinvastoin. Kannus­tamme myös henki­löstöä siihen, että asiakas‑, potilas- ja työtur­val­li­suutta vaaran­tavat asiat huomat­taisiin ajoissa, jolloin ne päästään korjaamaan ja estämään vahin­kojen synty­minen, kertoo potilas­tur­val­li­suus­pääl­likkö Heli Heikkinen Siun sotesta.

– Asiak­kaiden ja läheisten tekemiä vaara­ti­lan­neil­moi­tuksia on vielä vähän siihen nähden, että suurim­malla toimia­lu­eel­lamme henki­lö­kunnan tekemiä ilmoi­tuksia tulee kuukausittain yli parisataa. Asiak­kaiden ja läheisten tekemistä ilmoi­tuk­sista on noussut esille erittäin hyviä havaintoja, joten ehdot­to­masti niitä näkökulmia kaivat­taisiin lisää. Ei me ammat­ti­laiset aina osata katsoa asiaa asiakkaan tai läheisen silmin, Heikkinen jatkaa.

Jos asiakas tai läheinen havaitsee palve­lussa tapah­tumia tai tilan­teita, jotka vaaran­tavat turval­li­suutta ja jotka aiheut­tivat tai olisivat voineet aiheuttaa haittaa, kannattaa asia ottaa heti esille henki­lö­kunnan kanssa tai tehdä siitä vaara­ti­lan­neil­moitus. Vaara­ti­lanne voi olla esimer­kiksi tilanne, jossa kotihoito-ohjeet ovat epäselvät, risti­rii­taiset tai puuttuvat, ikäih­minen kotiu­tetaan ilman yhtey­den­ottoa läheiseen tai kotihoitoon, tai asiak­kaalle on toimi­tettu vaikkapa toiseen henkilöön liittyviä tietoja.

Niin henki­lö­kunnan kuin asiak­kaiden ja läheis­tenkin tekemät vaara­ti­lan­neil­moi­tukset käydään läpi yksiköissä, ja mietitään toimen­piteet. Asiak­kailta ja lähei­siltä tulleiden ilmoi­tusten perus­teella on muun muassa kirkas­tettu toimin­ta­tapoja yksikön sisällä, tehos­tettu viestintää sekä järjes­tetty koulu­tusta.

Vaara­ti­lan­neil­moi­tuksen voi tehdä sähköi­sesti Siun soten verkko­si­vujen kautta osoit­teessa www.siunsote.fi/vaaratilanneilmoitus. Ilmoi­tuksen voi tehdä nimet­tömänä tai jättää yhteys­tie­tonsa, jolloin Siun sotelta ollaan yhtey­dessä ilmoit­tajaan.

Avoimen palautteen ja vaara­ti­lan­neil­moi­tuksen lisäksi asiak­kailla ja potilailla on oikeus myös muiden oikeus­tur­va­kei­nojen käyttä­miseen, kuten muistu­tuksen tai hallin­to­kan­telun laati­miseen, potilas- ja lääke­va­hin­koil­moi­tuksen tekemiseen tai vahin­gon­kor­vauksen hakemiseen esine­va­hin­goissa. Sosiaali- ja potilas­asia­mie­heltä saa tarvit­taessa lisätietoa näiden laati­mi­sessa.

Erilaiset tavata antaa palau­tetta, osallistua ja vaikuttaa Siun soten toimintaan on koottu verkko­si­vuil­lemme osoit­teeseen www.siunsote.fi/osallistu-ja-vaikuta.