Pohjois-Karjalassa toteutetaan 4.9.–8.10. kaikille yli 13-vuotiaille suunnattu päihdetilannekysely. Kyselyllä selvitetään pohjoiskarjalaisten näkemyksiä päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden ja rahapelien käytöstä sekä mielipiteitä päihdehaittojen vähentämisen keinoista. Kyselyyn vastaamalla voi ilmaista näkemyksensä esimerkiksi siitä, miten kokee päihteiden käytön näkyvän omalla asuinalueellaan, millaisia ilmiöitä on viime aikoina havainnut tai onko ollut huolissaan omasta tai läheisen päihteiden käytöstä.
Päihdetilannekyselyyn vastataan täyttämällä joko sähköinen tai paperinen kyselylomake. Kyselyyn pääsee vastaamaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen verkkosivuilta. Paperisia lomakkeita löytyy kaikista maakunnan kirjastoista, eri kohtaamispaikoista ja kuntien asiakaspalvelupisteistä.
Toivomme eri-ikäisten asukkaiden osallistumista kyselyyn. Erityisesti kuntia hyödyttävät eri-ikäisten asukkaiden vastaukset, sillä ehkäisevän päihdetyön tarpeet vaihtelevat ikäryhmittäin. Rohkeasti vain esittämään omia ajatuksiaan, ottamaan kantaa sekä tuomaan esille kehittämisen paikkoja ja tärkeitä toiminnan kohteita, kannustaa terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Vlasoff Kansanterveyden keskuksesta.
Edellinen päihdetilannekysely toteutettiin puolitoista vuotta sitten, ja sen pohjalta kunnat ja hyvinvointialue ovat suunnanneet ehkäisevän päihdetyön toimenpiteitä esimerkiksi alaikäisille päihteiden välittämiseen puuttumiseen. Päihdetilannekyselyn tuloksia käytetään laajemminkin ehkäisevän päihdetyön kehittämiseen, suunnitteluun ja toteuttamiseen Pohjois-Karjalassa myös tulevina vuosina.
Ehkäisevälle päihdetyölle on valtavasti tarvetta alueellamme, sillä päihteiden käyttö on edelleen varsin yleistä eri ikäryhmissä. Huolestuttavia ovat tuoreet tiedot Pohjois-Karjalan aikuisväestön korkeasta alkoholisairastavuudesta ja lisääntyneistä nuorten huumekuolemista. Uusilla nikotiinituotteilla taas houkutellaan erityisesti lapsia ja nuoria käyttäjiksi, ja uusia ilmiöitä ilmaantuu nopeastikin kuten kävi viime syksynä sähkösavukkeiden osalta, sanoo ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Siun sotesta.
Päihdetilannekyselystä vastaa Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa ‑hanke, jota toteuttavat Siun sote, Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskus ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys yhdessä Pohjois-Karjalan kuntien kanssa. Hanketta rahoittavat lisäksi Euroopan Sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.
Vastaa kyselyyn
Kyselyyn vastaaminen tapahtuu nimettömänä ja luottamuksellisesti, ja se vie aikaa noin 10–15 minuuttia. Tiedottaminen ja raportoiminen tuloksista tehdään niin, ettei yksittäisten vastaajien vastaukset ole tunnistettavissa.
Sähköiseen kyselylomakkeeseen
Katso paikat, joissa voi täyttää paperisen lomakkeen
Kiitos osallistumisesta!