Siun soten vammais­pal­ve­luissa kirjataan asiakkaan kanssa yhdessä – ”on tärkeää saada oma ääni kuuluviin”

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten vammais­pal­ve­luissa pyritään siihen, että kirjaukset tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. Osallistava kirjaa­minen on käytössä vammais­pal­ve­lujen tuetussa asumi­sessa sekä työ- ja päivä­toi­min­nassa.

Sosiaali- ja tervey­den­huol­lossa ammat­ti­hen­ki­löllä on velvoite kirjata kaikki tarpeel­liset asiakas- ja potilas­tiedot asiakas- ja potilas­tie­to­jär­jes­telmään. Osallis­ta­valla kirjaa­mi­sella tarkoi­tetaan sitä, että asiakas on mukana näiden kirjausten tekemi­sessä. Osallis­tavaa kirjaa­mista voi olla esimer­kiksi kirjausten lukeminen ääneen asiak­kaalle tai kirjausten suunnittelu ja tekeminen yhdessä asiakkaan kanssa.

– Osallis­tavan kirjaa­misen ehdoton hyöty on se, että asiakkaan mielipide tulee näkyväksi. Näin saamme asiak­kaalta palau­tetta tukikäynnin tai päivä­toi­minnan onnis­tu­mi­sesta. Samalla myös asiakkaat tulevat tietoi­seksi ohjaajan näkemyk­sestä, kuten tuen tarpeesta. Palaut­teiden perus­teella voimme muokata joko palvelun sisältöä tai perus­tella sitä asiak­kaalle paremmin ja näkyvämmin, palve­lue­si­henkilö Tarja Huotari pohtii.

Siun soten vammais­pal­ve­lujen tuetussa asumi­sessa on aloitettu osallistava kirjaa­minen vuosien 2022–2023 aikana. Työ- ja päivä­toi­min­noissa on tehty kirjauksia asiak­kaita mukaan osallistaen vuodesta 2020 saakka. Työ- ja päivä­toi­min­noissa kirjataan asiak­kaiden kanssa yhdessä esimer­kiksi asiak­kaiden itselleen asettamat toiminnan tavoitteet. Saadut kokemukset osalis­ta­vasta kirjaa­mi­sesta ovat olleet myönteisiä.

– Työnte­ki­jöiltä saatu palaute on ollut myönteistä. Kun kirjaa­minen tapahtuu tukikäynnin aikana, kirjauk­sista tulee tarkempia. Lisäksi avoimuus lisääntyy, kun asiakkaan mielipide huomioidaan kirjauk­sissa ja hän on tietoinen siitä, mitä kirjataan. Osallistava kirjaa­minen parantaa kirjaa­misen laatua ja vahvistaa asiakas­osal­li­suutta, Huotari kuvailee saamaansa palau­tetta.

Yhdessä kirjaa­malla asiakkaan ääni kuuluviin

Pekka Nissinen ja tuetun asumisen ohjaaja Marianne Ihanus ovat tehneet yhdessä tuetun asumisen tukikäyntien kirjaukset noin kahden vuoden ajan.

– Yhdessä kirjaa­minen on tuntunut mukavalta. Olen ohjaajan kaverina kirjaa­massa, mitä olemme yhdessä tehneet, Nissinen kertoo.

– Teemme tukikäyntien kirjaukset yhdessä keskus­tellen. Pohdimme yhdessä tukikäynnin päätteeksi, mitä olemme tänään tehneet, miten olemme kokeneet päivän tekemiset ja mikä on käynnin tulos. On tärkeää, että osallis­tavan kirjaa­misen voi ottaa jokai­selle käynnille mukaan, Ihanus jatkaa.

Asiakas­osal­li­suuden toteu­tu­minen edellyttää mahdol­li­suutta osallistua ja tuoda esiin omia näkemyksiä ja kokemuksia. Osalli­suutta tukee se, että asiakas pääsee olemaan mukana kirjausten tekemi­sessä, saa vaikuttaa kirjausten sisältöön ja saa oman äänensä kuuluviin.

– Osallisuus on tärkeä asia. Jotta osallisuus toteutuu hyvin, asiak­kaiden kanssa on tärkeää käydä läpi, mikä on kirjaa­misen tarkoitus ja miksi asioita kirjataan, Ihanus painottaa.

– On tärkeää saada oma ääni kuuluviin. Yhdessä kirjaa­minen on yksi keino siihen, Nissinen pohtii.

Osallis­tavan kirjaa­misen tavoit­teena on tuoda esiin sekä asiakkaan että työnte­kijän näkökulma kirjauk­sissa. Yhdessä kirjaa­malla asiakas ja työntekijä pääsevät raken­tamaan yhteistä ymmär­rystä tukikäynnin sisäl­löistä.

– Osallis­ta­valla kirjaa­mi­sella pyritään siihen, että asiakkaan ajatukset ja kokemukset tulisivat näkyväm­mäksi, Ihanus kertoo.

– Osallis­tavan kirjaa­misen myötä tiedot tulee kirjattua järjes­telmään eri tavalla. Tekstistä tulee omannä­köinen, kun asiakas on tekstin luomi­sessa mukana ja havainnoi itse, mitä kirjataan, Ihanus jatkaa.

Kirjauksien tekeminen yhdessä auttaa jäsen­tämään tukikäynnin sisältöä. Avoin keskustelu tukikäynnin sisäl­löistä ja siihen liitty­neistä tunnel­mista vahvis­tavat asiakkaan ja ohjaajan välistä luotta­musta.

– Luottamus rakentuu eri tavalla asiakkaan ja ohjaajan välille, kun keskus­te­lemme avoimesti päivän kuulu­mi­sista. On myös tärkeää, että kaiken­laiset tunteet saa purkaa käynnin päätteeksi. Jos jokin asia on harmit­tanut tukikäynnin aikana, sen voi käydä vielä päivän päätteeksi kirjaa­misen yhtey­dessä läpi, Ihanus kertoo.

– Ja onhan se yhdessä kirjaa­minen myös maailman paran­nusta samalla, Nissinen kiteyttää hymyillen.