Siun sotessa kokeillaan uutta tapaa kerätä asukkaiden näkemyksiä — Nuori, tule jakamaan ajatuk­siasi yksinäi­syy­destä!

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote kutsuu alueen nuoria kokei­lemaan uuden­laista Polis-kysely­alustaa osallis­tu­misen ja vaikut­ta­misen kanavana. Alustalla järjes­tetään vuoro­vai­kut­teisia kyselyjä pohjois­kar­ja­lai­sille nuorille ja lapsi­per­heille eri teemoista vuosien 2023–2024 aikana.

Ensim­mäinen kysely on suunnattu nuorille ja sen pääteemana on yksinäisyys. Polis-alustalla osallis­tujat voivat nimet­tö­mästi ilmaista, mitä mieltä he ovat yksinäi­syy­destä esite­tyistä väitteistä. Alustan väitteet on luotu yhteis­työssä maakun­nal­lisen nuori­so­val­tuuston kanssa ja ne ottavat kantaa muun muassa siihen, huomaa­vatko aikuiset nuorten yksinäi­syyden tai lisääkö yksinäisyys nuorten päihteiden käyttöä.

Vastaajat voivat myös itse lisätä kysely­alus­talle uusia väitteitä. Siun soten työnte­kijät moderoivat kommen­tointia. Moderoin­nilla varmis­tetaan, ettei alustalle eksy sopimat­tomia väitteitä ja keskustelu pysyy osallis­tu­jille turval­lisena.

Kysely­tu­lok­sista muodos­tetaan yhteenveto ja vastauksia tullaan käsit­te­lemään eri tavoin esimer­kiksi maakun­nal­lisen nuori­so­val­tuuston sekä hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunnan kanssa. Vastauksia hyödyn­netään myös mahdol­li­suuksien mukaan päätök­sen­teossa, kun tulokset viedään alueval­tuus­tolle.

Kysely yksinäi­syy­destä on avoinna 19.9.–31.10.2023 klo 11:00 saakka. Kysely­alus­talle pääset seuraa­vasta linkistä: Polis — Osallistu ja kerro mieli­pi­teesi yksinäi­syyteen liittyen (digifinland.fi).

Mikä on Polis-alusta ja miten se toimii?

Polis on avoimeen lähde­koodiin perustuva kysely­alusta, joka mahdol­listaa suurten ryhmien osallis­tu­misen mieli­pi­teiden ja ajatusten vaihtoon tietyn aiheen ympärillä.

Kyselyn järjes­täjät muotoi­levat alustalle pohja­väit­teitä valit­se­mastaan aiheesta. Osallis­tujat ilmai­sevat mieli­pi­teensä väitteisiin äänes­tä­mällä ’samaa mieltä’, ’eri mieltä’ tai ohitta­malla. Äänes­tys­tu­losten mukaan alusta jaottelee osallis­tujat ryhmiin mieli­pi­teiden saman­lai­suuden ja eriäväi­syyden mukaan. Osallis­tujat vievät vuoro­pu­helua eteenpäin muotoi­le­malla uusia väitteitä äänes­tet­tä­väksi. Kyselyn edetessä alusta tuo yhä paremmin esille väitteitä, joista osallis­tujat ovat samaa mieltä ja rakentaa näin yhteistä näkemystä aiheesta.

Polis-alustan tarkoi­tuksena on tuoda ihmisiä yhteisen asian äärelle sekä mahdol­listaa aiheen käsittely ja mieli­pi­teiden jakaminen raken­ta­valla tavalla. Järjes­telmä tuottaa reaaliai­kai­sesti tietoa siitä, mistä osallis­tujat ovat saman­mie­lisiä ja missä mieli­pi­teissä löytyy eroavai­suuksia. Polis-alustan tavoit­teena on toimia helppona ja vaikut­tavana osallis­tu­misen keinona.

Polis-alustan kokeilu on osa Sitran hallin­noimaa hanketta

Polis-alustan kokeilu on osa Sitran Kohti vaikut­tavaa asukas­osal­li­suutta ‑hanketta, johon Siun sote lähti mukaan vuoden 2023 alusta.

Hankkeen tavoit­teena on vahvistaa eri toimi­joiden välistä luotta­musta, muodostaa uusia kumppa­nuuksia sekä vahvistaa oikeu­den­mu­kai­suuden kokemusta osana kehit­tä­mis­työtä ja päätök­sen­tekoa. Tarkoi­tuksena on saada alueemme asukkaiden ääni kuuluviin ja tunnistaa jo ennalta alueel­lisia kehit­tä­mis­tar­peita sekä tulevai­suuden ilmiöitä.

Tulevai­suu­dessa asukkaiden digitaa­linen osallis­tu­minen päätök­sen­tekoon on yhä yleisempää. Kokei­lujen aikana kehitetyt mallit ja työkalut jaetaan kaikkien hyvin­voin­tia­lueiden käyttöön. Hyvin­voin­tia­lueiden kanssa tehtävien kokei­lujen yhteis­työ­kump­panina toimii Sitran lisäksi DigiFinland, joka vastaa Polis-alustan käytön tekni­sestä toteu­tuk­sesta.