Maakun­nal­linen yksinäi­syys­työ­ryhmä pyrkii tekemään yksinäi­syy­destä näkyvämpää – tule kuunte­lemaan ja keskus­te­lemaan aiheesta!

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote on osa maakun­nal­lista yksinäi­syys­työ­ryhmää, jonka tavoit­teena on nostaa yksinäisyys puheeksi maakunnan nuorten ja heidän ympäril­länsä toimivien ammat­ti­laisten, vapaa­eh­toisten ja muiden aikuisten keskuu­dessa. Yksinäi­syys­työ­ryhmä pyrkii tekemään yksinäi­syy­destä ilmiönä näkyvämmän ja lisäämään nuorta ympäröivien aikuisten ymmär­rystä ja tietoutta yksinäi­syy­destä.

Maakun­nal­linen yksinäi­syys­työ­ryhmä koostuu paikal­li­sista lasten ja nuorten parissa toimi­vista tahoista. Työryh­mässä on Siun soten lisäksi edustusta paikal­li­sista järjes­töistä, oppilai­tok­sista ja kunnista. Lisäksi yksinäi­syys­työ­ryhmä tekee yhteis­työtä maakunnan nuorten kanssa. Maakun­nal­linen yksinäi­syys­työ­ryhmä on perus­tettu keväällä 2021.

– Korona-aika pahensi yksinäi­syyden kokemusta kaikissa ikäryh­missä. Yksinäi­syy­dellä on paljon negatii­visia vaiku­tuksia yksilön koettuun terveyteen ja hyvin­vointiin sekä yhteyksiä lisään­ty­neeseen sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen käyttöön. On ensiar­voisen tärkeää, että yksinäi­syy­destä puhutaan ja siihen pyritään puuttumaan, Siun soten kehit­tä­mis­johtaja ja yksinäi­syys­työ­ryhmän puheen­johtaja Heli Aalto painottaa.

– Yksinäi­syys­työ­ryhmä on nostanut puheeksi lasten ja nuorten yksinäi­syyden laajalti maakun­nas­samme. Olemme keränneet eri keinoin nuorilta näkemyksiä ja kokemuksia yksinäi­syy­destä, muun muassa Kysy nuorilta yksinäi­syy­destä ‑kampanjan ja Polis-kyselyjen muodossa. Parhaillaan olemme mietti­mässä, miten yksinäi­syyden tunnis­ta­minen ja ehkäisy saataisiin osaksi elinta­paoh­jauksen prosesseja, Aalto kertoo.

Kysy nuorilta yksinäi­syy­destä ‑kampanjan aikana toteu­te­tuista kyselyistä ja keskus­te­luista ilmeni, että nuoret kokevat yksinäi­syyttä eniten koulu­ym­pä­ris­tössä. Nuoret myös toivoivat aikuisten ymmär­tävän paremmin heidän yksinäi­syy­tensä kokemuksia.

Nuorten toiveiden pohjalta yksinäi­syys­työ­ryhmä haastoi Pohjois-Karjalan koulut ja oppilai­tokset järjes­tämään vanhem­pai­nillan nuorten yksinäi­syyden vähen­tä­miseen liittyen. Yksinäi­syys­työ­ryhmä tarjosi myös tukea kouluille vanhem­pai­nil­tojen järjes­tä­miseen ja tuotti materi­aalia yksinäi­syys­tee­masta koulujen hyödyn­net­tä­väksi. Lisäksi Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun sosiaali- ja tervey­sa­lojen opiske­lijat ovat jalkau­tuneet kouluihin ja toisen asteen oppilai­toksiin ympäri maakuntaa keskus­te­lemaan yksinäi­syy­destä osana hyvin­voinnin, terveyden ja toimin­ta­kyvyn edistä­misen harjoittelu ‑opinto­ko­ko­nai­suutta.

– Yksinäi­syys­työ­ryhmä on kuullut alueemme nuoria ja suunni­tellut toimintaa nuorten toiveet huomioiden. Nuoret kertoivat kokevansa yksinäi­syyttä eniten koulu­ym­pä­ris­töstä. On siis tärkeää, että teemaa käsitellään eri tavoin kouluissa, esimer­kiksi vanhem­pai­nil­tojen ja teema­päivien muodossa, Aalto kertoo.

Yksinäisyys on tunnis­tettu Pohjois-Karja­lassa haasta­vaksi ilmiöksi, johon eri toimijat haluavat puuttua yhdessä.

– Maakun­nal­li­sessa yksinäi­syys­työ­ryh­mässä käsit­te­lemme sekä itse toteu­tet­tujen tiedon­ke­ruiden että valta­kun­nal­listen koulu­ter­veys­ky­se­lyjen tuloksia. Näiden pohjalta olemme lähteneet miettimään konkreet­tisia tekoja yksinäi­syyden esiin nosta­mi­seksi. Yksinäi­syys­työ­ryhmän rikkautena on se, että eri toimijat tekevät yhteis­työtä yli organi­saa­tio­ra­jojen yksinäi­syyden vähen­tä­mi­seksi, kehit­tä­mis­pääl­likkö Anne Pyykkönen Pohjois-Karjalan Sosiaa­li­tur­vayh­dis­tyk­sestä pohtii.

– Toivomme, että mahdol­li­simman moni lasten ja nuorten ympärillä oleva aikuinen pysäh­tyisi aiheen äärelle. Lokakuun lopussa järjes­tämme Lasten ja nuorten yksinäisyys ‑foorumin, jossa on mahdol­lista päästä kuunte­lemaan ja keskus­te­lemaan tärkeästä aiheesta, Pyykkönen jatkaa.

Lasten ja nuorten yksinäisyys ‑foorumi 23.10. klo 15.00 – terve­tuloa mukaan!

Avoin eettinen foorumi järjestää yhteis­työssä maakun­nal­lisen yksinäi­syys­työ­ryhmän kanssa Lasten ja nuorten yksinäisyys ‑foorumin maanan­taina 23.10.2023 klo 15.00–17.00.

Lasten ja nuorten yksinäisyys ‑foorumi sisältää yksinäi­syys­työ­ryhmän toiminnan esittelyn, kokemus­pu­heen­vuoroja, asian­tun­ti­ja­pu­heen­vuoroja lasten ja nuorten yksinäi­syy­destä sekä yhteistä keskus­telua teemaan liittyen.

Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnos­tu­neille. Tilaisuus järjes­tetään Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalan M‑talon audito­riossa ja siihen voi osallistua myös Teams-etäyh­tey­dellä.

Tilai­suuden ohjelma:

14.30 Kahvi­ti­laisuus

15.00 Mikä yksinäi­syys­työ­ryhmä? Kehit­tä­mis­johtaja Heli Aalto, Siun sote ja kehit­tä­mis­pääl­likkö Anne Pyykkönen, Pohjois-Karjalan Sosiaa­li­tur­vayh­distys ry

15.10 Kokemus­pu­heen­vuorot

15.30 Havaintoja nuorten yksinäi­syy­destä, FT, projek­ti­pääl­likkö Aino Tormu­lainen

15.45 Lasten ja nuorten yksinäisyys, kasva­tus­tieteen professori Niina Junttila

16.15 Keskustelu

16.45 Yhteenveto ja loppusanat

17.00 Tilaisuus päättyy
 

Voit ilmoit­tautua mukaan 19.10.2023 mennessä Onni-koulu­tus­ka­len­terin kautta: Koulu­tus­ka­lenteri (pkssk.fi).