Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote on osa maakunnallista yksinäisyystyöryhmää, jonka tavoitteena on nostaa yksinäisyys puheeksi maakunnan nuorten ja heidän ympärillänsä toimivien ammattilaisten, vapaaehtoisten ja muiden aikuisten keskuudessa. Yksinäisyystyöryhmä pyrkii tekemään yksinäisyydestä ilmiönä näkyvämmän ja lisäämään nuorta ympäröivien aikuisten ymmärrystä ja tietoutta yksinäisyydestä.
Maakunnallinen yksinäisyystyöryhmä koostuu paikallisista lasten ja nuorten parissa toimivista tahoista. Työryhmässä on Siun soten lisäksi edustusta paikallisista järjestöistä, oppilaitoksista ja kunnista. Lisäksi yksinäisyystyöryhmä tekee yhteistyötä maakunnan nuorten kanssa. Maakunnallinen yksinäisyystyöryhmä on perustettu keväällä 2021.
– Korona-aika pahensi yksinäisyyden kokemusta kaikissa ikäryhmissä. Yksinäisyydellä on paljon negatiivisia vaikutuksia yksilön koettuun terveyteen ja hyvinvointiin sekä yhteyksiä lisääntyneeseen sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöön. On ensiarvoisen tärkeää, että yksinäisyydestä puhutaan ja siihen pyritään puuttumaan, Siun soten kehittämisjohtaja ja yksinäisyystyöryhmän puheenjohtaja Heli Aalto painottaa.
– Yksinäisyystyöryhmä on nostanut puheeksi lasten ja nuorten yksinäisyyden laajalti maakunnassamme. Olemme keränneet eri keinoin nuorilta näkemyksiä ja kokemuksia yksinäisyydestä, muun muassa Kysy nuorilta yksinäisyydestä ‑kampanjan ja Polis-kyselyjen muodossa. Parhaillaan olemme miettimässä, miten yksinäisyyden tunnistaminen ja ehkäisy saataisiin osaksi elintapaohjauksen prosesseja, Aalto kertoo.
Kysy nuorilta yksinäisyydestä ‑kampanjan aikana toteutetuista kyselyistä ja keskusteluista ilmeni, että nuoret kokevat yksinäisyyttä eniten kouluympäristössä. Nuoret myös toivoivat aikuisten ymmärtävän paremmin heidän yksinäisyytensä kokemuksia.
Nuorten toiveiden pohjalta yksinäisyystyöryhmä haastoi Pohjois-Karjalan koulut ja oppilaitokset järjestämään vanhempainillan nuorten yksinäisyyden vähentämiseen liittyen. Yksinäisyystyöryhmä tarjosi myös tukea kouluille vanhempainiltojen järjestämiseen ja tuotti materiaalia yksinäisyysteemasta koulujen hyödynnettäväksi. Lisäksi Karelia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalojen opiskelijat ovat jalkautuneet kouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin ympäri maakuntaa keskustelemaan yksinäisyydestä osana hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistämisen harjoittelu ‑opintokokonaisuutta.
– Yksinäisyystyöryhmä on kuullut alueemme nuoria ja suunnitellut toimintaa nuorten toiveet huomioiden. Nuoret kertoivat kokevansa yksinäisyyttä eniten kouluympäristöstä. On siis tärkeää, että teemaa käsitellään eri tavoin kouluissa, esimerkiksi vanhempainiltojen ja teemapäivien muodossa, Aalto kertoo.
Yksinäisyys on tunnistettu Pohjois-Karjalassa haastavaksi ilmiöksi, johon eri toimijat haluavat puuttua yhdessä.
– Maakunnallisessa yksinäisyystyöryhmässä käsittelemme sekä itse toteutettujen tiedonkeruiden että valtakunnallisten kouluterveyskyselyjen tuloksia. Näiden pohjalta olemme lähteneet miettimään konkreettisia tekoja yksinäisyyden esiin nostamiseksi. Yksinäisyystyöryhmän rikkautena on se, että eri toimijat tekevät yhteistyötä yli organisaatiorajojen yksinäisyyden vähentämiseksi, kehittämispäällikkö Anne Pyykkönen Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksestä pohtii.
– Toivomme, että mahdollisimman moni lasten ja nuorten ympärillä oleva aikuinen pysähtyisi aiheen äärelle. Lokakuun lopussa järjestämme Lasten ja nuorten yksinäisyys ‑foorumin, jossa on mahdollista päästä kuuntelemaan ja keskustelemaan tärkeästä aiheesta, Pyykkönen jatkaa.
Lasten ja nuorten yksinäisyys ‑foorumi 23.10. klo 15.00 – tervetuloa mukaan!
Avoin eettinen foorumi järjestää yhteistyössä maakunnallisen yksinäisyystyöryhmän kanssa Lasten ja nuorten yksinäisyys ‑foorumin maanantaina 23.10.2023 klo 15.00–17.00.
Lasten ja nuorten yksinäisyys ‑foorumi sisältää yksinäisyystyöryhmän toiminnan esittelyn, kokemuspuheenvuoroja, asiantuntijapuheenvuoroja lasten ja nuorten yksinäisyydestä sekä yhteistä keskustelua teemaan liittyen.
Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tilaisuus järjestetään Pohjois-Karjalan keskussairaalan M‑talon auditoriossa ja siihen voi osallistua myös Teams-etäyhteydellä.
Tilaisuuden ohjelma:
14.30 Kahvitilaisuus
15.00 Mikä yksinäisyystyöryhmä? Kehittämisjohtaja Heli Aalto, Siun sote ja kehittämispäällikkö Anne Pyykkönen, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry
15.10 Kokemuspuheenvuorot
15.30 Havaintoja nuorten yksinäisyydestä, FT, projektipäällikkö Aino Tormulainen
15.45 Lasten ja nuorten yksinäisyys, kasvatustieteen professori Niina Junttila
16.15 Keskustelu
16.45 Yhteenveto ja loppusanat
17.00 Tilaisuus päättyy
Voit ilmoittautua mukaan 19.10.2023 mennessä Onni-koulutuskalenterin kautta: Koulutuskalenteri (pkssk.fi).