”Niin pientä huolta ei ole, etteikö siitä voisi puhua” – Nuoret voivat keskus­tella ammat­ti­laisen kanssa mieltä paina­vista asioista etänä

13–17-vuotiailla nuorilla on mahdol­lisuus keskus­tella ammat­ti­laisen kanssa mielen hyvin­vointia tukevista asioista etäyh­teyden välityk­sellä. Uusi palvelu on tarjolla Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huol­lossa.

Uudessa palve­lussa nuori tai hänen huolta­jansa voivat varata Siun soten verkkoa­jan­va­rauksen kautta yhtey­den­ot­toajan asiakas­koor­di­naat­to­rille. Ajan pääsee varaamaan Siun soten verkkoa­jan­va­rauk­sesta. Palve­luksi valitaan asiakas­koor­di­naat­to­rille yhtey­den­ot­to­pyyntö ja haetaan vapaat ajat. Aika varataan nuoren nimellä ja puhelin­nu­me­rolla sekä täytetään esitie­to­lomake ohjeis­tuk­sessa olevan linkin kautta.

Asiakas­koor­di­naattori soittaa varattuna aikana nuorelle tai hänen huolta­jalleen ja tekee alustavan tilan­nearvion yhdessä nuoren ja/tai hänen huolta­jansa kanssa puheli­mitse. Tarvit­taessa varataan jatko­ta­paa­misia, jotka tapah­tuvat video­yh­teyden tai puhelimen välityk­sellä nuoren tai huoltajan toiveen mukai­sesti.

Palvelun avulla mielen hyvin­vointia tukevia käyntejä voidaan tarjota kaikille Pohjois-Karjalan nuorille asuin­paik­ka­kun­nasta riippu­matta. Palvelu tarjoaa kiiree­töntä ensivaiheen tukea. Palvelu ei vastaa kriisiy­ty­neeseen, kiireel­listä apua vaativaan tilan­teeseen.

Tavoit­teena on, että nuori tulee kuulluksi ja löytää ammat­ti­laisen tuella tarvit­se­mansa avun mieltä kuormit­tavaan asiaan mahdol­li­simman varhain. Niin pientä huolta ei ole, etteikö siitä voisi puhua. Olennaista on, että nuori itse voi toimia oman elämänsä asian­tun­tijana, asiakas­koor­di­naattori Susa Pursiainen kertoo.

Palvelu on pilot­ti­ko­keilu ja osa Hyvin­vointia ja kestäviä sosiaali- ja tervey­den­huollon palveluja Pohjois-Karja­lassa ‑hanketta. Kehit­tä­mis­työllä pyritään löytämään uusia väyliä nuorten mielen hyvin­voinnin tukemiseen.