Yhdessä tehden vaikut­ta­vimmat palvelut – järjestö- ja vapaa­eh­tois­toi­minta on tärkeä osa ikään­ty­neiden palveluja

Siun soten ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­luissa pyritään aktii­vi­sesti tukemaan asukkaiden oman näköistä elämää. Yhtei­söl­li­sessä asumi­sessa ja ympäri­vuo­kau­ti­sessa palve­lua­su­mi­sessa asukkaat asuvat omissa kodeissaan. Asukkaan tarvit­semat palvelut järjes­tetään hänen tarpeensa mukai­sesti, mutta samalla koros­tetaan asukkaan mahdol­li­suutta elää omaa elämäänsä.

Asumi­syk­si­kössä oman kotinsa ympärillä asukkailla on myös naapurit ja henki­lö­kunta, jotka luovat yhteisön. Tärkeä osa yhteisöä ovat myös vapaa­eh­toiset.

Ikään­ty­neiden liikku­minen voi olla jo vaikeaa eikä kulke­minen esimer­kiksi kulttuu­ri­ta­pah­tumiin ole mahdol­lista. Myös ikään­tyneen näkökyvyn heiken­ty­minen voi estää itsenäi­sesti ulkoilun tai vaikeuttaa lukemista tai muuta harras­ta­mista. Vapaa­ehtois- ja järjes­töyh­teistyön avulla asumi­syk­si­köissä voidaan tarjota monipuo­lista vapaa-ajan toimintaa asukkaille aina kulttuu­rie­lä­myk­sistä lukuhetkiin ja ulkoiluun.

Järjestö- ja vapaa­eh­tois­toi­minta on merkittävä voimavara

Siun soten yhdeksi strate­gi­seksi tavoit­teeksi on nostettu ennal­taeh­käisy sekä hyvin­voinnin, terveyden ja turval­li­suuden edistä­misen yhdessä asukkaiden ja yhteis­työ­kump­pa­neiden kanssa. Tätä tavoi­tetta toteu­tetaan ikään­ty­neiden asumi­syk­si­köissä mm. järjestö- ja vapaa­eh­tois­toi­min­nalla.

Tavoit­teena on, että järjes­töjen ja vapaa­eh­toisten kanssa tehtävä yhteistyö on säännöl­linen ja luonnol­linen osa asumi­syk­si­köiden arkea. Osana Tulevai­suuden sote-keskus ‑hanketta Siun sotessa onkin laadittu ohjeet yhteistyön toteut­ta­mi­selle ja koottu järjestö- ja vapaa­eh­tois­toi­minnan yhdys­hen­ki­löiden verkosto toiminnan kehit­tä­mistä varten.

- Vapaa­eh­tois­työllä on iso merkitys asukkaille, koska useim­missa asumi­syk­si­köissä on ajoittain haasteita järjestää aikaa virike­toi­mintaan vakituisen henki­löstön puolesta. Vapaa­ehtois- ja järjes­tö­toi­minta tuo asukkaille hyvin­vointia ja iloa arkeen muun muassa järjes­tä­mällä erilaisia teema­päiviä ja toimin­ta­tuo­kioita. Ohjel­massa voi olla esimer­kiksi musiik­ki­tuo­kioita, ulkoilua, leivontaa ja askar­telua. Yhdessä vietetyt hetket vähen­tävät yksinäi­syyttä ja lisäävät sosiaa­lista vuoro­vai­ku­tusta, ikäih­misten asumis­pal­ve­lujen läntisen alueen palve­lu­pääl­likkö Minna Sjölander kertoo

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Vanhoja käsitöitä, esineitä ja työkaluja pöydällä.

Toimintaa asukkaiden kiinnos­tusten mukaan

Järjes­töjen ja vapaa­eh­toisten toiminta asumi­syk­si­köissä voi olla hyvin monipuo­lista. Kaiken toiminnan lähtö­kohtana on kuitenkin asukkaiden tarpeet ja mielen­kiinnon kohteet. Asukkaita osallis­tetaan toiminnan suunnit­teluun.

- Henki­lö­kunta kartoittaa asukkaiden mielty­myksiä, kuten aikai­sempia harras­tuksia, heti asumi­syk­sikköön muutta­misen yhtey­dessä ja aina arjessa. Asukkaat osallis­tuvat tuokioihin aina vapaa­eh­toi­sesti, Sjölander kertoo.

- Siun soten asumi­syk­si­köissä tehdään suunni­telma virkis­tys­pal­ve­luissa. Meillä asukkaiden kuule­mista varten on laadittu kysely­lomake, jolla kartoi­tetaan asukkaiden ja heidän läheis­tensä toiveita. Lomak­keessa kysytään laajasti asukkaan kiinnos­tuksen kohteita ja ylipäätään haluk­kuutta osallistua yhteiseen toimintaa. Vastauksia hyödyn­netään sitten virkis­tys­pal­ve­lujen suunni­telmaa tehtäessä, Kyrölän ja Kotorannan asumi­syk­si­köiden sosiaa­lioh­jaaja Marja­leena Korhonen kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Esiintyjät laulavat karaokea ja ikääntyneet asukkaat kuuntelevat.

Musiikki saa väen liikkeelle

Erilaiset musiik­ki­ti­lai­suudet saavat monet innos­tumaan. Oli sitten kyse yhteis­lau­lu­het­kestä tai konser­tista, tupa on yleensä täynnä. Syyskuun alussa Joensuussa Noljak­ka­ko­dissa järjes­tettiin Karaoke- ja tanssi-iltapäivä. Iso yhteinen tila oli täynnä asukkaita. Monet kuulluista kappa­leista olivat asukkaille tuttuja, ja yleisö yhtyikin välillä lauluun. Osa keinui tuolissaan musiikin tahtiin ja osalla jalka löi rytmiä lattiaan. Osa asukkaissa innostui myös tanssin­pyör­teisiin.

- Musiikki toimii vuoro­vai­ku­tus­ti­lan­teissa usein jonkin­laisena välit­tä­jä­ai­neena. Muisti­sairaan ihmisen kanssa kommu­ni­kointi helpottuu jonkin aisteja ja muistoja herät­tävän asian, kuten musiikin avulla. Myös luonnon äärelle pääse­minen on moniais­til­linen kokemus tuoksujen, äänimai­seman ympäröimänä ja tuulen­vireen kosket­taessa poskia. Musiikki ja tanssi saavat samalla tavoin havah­tumaan unenomai­sesta tilasta, löytyy sanat ja erilaiset tunteet, iloiset ja toisinaan myös surul­liset, kertoo virike­työn­tekijä Hanna Nuutinen Noljak­ka­ko­dista.

Asukkaiden lisäksi yhteiset hetket antavat paljon myös vapaa­eh­toi­sille. Karjalan Karaoke Klubi­laiset summa­sivat tuntojaan vapaa­eh­tois­toi­min­nastaan näin:

- Tämä antaa todella hyvän mielen, sydämen iloa.

- Ihana katsoa vanhusten ilmeitä, he muistavat paljon.

- Herkistää laula­jankin, tällä on iso merkitys asukkaille.

- Tämä on tärkeää myös meille laula­jille. Kolme tuntia kestä­vässä tilai­suu­dessa saamme laulaa useita lauluja.

Karao­keil­ta­päivään osallistui noin puolet Noljak­ka­kodin 63 asukkaasta. Henki­lö­kunta auttoi kaikki halukkaat paikan päälle. Osa oli toivonut voivansa kuunnella musiikkia omasta kodistaan, jolloin kodin ovi oli jätetty raolleen.

- Yhteistyö merkitsee meille yleisesti ottaen “elämää”. Talon sisällä puuhas­tellaan ja kehitellään jatku­vasti erilaista tekemistä meidän omien puitteiden ja resurssien rajoissa. Toisinaan on helpottava lisä saada ohjelmaan myös ulkopuo­listen suunnit­te­lemana tuoreesta näkökul­masta, Nuutinen sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Nainen esittelee Molla-Maijaa ikääntyneille asukkaille.

Muistoja halutaan jakaa

Musiikin lisäksi myös monen­lainen muistelu kiinnostaa. Liperin Kontti­lan­ho­vissa pidettiin syyskuussa oman henki­löstön ja vapaa­eh­toisten yhteis­työllä taiteiden iltapäivä, jossa asukkaat saivat kiertää erilai­silla pisteillä. Yksi entinen yleisöä kerännyt piste oli aulaan raken­nettu mummola, jossa oli esillä monen­laisia vanhoja esineitä. Myös esillä olleen molla­maijat saivat monen muistot heräämään.

- Minulla oli oma molla­maija, se oli vain isompi kuin nämä täällä olevat. Silloin ennen ei ollut muita nukkeja. Nuket piti tehdä itse, sanoi eräs asukas.

Lisäksi tilai­suu­dessa koettiin monen­laista taidetta, mm. tanssia, musiikkia ja kuvatai­detta.

- Monetkaan ympäri­vuo­ro­kau­ti­sessa palve­lua­su­misen asukkaat eivät pääse osallis­tumaan taide­näyt­te­lyihin tai konsert­teihin, ellei palvelua tuoteta paikan­päälle. Tähän pyrimme tekemään vastaiskun mahdol­lis­ta­malla eri taiteen alojen tulon Kontti­lan­hoviin, palve­lue­simies Satu Melkko kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kolme tanssiparia tanssimassa.

Haluai­sitko toimia vapaa­eh­toisena ikäih­misten asumi­syk­si­kössä?

Vapaa­eh­tois­toi­minta on kaikille avointa toimintaa, jota tehdään palkatta omasta kiinnos­tuk­sesta ja halusta. Vapaa­eh­tois­toi­min­nassa taval­lisen ihmisen tiedot ja taidot riittävät. Toiminnan aloit­ta­mi­seksi vapaa­eh­toinen saa Siun sotelta pereh­dy­tyksen tehtäviin ja vapaa­eh­tois­toi­minnan tehtäviä voidaan muokata juuri sinulle sopiviksi.

Voit olla ikään­tyneen apuna monin eri tavoin. Pieni rupat­te­lu­tuokio tai ulkoilu piristää ikään­tyneen arkea. Kerta­luon­toisena apuna voit tukea ikään­ty­nyttä kodin ulkopuo­li­silla asioin­neilla tai autat ikään­ty­nyttä, jolla ei ole omaisia tai läheisiä apuna. Asumi­syk­si­köissä voit toimia emäntänä tai isäntänä, joka keittelee kahvia, seurus­telee tai lukee sanoma­lehteä ikään­ty­neille.

Kiinnos­tuitko? Lue lisää aiheesta verkko­si­vuil­tamme: Vapaa­eh­tois­toi­minta ikään­ty­neiden kanssa — siunsote.fi