Omaolon käyttö Siun sotessa on lakannut. Voit asioida digitaalisesti osoitteessa www.siunsote.fi/digi tai Siun sote ‑mobiilisovelluksessa.
Asiakkaat tavoittavat mielenterveys- ja päihdepalveluiden ammattilaiset myös Omaolo-palvelun kautta. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote on laajentanut kansallisen Omaolon käyttöä. Asiakas voi ottaa palvelun Muu yhteydenotto ‑lomakkeen kautta yhteyttä Siun soten ammattilaiseen mielen hyvinvointiin ja jaksamiseen sekä päihteisiin ja muihin riippuvuuksiin liittyvissä asioissa.
Omaolo sopii yhteydenottokanavana asiakkaille, jotka kaipaavat ohjausta ja tukea mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoreilta. Jos asiakas ei vaikkapa pysty tai uskalla soittaa puhelimella hoitokoordinaattorille, Muu yhteydenotto ‑lomake toimii hyvin matalan kynnyksen yhteydenottokanavana.
Hoitokoordinaattori vastaa asiakkaan kysymykseen ensisijaisesti Omaolon Viestit-osiossa. Hoitokoordinaattori voi tarvittaessa ja asiakkaan kanssa niin sovitusti ottaa yhteyttä puhelimitse ja tehdä hoidon tarpeen arvion. Asiakas voidaan myös ohjata täyttämään Terapianavigaattori tai tutustumaan Mielenterveystalo.fi-sivuston valittuun omahoito-ohjelmaan. Tarvittaessa asiakkaan asiassa voidaan konsultoida lääkäriä, järjestää hoitokontakti mielenterveys- ja päihdepalveluihin tai ohjata toiselle ammattilaiselle muiden palveluiden piiriin.
Muu yhteydenotto ‑lomake on tarkoitettu asiakkaan omien asioiden hoitamiseen, sillä palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista. Läheisen mielen hyvinvointiin, päihteiden käyttöön ja muihin riippuvuuksiin liittyen ohjausta ja neuvontaa on mahdollisuus saada anonyymisti soittamalla hoitokoordinaattorille numeroon 013 330 2145. Samaan numeroon voi olla yhteydessä suoraan, mikäli henkilöllä on jo asiakkuus mielenterveys- ja päihdepalveluissa.
Alle 18-vuotiaiden mielen hyvinvointiin liittyvissä asioissa yhteyttä voi ottaa kasvatus- ja perheneuvontaan tai oppilas- ja opiskelijahuoltoon. Yhteystiedot löytyvät verkkosivuiltamme: Kasvatus- ja perheneuvonta tai Koululaisten ja opiskelijoiden palvelut. Päihteisiin liittyvissä asioissa alle 18-vuotias asiakas voi olla yhteydessä Omaolon kautta, mikäli vahva tunnistautuminen on hänelle mahdollista. Yhteydenotto ohjautuu mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattorille.
Parhaillaan (6.–12.11.2023) vietetään Ehkäisevän päihdetyön viikkoa.
Kiireetöntä ohjausta ja neuvontaa myös sosiaalihuollon kysymyksissä
Siun sote on laajentanut syksyn aikana Omaolo-palvelun käyttöä sosiaalihuollon kysymyksiin. Asiakas voi ottaa yhteyttä sosiaalihuollon ammattilaiseen Omaolon kautta, kun hän tarvitsee kiireetöntä ohjausta ja neuvontaa arjesta selviytymiseen, perheasioihin ja huoltajuuteen, työn ja opiskelupaikan löytämiseen, väkivaltaan ja kaltoinkohteluun sekä yksinäisyyteen liittyen.
Yhteydenotto tapahtuu Omaolon Muu yhteydenotto ‑lomakkeen kautta. Siun soten sosiaalihuollon ammattilaiset käsittelevät saapuneet lomakkeet ja vastaavat asiakkaan yhteydenottoon ensisijaisesti Omaolon Viestit-osiossa.
Näin käytät Omaolon Muu yhteydenotto ‑lomaketta:
• Siirry osoitteeseen https://www.omaolo.fi/palvelut/yhteydenotto.
• Valitse aihe, joka sopii tilanteeseesi parhaiten.
• Valitse alue, jossa asut.
• Tunnistaudu Omaolo-palveluun Suomi.fi-palvelun kautta. Tunnistautuaksesi tarvitset suomalaiset verkkopankkitunnukset, varmennekortin tai mobiilivarmenteen.
• Kirjoita tekstikenttään asiasi ja paina ”Jatka”.
• Omaolo kysyy lupaa, että ammattilainen voi tarvittaessa olla sinuun yhteydessä myös puhelimitse.
• Lisäksi sinulta pyydetään suostumus, että yhteydenotto ja henkilötiedot voidaan lähettää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle. Muista painaa lopuksi “Lähetä”.
• Käsittelemme Omaolo-asiointeja arkipäivisin kello 8.00–15.30. Siun soten ammattilainen on sinuun yhteydessä Omaolon Viestit-osion kautta.