Ahdistus- ja masen­nus­ryhmät ovat käynnis­tyneet mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­luissa – Tunne­taidot ja vertaistuki ovat osa ryhmä­hoitoa

Uusi ryhmä­muo­toinen hoito on mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­luissa lähtenyt hyvin käyntiin, ja syksyn ensim­mäiset ryhmät ovat jo täynnä. Uusi ryhmä käynnistyy, kun ryhmä­läisiä on riittä­västi. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote käynnisti lokakuussa mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­luissa uuden­laisen ryhmissä toteu­tet­tavan hoidon. Koko maakunnan alueella toimiva palvelu järjes­tetään digiryhminä Teams-sovel­lusta käyttäen. Ryhmiin on helppo tulla mukaan ja osallis­tu­minen onnistuu esimer­kiksi kotona tieto­ko­neella tai puheli­mella.

Ensim­mäiset ryhmät on suunnattu ahdis­tu­nei­suuden ja masen­tu­nei­suuden hoitoon. Ne ovat määrä­mit­taisia ja kokoon­tuvat 1–2 viikon välein kuusi kertaa, minkä lisäksi on seuran­ta­käynti 4–6 viikon kuluttua.
Ryhmä­ko­ke­muksen paran­ta­mi­seksi tapaa­mi­sissa pidetään kamerat päällä, jolloin digiryh­mäs­säkin on mahdol­lista nähdä toiset ryhmä­läiset. Ryhmä­oh­jaajat valmis­te­levat tapaa­miset etukäteen. Ryhmissä välitetään tietoa oireiden luonteesta, toipu­mi­sesta ja itsehoi­dosta. Ryhmän kulkuun vaikut­tavat myös ryhmä­läisten omat toiveet ja aktii­visuus.

Ryhmä­muo­toinen hoito sopii henki­löille, joiden oireilu on lievää tai keski­vaikeaa, ja jotka ovat kiinnos­tu­neita ryhmä­muo­toi­sesta hoidosta ja pystyvät olemaan ryhmässä osallistuen ja toisia kuunnellen. Lisäksi etäryh­missä tarvitaan riittävät digitaidot ja välineet.

Tunne­taidot ja vertaistuki osa ryhmä­hoitoa

Valta­kun­nal­lista mielen­ter­veys­viikkoa vietetään 19.–26.11.2023. Tänä vuonna teemana on tunteet. Psyyk­kiseen pahaan oloon liittyy usein tunteita, joita voi olla vaikea tunnistaa ja ilmaista. Mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­luiden järjes­tä­missä ryhmissä käydään läpi tunteita ja niiden tehtäviä. Lisäksi ryhmissä harjoi­tellaan tunteiden tunnis­ta­mista, nimeä­mistä, hyväk­sy­mistä, ilmai­se­mista ja irti päästä­mistä. Ryhmässä toisen kokemuksen kuule­minen, itse koetun jakaminen ja kokemuk­sista yhdessä puhuminen voivat helpottaa tunteiden sanoit­ta­mista, jolloin ymmärrys omaa oirei­luaan kohtaan lisääntyy.

Ryhmä­muo­toiseen hoitoon ammat­ti­laisen arvion kautta

Maakun­nal­lisiin ryhmiin ohjau­dutaan mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­lujen ammat­ti­lai­sarvion kautta. Arvion tekee joko mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­lujen hoito­koor­di­naattori tai vastaanoton työntekijä yhdessä asiakkaan kanssa. Yhtey­den­ot­to­reittejä ovat:

•    Soitto mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­lujen hoito­koor­di­naat­to­rille p. 013 330 2145 arkisin klo 8.00–15.30
•    Yhtey­den­ot­to­pyynnön varaa­minen Siun soten verkkoa­jan­va­rauksen kautta: https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi/. Palve­luksi valitaan “Mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­lujen yhtey­den­ot­to­pyyntö”
•    Mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­lujen hoidon piirissä olevat voivat hakeutua ryhmään kontak­ti­hoi­ta­jansa kautta.