Uusi ryhmämuotoinen hoito on mielenterveys- ja päihdepalveluissa lähtenyt hyvin käyntiin, ja syksyn ensimmäiset ryhmät ovat jo täynnä. Uusi ryhmä käynnistyy, kun ryhmäläisiä on riittävästi. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote käynnisti lokakuussa mielenterveys- ja päihdepalveluissa uudenlaisen ryhmissä toteutettavan hoidon. Koko maakunnan alueella toimiva palvelu järjestetään digiryhminä Teams-sovellusta käyttäen. Ryhmiin on helppo tulla mukaan ja osallistuminen onnistuu esimerkiksi kotona tietokoneella tai puhelimella.
Ensimmäiset ryhmät on suunnattu ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden hoitoon. Ne ovat määrämittaisia ja kokoontuvat 1–2 viikon välein kuusi kertaa, minkä lisäksi on seurantakäynti 4–6 viikon kuluttua.
Ryhmäkokemuksen parantamiseksi tapaamisissa pidetään kamerat päällä, jolloin digiryhmässäkin on mahdollista nähdä toiset ryhmäläiset. Ryhmäohjaajat valmistelevat tapaamiset etukäteen. Ryhmissä välitetään tietoa oireiden luonteesta, toipumisesta ja itsehoidosta. Ryhmän kulkuun vaikuttavat myös ryhmäläisten omat toiveet ja aktiivisuus.
Ryhmämuotoinen hoito sopii henkilöille, joiden oireilu on lievää tai keskivaikeaa, ja jotka ovat kiinnostuneita ryhmämuotoisesta hoidosta ja pystyvät olemaan ryhmässä osallistuen ja toisia kuunnellen. Lisäksi etäryhmissä tarvitaan riittävät digitaidot ja välineet.
Tunnetaidot ja vertaistuki osa ryhmähoitoa
Valtakunnallista mielenterveysviikkoa vietetään 19.–26.11.2023. Tänä vuonna teemana on tunteet. Psyykkiseen pahaan oloon liittyy usein tunteita, joita voi olla vaikea tunnistaa ja ilmaista. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestämissä ryhmissä käydään läpi tunteita ja niiden tehtäviä. Lisäksi ryhmissä harjoitellaan tunteiden tunnistamista, nimeämistä, hyväksymistä, ilmaisemista ja irti päästämistä. Ryhmässä toisen kokemuksen kuuleminen, itse koetun jakaminen ja kokemuksista yhdessä puhuminen voivat helpottaa tunteiden sanoittamista, jolloin ymmärrys omaa oireiluaan kohtaan lisääntyy.
Ryhmämuotoiseen hoitoon ammattilaisen arvion kautta
Maakunnallisiin ryhmiin ohjaudutaan mielenterveys- ja päihdepalvelujen ammattilaisarvion kautta. Arvion tekee joko mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitokoordinaattori tai vastaanoton työntekijä yhdessä asiakkaan kanssa. Yhteydenottoreittejä ovat:
• Soitto mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitokoordinaattorille p. 013 330 2145 arkisin klo 8.00–15.30
• Yhteydenottopyynnön varaaminen Siun soten verkkoajanvarauksen kautta: https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi/. Palveluksi valitaan “Mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhteydenottopyyntö”
• Mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoidon piirissä olevat voivat hakeutua ryhmään kontaktihoitajansa kautta.