Kiteeläinen Kari Parkkonen on jo tottunut teknologian käyttäjä. Parkkonen kertoo, että hän on pitkälti itse oppinut. Toisinaan oppia on kertynyt niin sanotusti kantapään kautta.
− Ensimmäisen kosketukseni tietokoneisiin sain entisessä kauppaoppikoulussa. Sain kaikki koneet jumiin, koska minulla ei ollut mitään kokemusta koneista sitä ennen. Koneet saatiin kyllä lopulta toimimaan. Minulta kysyttiinkin, että voisinko tulla heille tekemään virheitä, joita opiskelijat sitten voisivat korjata, Parkkonen naurahtaa.
Kokemus ei selvästikään jättänyt Parkkoselle arkuutta teknologiaa kohtaan ‑päinvastoin. Nykyisin Parkkonen käyttää päivittäin useampaa teknologista laitetta. Internetin käyttö puhelimella ja tabletilla on jo arkipäivää.
− Monta vuotta olen jo hoitanut asioita netissä. Tytär on toisinaan apuna hakemusten ja pankkiasioiden kanssa. Vähän varmistamassa asioita. On se näppärää, kun puhelimella ja tabletilla voi näitä asioita hoitaa, Parkkonen toteaa.
Virallisten asioiden lisäksi Parkkonen käyttää internetiä myös yhteydenpitoon ja harrastustoimintaa.
− Facebookissa olen myös. Sieltä saa helposti tietoa esimerkiksi talkoista ja voi pitää yhteyttä kavereihin. Whatsappilla pidän myös paljon yhteyttä. Sillä tulee soitettua myös videopuheluita. Urheilua ja muita tv-ohjelmia tulee myös katsottua tabletin kautta, Parkkonen kertoo.
Teknologiasta turvaa arkeen
Puhelimen ja tabletin lisäksi Parkkosella on käytössä turvapuhelin ja lääkeannostelurobotti. Uuden teknologian ottaminen oli luonnollista eikä niiden käytön opettelu arveluttanut.
− Suosittelen kyllä vastaavia laitteita, nämä ovat helppokäyttöisiä ja lisäävät turvallisuutta. Lääkerobotti esimerkiksi ohjaa ihan puheella ottamaan lääkkeet. Oikeat lääkkeet tulevat aina oikeaan aikaan. Ainostaan päivällä, jos on menoa, niin lääke voi jäädä ottamatta. Vaan kyllä tämän avulla muistaa lääkkeet paremmin ottaa.
Lääkeannostelurobotti antaa ottaa lääkkeen tuntia ennen tai jälkeen asetetun lääkkeenottoajan. Jos lääkettä ei tänä aikana oteta, menee käyttämätön lääke takaisin laitteeseen. Jos lääke jää ottamatta, lähtee asiasta ilmoitus kotihoitoon ja ammattilainen on yhteydessä asiakkaaseen.
Myös turvapuhelinta Parkkonen pitää tarpeellisena ja helppokäyttöisenä.
− Kerran olen turvapuhelinta tarvinnut kaatuessani. Kyllä se on hyödyllinen laite ja luo turvallisuutta.
Rohkeutta teknologian kokeiluun
Parkkonen on aina ollut rohkea kokeilemaan uutta ja ottamaan itse asioista selvää. Tähän hän kannustaa myös heitä, jotka eivät ole vielä tottuneita teknologian käyttäjiä.
− Toki uuden oppiminen vaatii uskallusta. Näitä laitteita pitää vain rohkeasti räplätä. Joskus asioita pitää oppia kantapäänkin kautta, mutta halutessaan myös opastusta ja apua löytyy, Parkkonen sanoo.
Siun soten turvalaitteiden käyttö opastetaan aina henkilökohtaisesti. Jos ongelmia ilmenee, niin aina voi kysyä apua.