Siun sote alkaa toteuttaa fysio- ja toimin­ta­te­ra­pia­pal­ve­luita aiempaa vahvemmin myös etänä

Arkea helpot­tavia etäpal­ve­luita lisätään Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten terapia­pal­ve­luissa. Kuntou­tukseen kuuluvia terapia­pal­veluja toteu­tetaan lähipal­ve­lujen rinnalla entistä vahvemmin myös etänä, ja etänä voidaan toteuttaa sujuvasti kaike­ni­käisten fysio­te­rapiaa ja toimin­ta­te­rapiaa. Asiakkaan ei välttä­mättä tarvitse lähteä kesken työpäivän varatulle ajalle lähipal­ve­luihin. Hän voi osallistua vastaa­no­tolle omalta työpis­teeltään, jolloin aikaa säästyy matkoista ja parkki­paikan etsimi­sestä.

Terapia­pal­ve­luita voidaan toteuttaa vaikut­ta­vasti ja järke­västi myös etänä, sillä kaikkien käyntien ei tarvitse olla konkreet­tisia käyntejä lähipal­ve­luissa. Arvioimme asiakkaan tarpeen ja tilanteen mukaan, kenelle etänä toteu­tettava palvelu sopii, terapia­pal­ve­luiden palve­lu­pääl­likkö Ritva Mönkkönen kertoo.

Lähivas­taan­ottoja ja kotiin vietäviä palve­luita järjes­tetään edelleen asiak­kaille. On hyvä huomioida, että tulevai­suu­dessa asiak­kaalle voidaan tarjota myös etävaih­toehtoa. Kuntoutus voi tapahtua joko osittain tai kokonaan etänä riippuen asiakkaan tilan­teesta. Etäpal­ve­luiden lisää­minen vapauttaa aikoja lähivas­taa­no­toille niille asiak­kaille, jotka niitä tarvit­sevat.

Tarkoi­tuksena on hyvin­voin­tia­lueen strategian mukai­sesti parantaa palve­luiden saata­vuutta tasai­sesti eri puolilla maakuntaa. Palve­luita järjes­tetään etänä niin Joensuussa kuin muualla maakun­nassa. Asiakkaan etuna on lisäksi se, että kuntou­tu­minen tapahtuu hänen omassa ympäris­tössään. Asiakas tekee harjoi­tuksia siinä toimin­taym­pä­ris­tössä, jossa hän taitoja myös tarvitsee.

Voimme esimer­kiksi auttaa ruuhkaisia alueita muilta alueilta, jolloin asiak­kaille on entistä paremmin vapaita aikoja tarjolla. Lähipalvelu on sidottu maantie­teel­liseen alueeseen, mutta etänä toteut­ta­vassa palve­lussa asiakas voi olla vaikkapa Kesälah­della ja ammat­ti­lainen Valti­molla, Mönkkönen havain­nol­listaa.

Terapia­pal­velut haluaa hyödyntää digita­li­saa­tiota nykyistä vahvemmin ja tarjota etäpal­ve­luita asiak­kaille, joille digilait­teiden käyttö on tuttua. Toiminta- ja fysio­te­rapiaa järjes­tetään jo nyt etänä sellai­sille ikäih­mi­sille, joilla on tarvit­tavat laitteet olemassa kotihoidon asiak­kuuden ansioista. Osa kotihoi­dosta toteu­tetaan video­yh­teyden avulla, ja samat laitteet sovel­tuvat myös etäte­rapian järjes­tä­miseen.

Työikäi­sille etäpal­velut tuotetaan tällä hetkellä Teams-yhteyden välityk­sellä, kun asiak­kaalla on tietokone, tabletti tai älypu­helin käytet­tä­vissään. Lasten toimin­ta­te­rapia puolestaan toteutuu ohjaajan avustuk­sella. Lapsi voi olla esimer­kiksi omassa päivä­ko­dissaan tai koulussaan, ja toimin­ta­te­ra­peutti toteuttaa terapia­käynnin etänä. Siun sotella työsken­televä ohjaaja saapuu lapsen luokse tarvit­tavien välineiden kanssa. Ohjaaja toimii lapsen tukena ja ottaa yhteyden toimin­ta­te­ra­peuttiin. E‑ohjaajamallia on pilotoitu Siun sotessa ja sitä edelleen kehitetään.

Etäte­rapian toimin­ta­mallien pilotointi ja osaamisen vahvis­ta­minen on toteu­tettu Tulevai­suuden sote-keskus ‑hankkeessa.