Vammais­pal­ve­lujen oppiso­pi­mus­kou­lu­tukseen runsaasti hakijoita

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten vammais­pal­ve­lujen oppiso­pi­mus­kou­lutus kiinnosti hakijoita. Oppiso­pi­mus­kou­lu­tukseen haki määrä­aikaan mennessä yhteensä 105 henkilöä. Tammi­kuussa käynnis­ty­vässä oppiso­pi­mus­kou­lu­tuk­sessa aloittaa 18 oppiso­pi­mus­opis­ke­lijaa, jotka työsken­te­levät vammais­pal­ve­lujen asumisen ja työ- ja päivä­toi­minnan yksiköissä. 

– Tämä oli ensim­mäinen kerta, kun hakijoita oli näin paljon. Aiemmin hakijoita on ollut vähemmän kuin tarjolla olevia paikkoja. Tämä haku oli siis iloinen yllätys, palve­lu­pääl­likkö Laura Tanskanen iloitsee.

– Uskon, että onnis­tu­neeseen hakuun on vaikut­tanut se, että olemme sitou­tuneet oppiso­pi­mus­kou­lu­tuksen kehit­tä­miseen. Pyrimme koordi­noimaan oppiso­pi­mus­pro­sesseja siten, että opiske­lijat kokisivat tyyty­väi­syyttä. On ensiar­voisen tärkeää kiinnittää huomiota ohjauksen laatuun, tehdä tiivistä yhteis­työtä oppilai­toksen kanssa, puuttua mahdol­lisiin epäkohtiin ja huomioida työn ja opintojen yhteen­so­vit­ta­minen työvuo­ro­suun­nit­te­lussa, Tanskanen jatkaa.

Hakemuksia tuli kaikkiin haussa mukana olleisiin yksiköihin ympäri maakuntaa. Eniten hakemuksia tuli Joensuun ja Liperissä sijait­sevan Honka­lampi-keskuksen yksiköihin. Myös Kontio­lahteen, Ilomantsiin, Nurmekseen, Kiteelle sekä Juukaan saatiin useita hakemuksia. 

Siun soten vammais­pal­ve­lujen oppiso­pi­mus­kou­lu­tushaku oli avoinna 21.8.–27.9.2023. Oppiso­pi­mus­kou­lu­tushaku toteu­tettiin kolmatta kertaa Siun soten vammais­pal­ve­luissa.   

Oppiso­pi­mus­opis­ke­li­joista tulevia ammat­ti­lai­siamme

Oppiso­pimus on työnan­tajan ja opiske­lijan välinen työso­pimus, jossa opiskelija koulut­tautuu ammattiin työn ohessa. Koulut­tau­tu­minen tapahtuu pääsään­töi­sesti työpai­kalla ja opiske­li­jalla on tukenaan ohjaaja, joka pereh­dyttää työhön ja tukee uusien asioiden oppimi­sessa. Oppiso­pi­mus­opis­kelija saa tekemästään työstään palkkaa työeh­to­so­pi­muksen mukai­sesti. 

– Oppiso­pimus on ikään kuin pitkä pereh­dytys, jonka aikana opiskelija perehtyy mahdol­li­simman monipuo­li­sesti vammais­työhön, palve­lu­pääl­likkö Anne Savolainen kertoo.

– Oppiso­pi­mus­pro­sessin kautta saamme rekry­toitua esimer­kiksi alanvaih­tajia, joilla ei välttä­mättä olisi mahdol­li­suutta siirtyä päätoi­mi­seksi opiske­li­jaksi. Oppiso­pimus on mahdol­lisuus heille, joiden elämän­ti­lan­teeseen ei päätoi­minen opiskelu sovi, Tanskanen jatkaa. 

Oppiso­pi­mus­opis­ke­lijan kanssa solmitaan työ- ja oppiso­pimus aluksi opintojen ajalle. Tavoit­teena kuitenkin on, että valmis­tu­misen jälkeen koulu­tetut ammat­ti­laiset saavat vakituisen työpaikan Siun soten vammais­pal­ve­luista.

– Oppiso­pi­mus­opis­ke­lijat ovat olleet hyvin motivoi­tu­neita ja sulau­tuneet nopeasti yksiköihin työnte­ki­jöiksi. Ensim­mäi­sestä oppiso­pi­mus­opis­ke­li­ja­ryh­mästä meille työllistyi arviolta noin 90 prosenttia, Savolainen kertoo.

– Koulu­tamme oppiso­pi­muk­sella meille tulevia ammat­ti­laisia. Teemme aktii­vi­sesti töitä sen eteen, että oppiso­pi­mus­opis­ke­lijat viihtyi­sivät ja sitou­tui­sivat organi­saa­tioomme ja saisimme heistä tulevia ammat­ti­lai­siamme, Savolainen painottaa.