Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun soten vammaispalvelujen oppisopimuskoulutus kiinnosti hakijoita. Oppisopimuskoulutukseen haki määräaikaan mennessä yhteensä 105 henkilöä. Tammikuussa käynnistyvässä oppisopimuskoulutuksessa aloittaa 18 oppisopimusopiskelijaa, jotka työskentelevät vammaispalvelujen asumisen ja työ- ja päivätoiminnan yksiköissä.
– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hakijoita oli näin paljon. Aiemmin hakijoita on ollut vähemmän kuin tarjolla olevia paikkoja. Tämä haku oli siis iloinen yllätys, palvelupäällikkö Laura Tanskanen iloitsee.
– Uskon, että onnistuneeseen hakuun on vaikuttanut se, että olemme sitoutuneet oppisopimuskoulutuksen kehittämiseen. Pyrimme koordinoimaan oppisopimusprosesseja siten, että opiskelijat kokisivat tyytyväisyyttä. On ensiarvoisen tärkeää kiinnittää huomiota ohjauksen laatuun, tehdä tiivistä yhteistyötä oppilaitoksen kanssa, puuttua mahdollisiin epäkohtiin ja huomioida työn ja opintojen yhteensovittaminen työvuorosuunnittelussa, Tanskanen jatkaa.
Hakemuksia tuli kaikkiin haussa mukana olleisiin yksiköihin ympäri maakuntaa. Eniten hakemuksia tuli Joensuun ja Liperissä sijaitsevan Honkalampi-keskuksen yksiköihin. Myös Kontiolahteen, Ilomantsiin, Nurmekseen, Kiteelle sekä Juukaan saatiin useita hakemuksia.
Siun soten vammaispalvelujen oppisopimuskoulutushaku oli avoinna 21.8.–27.9.2023. Oppisopimuskoulutushaku toteutettiin kolmatta kertaa Siun soten vammaispalveluissa.
Oppisopimusopiskelijoista tulevia ammattilaisiamme
Oppisopimus on työnantajan ja opiskelijan välinen työsopimus, jossa opiskelija kouluttautuu ammattiin työn ohessa. Kouluttautuminen tapahtuu pääsääntöisesti työpaikalla ja opiskelijalla on tukenaan ohjaaja, joka perehdyttää työhön ja tukee uusien asioiden oppimisessa. Oppisopimusopiskelija saa tekemästään työstään palkkaa työehtosopimuksen mukaisesti.
– Oppisopimus on ikään kuin pitkä perehdytys, jonka aikana opiskelija perehtyy mahdollisimman monipuolisesti vammaistyöhön, palvelupäällikkö Anne Savolainen kertoo.
– Oppisopimusprosessin kautta saamme rekrytoitua esimerkiksi alanvaihtajia, joilla ei välttämättä olisi mahdollisuutta siirtyä päätoimiseksi opiskelijaksi. Oppisopimus on mahdollisuus heille, joiden elämäntilanteeseen ei päätoiminen opiskelu sovi, Tanskanen jatkaa.
Oppisopimusopiskelijan kanssa solmitaan työ- ja oppisopimus aluksi opintojen ajalle. Tavoitteena kuitenkin on, että valmistumisen jälkeen koulutetut ammattilaiset saavat vakituisen työpaikan Siun soten vammaispalveluista.
– Oppisopimusopiskelijat ovat olleet hyvin motivoituneita ja sulautuneet nopeasti yksiköihin työntekijöiksi. Ensimmäisestä oppisopimusopiskelijaryhmästä meille työllistyi arviolta noin 90 prosenttia, Savolainen kertoo.
– Koulutamme oppisopimuksella meille tulevia ammattilaisia. Teemme aktiivisesti töitä sen eteen, että oppisopimusopiskelijat viihtyisivät ja sitoutuisivat organisaatioomme ja saisimme heistä tulevia ammattilaisiamme, Savolainen painottaa.