Mihin ottaa yhteyttä, jos joulun ja vuoden­vaihteen lomakau­della sattuu jotakin?

Mitä tehdä, jos joulu­lo­malla sairastuu tai sattuu tapahtuma? Missä asioissa pitää ottaa yhteyttä terveys­a­se­malle ja milloin puolestaan tulee soittaa Päivys­ty­savun numeroon 116 117? Lisäksi kiireet­tö­missä asioissa Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten ammat­ti­laiset tavoittaa arkipäi­visin myös digitaa­li­sista kanavista. Joulun ja uuden­vuoden poikkeus­au­kio­loajat ovat Siun soten netti­si­vuilla: www.siunsote.fi/poikkeusaukioloajat.

Päivys­tyk­sessä hoidetaan lähtö­koh­tai­sesti asiat, jotka eivät voi odottaa seuraavaan päivään, ja muut asiat hoidetaan ensisi­jai­sesti terveys­a­se­milla. Ennen terveys­a­se­malle saapu­mista suosi­tellaan ottamaan yhteyttä puheli­mitse, sillä moni asia hoituu jo puheli­messa. Terveys­a­se­malla puhelimeen vastaa sairaan­hoitaja, joka arvioi hoidon tarpeen. Hoitaja antaa tarvit­tavat hoito- ja toimin­taohjeet. Siun soten terveys­a­semien vastaa­no­tolla on käytössä takai­sin­soit­to­palvelu. Terveys­a­se­malle pyydetään jättämään vain yksi takai­sin­soit­to­pyyntö.

Hätäti­lan­teessa tulee soittaa yleiseen hätänu­meroon 112. Terveys­a­semien ollessa suljet­tuina äkilli­sissä sairaus­ta­pauk­sissa ja tapatur­missa soitetaan maksut­tomaan Päivys­tysapu 116 117 ‑palveluun. Siun soten Päivys­ty­sa­vussa sairaan­hoitaja arvioi tarvetta päivys­tyk­sel­liseen hoitoon ja ohjeistaa tarvit­taessa saapumaan yhteis­päi­vys­tykseen. Jos tilanne ei vaadi välitöntä hoitoa, soittaja ohjataan tarvitun hoidon mukai­sesti oikeaan paikkaan. Päivys­tysapu 116 117 ‑palve­lussa ei voida hoitaa kiireet­tömiä asioita, kuten reseptien uusintaa, labora­to­rio­lä­het­teitä ja ‑vastauksia sekä ajanva­raukseen liittyviä asioita.

Yhteis­päi­vys­tykseen tullaan ensisi­jai­sesti numeroihin 112 tai 116 117 soiton ja saatujen ohjeis­tusten jälkeen. On tärkeää, että ennen yhteis­päi­vys­tykseen hakeu­tu­mista on otettu etukäteen puheli­mitse yhteyttä.

Yhteis­päi­vys­tykseen kuuluvat esimer­kiksi aivohal­vausoireet, tajun­nan­tason häiriöt, voimakas rintakipu, rytmi­häiriöt, hengi­tys­vaikeus, runsaasti vuotava haava, tapaturma, murtuma, voimakas nenäve­ren­vuoto tai vatsakipu, sietä­mätön äkillinen kipu, voimakas aller­ginen reaktio tai äkillinen yleis­tilan lasku. Yöaikaan yhteyttä otetaan asioissa, jotka eivät voi odottaa aamuun, 24/7 akuut­ti­kes­kuksen palve­lu­pääl­likkö, ylilääkäri Terhi Savolainen ohjeistaa.

Yhteis­päi­vys­tyksen potilas­ti­lanne vaihtelee päivittäin ja tunneittain, mikä voi aiheuttaa ajoit­taista palvelun ruuhkau­tu­mista. Yhteis­päi­vys­tyk­sessä potilaat hoidetaan aina kiireel­li­syys­jär­jes­tyk­sessä, ei saapu­mis­jär­jes­tyk­sessä. Sairaan­hoitaja arvioi päivys­tykseen tulevien potilaiden kiireel­li­syyden ja hoidon tarpeen.

Siun sotessa voi asioida myös digitaa­li­sesti

Siun sotessa voi asioida myös paikasta riippu­matta digitaa­li­sesti. Digitaa­lisen sote-keskuksen ammat­ti­laiset tavoittaa Omaolo-palve­lussa Muu yhtey­denotto ‑lomakkeen kautta. Lisäksi asiakas voi täyttää sopivan oirearvion ja toimia saamiensa ohjeiden mukaan: www.omaolo.fi. Asiakas voi varata verkkoa­jan­va­rauk­sesta ajan sairaus­lo­ma­to­dis­tuksiin ja ihon oireeseen liitty­vissä asioissa, ja digitaa­lisen sote-keskuksen sairaan­hoi­tajat ottavat yhteyttä sovittuna aikana. Digitaa­linen asiointi hoituu Siun sotessa arkisin kello 8–16 pois lukien pyhäpäivät. Poikkeuksena Omaolon virtsa­tie­tu­leh­duksen oirearviot, joita käsitellään Siun sotessa myös iltaisin ja viikon­lop­puisin. Sähköiseen ajanva­raukseen pääsee osoit­teesta https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi/.

Kannattaa muistaa, että useim­missa tilan­teissa reseptin uusimis­pyynnön voi jättää myös sähköi­sesti Omakanta-palvelun kautta osoit­teessa www.kanta.fi.