”Miksipä en siis jakaisi tätä hyvää kokemustani nyt eteenpäin”- Siun sotessa kehitetään kokemus­asian­tun­ti­ja­toi­mintaa

Pohjois-Karjalain hyvin­voin­tia­lueen — Siun soten Tulevai­suuden sosiaali- ja terveys­kes­kus­hank­keessa yhtenä tavoit­teena oli sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen monia­lai­suuden ja yhteen toimi­vuuden paran­ta­minen mm. kehit­tä­mällä kokemus­asian­tun­ti­ja­toi­mintaa. Tavoite tukee myös hyvin­voin­tia­lueen strategiaa, jossa toiminnan päämää­räksi on kirjattu: Yhdessä tehden vaikut­ta­vimmat palvelut. 

Kokemus­asian­tun­ti­ja­toi­minta on yksi yhdessä tekemisen muoto. Toimin­nalla voidaan myös lisätä osalli­suutta ja tuoda esille asukkaiden ja asiak­kaiden ääntä palve­lujen kehit­tä­mi­sessä ja monipuo­li­sessa järjes­tä­mi­sessä. 

Tulevai­suuden sosiaali- ja terveys­keskus ‑hankkeessa on mallin­nettu yhteis­työssä toimia­lueiden ja kokemus­asian­tun­ti­joiden kanssa toimintaa, jossa kokemus­asian­tun­ti­joiden asian­tun­te­musta voidaan hyödyntää osana palve­lujen kehit­tä­mistä. Syksyn 2023 aikana hankkeessa järjes­tettiin erilaisia pilotteja kokemus­asian­tun­ti­ja­toi­minnan mahdol­li­suuk­sista ja koulu­tusyh­teis­työstä. 

”Hei ikäih­minen mitä sinulle kuuluu” – teema­päi­villä syksyn aikana kokeiltiin niin sanottua juttu­penkki-toimintaa. Juttu­penkin ideana on madaltaa kynnystä mielen­terveys- ja päihde­asioista puhumiseen kokemus­asian­tun­tijan kanssa. Lisäksi kokemus­asian­tun­tijat osallis­tuivat hankeen aikana hoito- ja palve­lu­ket­ju­työhön havain­noi­malla sisältöjä asiakkaan näkökul­masta.  

- Piloteista saatu palaute oli hyvää ja vahvisti käsitystä, että kokemus­asian­tun­ti­joita voi hyödyntää osana palve­lujen kehit­tä­mistä ja järjes­tä­mistä, kertoo projek­ti­asian­tuntija Erja Korte­lainen Tulevai­suuden sosiaali- ja terveys­keskus ‑hankkeesta.

Mielen­terveys- ja päihdeo­maisia koulu­tettiin yhteis­työllä kokemus­asian­tun­ti­joiksi

Hankkeen aikana kehitettiin myös koulu­tusyh­teis­työtä kokemus­asian­tun­ti­ja­toi­min­nassa. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue pilotoi koulu­tusyh­teis­työtä yhteis­työssä Pohjois-Karjalan mielen­ter­vey­so­maiset — FinFami ry:n ja Mielen­ter­vey­so­maiset Pirkanmaa – FinFami ry:n. Yhteis­työssä järjes­tetty kokemus­asian­tun­ti­ja­kou­lutus oli suunnattu mielen­terveys- ja päihdeo­mai­sille. Koulutus perustuu Mielen­ter­vey­so­maiset Pirkanmaa – FinFami ry:n kehit­tämään malliin. 

- Koulu­tuk­sesta valmistui Pohjois-Karjalaan kuusi kokemus­asian­tun­tijaa joulu­kuussa 2023. Valmis­tuneet kokemus­asian­tun­tijat voivat esimer­kiksi jakaa omaa kokemus­tietoa esimer­kiksi mielen­terveys- ja päihde asiak­kaille, heidän lähei­silleen, sosiaali- ja tervey­salan ammat­ti­lai­sille sekä opiske­li­joille, Korte­lainen sanoo.

Valmis­tuneet omais­ko­ke­mus­asian­tun­tijat olivat tyyty­väisiä koulu­tukseen ja toivovat voivansa hyödyntää kokemustaan toisten hyväksi. Näin valmis­tuvat tiivis­tivät ajatuk­siaan koulu­tuk­sesta: 

- Oman sielu­ne­lämän syväluo­tausta.

- Tuttuun omaan tarinaan sai uusia näkökulmia, ulottu­vuuksia ja varmuutta aivan huipussa porukassa ja ohjauk­sessa! 

- Kokemus­asian­tun­ti­ja­kou­lutus on loistava työväline kohdata itsesi. Löytää hellästi armol­li­suutta ja kunnioi­tusta itseään kohtaan. Miksipä en siis jakaisi tätä hyvää kokemustani nyt eteenpäin.