Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen talous­ar­viossa panos­tetaan lakisää­teisiin palve­luihin

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten alueval­tuusto hyväksyi tiistaina 12.12.2023 toisen toimin­ta­vuo­tensa talous­arvion. Hyvin­voin­tialue lähtee vuoteen 2024 noin 900 miljoonan euron budje­tilla. Talous­ar­viossa panos­tetaan vahvasti lähipal­ve­luihin ja lakisää­teisten palve­lujen paran­ta­miseen.

Alueval­tuusto kävi vilkasta keskus­telua talous­ar­viosta ja kokouk­sessa tehtiin myös useita muutos­esi­tyksiä talous­arvion kirjauksiin.

– Talous­arvio tehtiin tänä vuonna aivan uudella tavalla, ja yhdessä olemme opetelleet uutta. Alueval­tuuston keskus­te­lussa yleisvire oli hyvä ja rakentava. Minusta on tärkeää, että uskal­lamme tehdä asioita uudella tavalla ja kehittää asioita eteenpäin, kiteytti alueval­tuuston puheen­johtaja Merja Mäkisalo-Ropponen tunnelmat kokouksen jälkeen.

Hyvin­voin­tia­lueen vuoden 2024 toimin­ta­kulut ovat noin 904,7 miljoonaa, joista henki­lös­tö­menot kattavat 462,6 miljoonaa euroa eli noin 51 prosenttia. Toimin­ta­tuotot ovat 128,9 miljoonaa ja toimin­takate 775,8 miljoonaa euroa. Toimin­takate katetaan noin 780 miljoonan euron valtion­ra­hoi­tuk­sella.

Panos­tuksia ja talouden tasapai­not­ta­mista

Hyvin­voin­tia­lueen vuoden 2024 talous­arvio on laadittu 15 miljoonaa euroa alijää­mäi­seksi. Hyvin­voin­tialue panostaa vastaavan summan lakisää­teisten palve­lujen paran­ta­miseen perhe- ja sosiaa­li­pal­ve­luissa, ikään­ty­neiden palve­luissa, terveys- ja sairaan­hoi­to­pal­ve­luissa sekä pelastus- ja turval­li­suus­pal­ve­luissa.

15 miljoonan euron lisäpa­nos­tusta käytetään muun muassa erikois­sai­raan­hoidon jonojen purka­miseen, hoito­ta­kuuseen, henki­lös­tö­mi­toi­tuksen täyttä­miseen eri palve­luissa, lasten­suo­jelun palve­luihin, ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­luihin, ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­lujen vastuu­lää­kä­ri­malliin sekä kansain­vä­liseen rekry­tointiin.

Hyvin­voin­tia­lueen vuoden 2024 talous­ar­viossa toiminnan kehit­tä­miseen liittyvät toimen­piteet on koottu uudis­tus­oh­jel­maksi. Uudis­tus­oh­jelma sisältää sekä panos­tuksia että säästö­ta­voit­teita. Uudis­tus­oh­jelman panos­tuksia ovat muun muassa digitaa­lisen palve­lua­lustan käyttöönotto, digitaa­lisen sote-keskuksen toiminnan käynnis­tä­minen ja digituki alueen asukkaille, alle 25-vuotiaiden maksut­toman ehkäisyn jatka­minen sekä ikäneu­vo­la­toi­minnan laajen­ta­minen.

Panos­tusten lisäksi talous­arvio sisältää myös 10 miljoonan euron suuruisen talouden tavoi­teoh­jelman. Säästöjä tavoi­tellaan palve­lustra­tegian mukai­sesti toimintaa virta­vii­vais­ta­malla ja järke­vöit­tä­mällä, jotta henki­löstö riittää toteut­tamaan maakunnan väestön tarvit­semat palvelut myös tulevai­suu­dessa. Toimen­piteet säästöjen saavut­ta­miseen ovat mukana hyvin­voin­tia­lueen uudis­tus­oh­jel­massa.

Hyvin­voin­tia­lu­eella panos­tetaan henki­löstöön muun muassa kaksin­ker­tais­ta­malla liikunta- ja hyvin­voin­tietu 200 euroon, ottamalla käyttöön työsuh­de­pol­ku­pyö­räetu sekä laaja vapaa-ajan tapatur­ma­va­kuutus koko henki­lö­kun­nalle. Johta­miseen, työhy­vin­vointiin ja työsuo­jeluun panos­tetaan kehit­tä­mällä toimin­ta­malleja, joilla tavoi­tellaan henki­löstön työkyvyn sekä työolojen parane­mista.

Muutos­esi­tyksiä ja äänes­tyksiä

Talous­ar­viosta käytettiin kokouk­sessa ryhmä­pu­heen­vuo­rojen lisäksi yhteensä 14 yleisö­pu­heen­vuoroa, ja tehtiin 9 muutos­esi­tystä talous­arvion kirjauksiin. Äänes­tykseen päätyi viisi muutos­esi­tystä.

Alueval­tuusto äänesti ensin perus­suo­ma­laisten ryhmäe­si­tyk­sestä, jossa esitettiin merkit­tävien säästöjen hakemista johtamis- ja hallinto-organi­saa­tiosta. Aluehal­li­tuksen pohjae­sitys voitti äänes­tyksen lukemin 35–17, kaksi valtuu­tettua äänesti tyhjää.

Seuraa­vaksi äänes­tettiin ilta- ja viikon­lop­pu­vas­taan­ot­toihin liitty­vistä kirjauk­sista. Aluehal­litus oli omassa kokouk­sessaan 30.11. tehnyt talous­ar­vioon lisäyksen Lieksan, Nurmeksen ja Kiteen ilta- ja viikon­lop­pu­vas­taan­ot­tojen järjes­tä­mi­sestä mahdol­li­suuksien mukaan. Tähän tehtiin kaksi muutos­esi­tystä. Perus­suo­ma­laisten ryhmä esitti sanojen ”mahdol­li­suuksien mukaan” poista­mista ja Keskustan ryhmä kirjauksen muutta­mista muotoon, jossa lääkärin vastaan­ot­to­pal­velut turvataan kaikissa palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman mukai­sissa toimi­pis­teissä. Seuran­neissa äänes­tyk­sissä Keskustan esitys voitti Perus­suo­ma­laisten tekemän esityksen äänin 46–8, tämän jälkeen aluehal­li­tuksen pohjae­sitys voitti äänin 29–24, yksi tyhjä.

Äänestys käytiin myös ikäih­misten asumis­pal­ve­lujen vastuu­lää­kä­ri­mallin kirjauk­sista, jossa Keskustan ryhmäe­sitys voitti pohjae­si­tyksen äänin 29–25. Talous­ar­vioon hyväk­sytty kirjaus korostaa terveys­kes­kustyön kiinnos­ta­vuuden lisää­mistä muun muassa työnkuvia monipuo­lis­ta­malla ja osallis­ta­malla henki­löstöä uusien toimin­ta­mallien suunnit­teluun.

Lopuksi valtuusto äänesti myös Perus­suo­ma­laisten ryhmän esityk­sestä valtuus­to­ryhmien ryhmä­rahan poista­mi­sesta. Esitys hävisi äänes­tyk­sessä äänin 8–45, yksi tyhjä.

Valtuusto hyväksyi yksimie­li­sesti SDP:n ryhmäe­si­tyksen hyvin­voinnin ja terveyden edistä­miseen liittyvän koordi­noivan työn jatku­misen varmis­ta­mi­sesta, sekä Keskustan ja Vihreiden ryhmäe­si­tykset täsmen­nyk­sistä ikään­ty­neiden palve­luihin liitty­vissä kirjauk­sissa.

Pelas­tus­toimen ja ensihoidon palve­lu­pää­tökset hyväk­syttiin

Alueval­tuusto hyväksyi kokouk­sessaan myös pelas­tus­toimen ja ensihoidon palve­lu­ta­so­pää­tökset. Palve­lu­ta­so­pää­tökset hyväk­syttiin pohjae­si­tysten mukaisina. Alueval­tuuston päätös tarkoittaa sitä, että pelastus- ja ensihoi­to­pal­ve­lujen palve­lu­tasoa kehitetään tulevina vuosina lakisää­tei­selle tasolle. Pelas­tus­toimen palve­lu­tason paran­ta­minen ja toimin­ta­val­mius­puut­teiden korjaa­minen on huomioitu panos­tuksina hyvin­voin­tia­lueen talous­ar­viossa.

Alueval­tuuston kokous­asia­kirjat löytyvät Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lusta: Alueval­tuuston kokoukset. Pöytä­kirja julkaistaan 14.12.2023.