Siun sotelle myönnettiin Hyvän mielen työpaikka ‑merkki

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eelle – Siun sotelle on myönnetty MIELI ry:n toimesta Hyvän mielen työpaikka ‑merkki. Merkin myöntänyt Suomen Mielen­terveys ry on mielen­ter­veyden edistä­miseen ja mielen­ter­vey­son­gelmien ehkäisyyn keskit­tynyt järjestö.

MIELI ry kannustaa Hyvän mielen työpaikka ‑merkin avulla työpaikkoja tarkas­te­lemaan, miten työpaikan toimin­ta­tavat vaikut­tavat työnte­ki­jöiden mielen­ter­veyteen ja millai­silla muutok­silla henki­löstön mielen hyvin­vointia voitaisiin vahvistaa. Merkki toimii myös arvioin­ti­vä­li­neenä, jolla arvioidaan nykyti­lan­netta mieliys­tä­väl­lisenä organi­saa­tiona, huomioidaan kehit­tä­mis­kohteet sekä suunni­tellaan, kehitetään ja edistetään mielen hyvin­vointia työpai­kalla.

– On syytä muistaa, ettei merkki ole osoitus jo saavu­te­tuista täydel­li­sistä mielen­ter­veyden käytän­teistä, vaan kannuste siitä, että olemme sitou­tuneet edelleen kehit­tämään mielen­ter­veyden ja hyvin­voinnin toimin­ta­malleja sekä tukemaan henki­lös­tömme mielen­ter­veyttä. Hyvän mielen työpaikka ‑merkkiä voidaan pitää tunnus­tuksena siitä, että olemme matkalla oikeaan suuntaan, henki­lös­tö­johtaja Pirjo Manninen kertoo.

Hyvän mielen työpaikka ‑merkin saaminen edellyttää hakijaor­ga­ni­saa­tiolta mielen­ter­veyden suunni­tel­mal­lista johta­mista, mielen­ter­veyttä tukevia arkikäy­täntöjä, työnte­ki­jöiden mielen­ter­veyden tukemista erilai­sissa elämän­ti­lan­teissa sekä konkreet­tisia kehit­tä­mis­toi­men­pi­teitä mielen hyvin­voinnin edistä­mi­seksi.

– Saimme MIELI ry:ltä erityistä kiitosta lähijoh­ta­misen kehit­tä­mi­sestä sekä jo olemassa olevista tuki- ja toimin­ta­mal­leista, joita on jo luotu psyko­so­si­aa­li­sesti kuormit­taviin tilan­teisiin. Kerry­tämme myös monipuo­li­sesti tietoa työnte­ki­jöiden hyvin­voin­nista ja työssä jaksa­mi­sesta muun muassa työhy­vin­voin­ti­ky­se­lyiden sekä kehitys­kes­kus­te­lujen muodossa, Manninen kuvailee.

– Kehit­tä­mis­toi­men­pi­teek­semme valit­simme organi­saa­tioon jo luodun Mielen tuki ‑mallin jatko­ke­hit­tä­misen. Mielen­ter­veys­syistä aiheu­tuvat sairaus­pois­saolot ovat lisään­tyneet niin valta­kun­nal­li­sesti kuin myös Siun sotessa. Huoles­tuttava kehitys­suunta on tunnis­tettu ja konkreet­tisen kehit­tä­mis­suun­ni­telman avulla pyrimme vähen­tämään mielen­ter­veys­häi­riöistä johtuvia sairas­pois­saoloja ja työky­vyt­tö­myyttä sekä edistämään työstä syntyvää hyvin­vointia, va. työhy­vin­voin­ti­pääl­likkö Outi Kuningas kertoo.

Hyvän mielen työpaikka ‑merkki viestii siitä, että organi­saa­tiossa on sitou­duttu henki­löstön mielen­ter­veyden ja hyvin­voinnin suunni­tel­mal­liseen vahvis­ta­miseen. Lisäksi merkki toimii tunnus­tuksena jo mielen hyvin­voinnin eteen tehdystä työstä.

– Hyvän mielen työpaikka ‑merkki on meille kunnia-asia ja haluamme kehittää toimin­taamme niin, että saisimme merkin myös ensi vuonna. Henki­löstö on tärkein voima­va­ramme. Haluamme olla organi­saatio, jossa henki­lös­tömme on turval­lista työsken­nellä ja jossa työ tukee hyvin­vointia, Manninen painottaa.

Siun sote liittyi syksyllä 2023 mukaan valta­kun­nal­liseen Mielen­turvaa-verkostoon ja sitoutui toimimaan mieliys­tä­väl­lisenä työnan­tajana. Hyvän mielen työpaikka ‑merkki myönnettiin Siun sotelle ensim­mäisenä hyvin­voin­tia­lueena marras­kuussa 2023. Hyvän mielen työpaikka ‑merkki myönnetään vuoden ajaksi kerrallaan.