Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle – Siun sotelle on myönnetty MIELI ry:n toimesta Hyvän mielen työpaikka ‑merkki. Merkin myöntänyt Suomen Mielenterveys ry on mielenterveyden edistämiseen ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn keskittynyt järjestö.
MIELI ry kannustaa Hyvän mielen työpaikka ‑merkin avulla työpaikkoja tarkastelemaan, miten työpaikan toimintatavat vaikuttavat työntekijöiden mielenterveyteen ja millaisilla muutoksilla henkilöstön mielen hyvinvointia voitaisiin vahvistaa. Merkki toimii myös arviointivälineenä, jolla arvioidaan nykytilannetta mieliystävällisenä organisaationa, huomioidaan kehittämiskohteet sekä suunnitellaan, kehitetään ja edistetään mielen hyvinvointia työpaikalla.
– On syytä muistaa, ettei merkki ole osoitus jo saavutetuista täydellisistä mielenterveyden käytänteistä, vaan kannuste siitä, että olemme sitoutuneet edelleen kehittämään mielenterveyden ja hyvinvoinnin toimintamalleja sekä tukemaan henkilöstömme mielenterveyttä. Hyvän mielen työpaikka ‑merkkiä voidaan pitää tunnustuksena siitä, että olemme matkalla oikeaan suuntaan, henkilöstöjohtaja Pirjo Manninen kertoo.
Hyvän mielen työpaikka ‑merkin saaminen edellyttää hakijaorganisaatiolta mielenterveyden suunnitelmallista johtamista, mielenterveyttä tukevia arkikäytäntöjä, työntekijöiden mielenterveyden tukemista erilaisissa elämäntilanteissa sekä konkreettisia kehittämistoimenpiteitä mielen hyvinvoinnin edistämiseksi.
– Saimme MIELI ry:ltä erityistä kiitosta lähijohtamisen kehittämisestä sekä jo olemassa olevista tuki- ja toimintamalleista, joita on jo luotu psykososiaalisesti kuormittaviin tilanteisiin. Kerrytämme myös monipuolisesti tietoa työntekijöiden hyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta muun muassa työhyvinvointikyselyiden sekä kehityskeskustelujen muodossa, Manninen kuvailee.
– Kehittämistoimenpiteeksemme valitsimme organisaatioon jo luodun Mielen tuki ‑mallin jatkokehittämisen. Mielenterveyssyistä aiheutuvat sairauspoissaolot ovat lisääntyneet niin valtakunnallisesti kuin myös Siun sotessa. Huolestuttava kehityssuunta on tunnistettu ja konkreettisen kehittämissuunnitelman avulla pyrimme vähentämään mielenterveyshäiriöistä johtuvia sairaspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä sekä edistämään työstä syntyvää hyvinvointia, va. työhyvinvointipäällikkö Outi Kuningas kertoo.
Hyvän mielen työpaikka ‑merkki viestii siitä, että organisaatiossa on sitouduttu henkilöstön mielenterveyden ja hyvinvoinnin suunnitelmalliseen vahvistamiseen. Lisäksi merkki toimii tunnustuksena jo mielen hyvinvoinnin eteen tehdystä työstä.
– Hyvän mielen työpaikka ‑merkki on meille kunnia-asia ja haluamme kehittää toimintaamme niin, että saisimme merkin myös ensi vuonna. Henkilöstö on tärkein voimavaramme. Haluamme olla organisaatio, jossa henkilöstömme on turvallista työskennellä ja jossa työ tukee hyvinvointia, Manninen painottaa.
Siun sote liittyi syksyllä 2023 mukaan valtakunnalliseen Mielenturvaa-verkostoon ja sitoutui toimimaan mieliystävällisenä työnantajana. Hyvän mielen työpaikka ‑merkki myönnettiin Siun sotelle ensimmäisenä hyvinvointialueena marraskuussa 2023. Hyvän mielen työpaikka ‑merkki myönnetään vuoden ajaksi kerrallaan.