Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten yhteinen tilannekeskus aloitti toimintansa huhtikuussa 2023. Tilannekeskus perustettiin parantamaan Siun soten eri palvelujen ammattilaisten yhteistyötä ja siten nopeuttamaan sekä sujuvoittamaan hyvinvointialueen asukkaiden avun saantia.
Tilannekeskuksen toimintaa on kehitetty vaiheittain kuluvan vuoden aikana. Toiminnan käynnistymisestä alkaen yhteisissä tiloissa on työskennellyt pelastuslaitoksen, ensihoidon sekä sosiaali- ja kriisipäivystyksen ammattilaisia. Elokuussa tilannekeskuksessa työnsä aloitti ikääntyneiden asiakasohjaaja. Alkuvuodesta resurssia lisätään niin, että ikääntyneiden asiakasohjaajia on jatkossa kaksi ja sosiaaliohjaajia yksi.
Asiakasohjaaja tukee ikääntyneiden palvelujen järjestämistä yllättäen tai nopeasti ratkaistavissa tilanteissa. Työtä tehdään yhteistyössä muiden tilannekeskuksen ja toimialueiden ammattilaisten kanssa. Erityisesti tarvetta kiireelliselle asiakasohjaukselle on iltaisin ja viikonloppuisin.
- Työssäni tilanteet tulevat usein yllättäen. Esimerkiksi, jos omaishoitaja sairastuu viikonloppuna eikä omaishoidettava pärjää itsenäisesti kotona, ryhdyn selvittelemään tukitoimia omaishoidettavalle. Selvitän ensimmäisenä, että onko omaishoidettavalla kotihoidon asiakkuutta ja millaista tukea asiakas tarvitsee pärjätäkseen kotona, kertoo ikääntyneiden asiakasohjaaja Eija Putro Siun soten tilannekeskuksesta.
- Toisinaan palvelutarpeen arvioinnissa selviää, että omaishoidettava pärjää kotona kotihoidon tai tukipalveluiden avulla esimerkiksi saamalla turvapuhelimen tai ateriapalveluita. Aina kotona pärjääminen ei kuitenkaan onnistu palveluidenkaan turvin, silloin alan järjestellä ikääntyneelle tilapäistä palvelua esimerkiksi asumisyksiköstä, Putro jatkaa.
Tiivistä yhteistyötä eri ammattilaisten kanssa
Ikääntyneiden asiakasohjaaja työskentelee tilannekeskuksessa tiiviissä yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa. Erityisen tiivistä yhteistyö on sosiaali- ja kriisipäivystyksen kanssa. Suurin osa asiakasohjaajan työtehtävistä tulee juuri sosiaali- ja kriisipäivystykseen ilmoitettujen tapausten kautta.
- Sosiaalipäivystäjän vastaanotettua ikääntyneen kiireellistä sosiaalipalvelun tarvetta ja järjestämistä koskevan tehtävän, aloittaa hän yhteistyön asiakasohjaajan kanssa. Työntekijät sopivat keskinäisestä työnjaosta, minkä jälkeen asiakkaan tilanne kartoitetaan, arvioidaan kiireellisten sosiaalihuollon tukitoimien tarve ja tehdään tarvittavat järjestelyt sekä päätökset, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Jaana Väyrynen sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.
- Asiakkaan tilanteen kartoitus ja järjestelyt saattavat vaatia useita yhteydenottoja esimerkiksi asiakkaalle, asiakaan läheisverkostolle sekä palveluverkoston sisällä. Tarvittaessa sosiaalipäivystäjän ja asiakasohjaajan on mahdollista myös ”jalkautua” asiakkaan luokse, mikäli he arvoivat tilanteen edellyttävän sitä, Väyrynen jatkaa.
Asiakasohjaaja tukee osaltaan myös ikääntyneiden kotiuttamista etenkin iltaisin ja viikonloppuisin. Sairaalasta kotiutuva ikääntynyt voi tarvita tukea kotona pärjäämiseen, jolloin asiakasohjaa voi selvittää erilaisia tukitoimia arjen tueksi.
- Kotiutusta voidaan nopeuttaa usein teknologian ja muiden tukipalvelujen avulla. Esimerkiksi turva- tai kuvapuhelin voi tuoda turvallisuutta kotiutumisen jälkeen, Putro kertoo.
Syksyn aikana ikääntyneiden asiakasohjaajalla on ollut kaikkiaan reilu 200 tehtävää.
- Olen viihtynyt todella hyvin tässä tehtävässä. Päivät ovat erittäin vaihtelevia. Työ vaatii monenlaista osaamista, nopeaa reagointia ja tiivistä yhteistyötä ammattilaisten kanssa. Koen, että tilannekeskuksen moniammatillisuus varmistaa sen, että asukkaiden tilanteita katsotaan kokonaisuutena ja tämä parantaa palvelun laatua, Putro pohtii.